ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Προβληματισμένη η ΟΕΝΓΕ για το αύριο της υγείας: Όλα τριγύρω αλλάζουν και όλα τα ίδια μένουν...

Προβληματισμένη η ΟΕΝΓΕ για το αύριο της υγείας: Όλα τριγύρω αλλάζουν και όλα τα ίδια μένουν...

Έντονα προβληματισμένοι είναι ακόμη μία φορά οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι οποίοι συναντήθηκαν πριν μερικές ημέρες με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και κάθε άλλο, παρά θετικές ειδήσεις και προσδοκίες για καλύτερες ημέρες των εργαζομένων είχε η συνάντηση αυτή.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως η αγωνία τους αποτυπώνεται στο πολύ γνωστό τραγούδι του Νίκου Παπάζογλου «...Όλα τριγύρω αλλάζουν και όλα τα ίδια μένουν» καθώς οι ίδιοι δεν βλέπουν καμία εξέλιξη τα τελευταία χρόνια (είτε στην δημόσια υγεία, είτε στα πολύ σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι), από την ώρα που ξεκίνησαν τα σκληρά μέτρα των  Μνημονίων μέχρι σήμερα, με Αριστερή κυβέρνηση.

Η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση μέσα από στατικούς προϋπολογισμούς και μικρής εμβέλειας προσλήψεις, ο υπερχρεωμένος ΕΟΠΥΥ (όσο και εάν επιχειρεί να τον ελαφρύνει η κυβέρνηση με την διαγραφή παλαιότερων χρεών του) αλλά και η συνέχιση των ατομικών συμβάσεων και γενικότερα των ελστικων σχέσεων εργασίας, παραμένουν τα βασικά σημεία της πολιτικής της υγείας, όπως προκύπτει από την συνάντηση, η οποία  μάλλον απογοήτευσε το ιατρικό  σώμα.

656060959e6fc2efb8a462903b9d588e XL

Η ΟΕΝΓΕ καλεί τις Ενώσεις των νοσοκομειακών γιατρών να πρωτοστατήσουν στην οργάνωση του αγώνα ενάντια στην πολιτική του μαύρου μετώπου κυβέρνησης-Ε.Ε.-Δ.Ν.Τ.-κεφαλαίου, ενάντια στην πολιτική της συνεχούς υποβάθμισης , συρρίκνωσης και εμπορευματοποίησης της δημόσιας υγείας που συνθλίβει τα δικαιώματα υγειονομικών και ασθενών. Να απαιτήσουν άμεσες λύσεις στα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, να διεκδικήσουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αποκατάσταση όλων των απωλειών (μισθολογικών κλπ), πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση αποκλειστικά από τον κρατικό προυπολογισμό των δημόσιων μονάδων υγείας, σύγχρονες υψηλού επιπέδου δωρεάν υπηρεσίας υγείας για όλους.

Ειδικότερα, όπως σχολιάζουν οι εκπρόσωποι της ΟΕΝΓΕ, στις 6 Ιουλίου, μετά από πρωτοβουλία της Ε.Γ. της Ομοσπονδίας, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Υπουργό και τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας. Στη συνάντηση μεταφέρθηκε η αγωνία των νοσοκομειακών γιατρών για τις οδυνηρές επιπτώσεις στους ασθενείς και στους υγειονομικούς της διαχρονικής πολιτικής που εφαρμόζεται στο χώρο της Υγείας που με συνέπεια υπηρετεί και η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στον δρόμο των προκατόχων της. Αναδείχθηκαν τα πολλά και συσσωρευμένα προβλήματα της κρατικής υποχρηματοδότησης, των τραγικών ελλείψεων σε ιατρικό - νοσηλευτικό – λοιπό προσωπικό , της γενίκευσης των ελαστικών μορφών απασχόλησης, της εντατικοποίησης, των απλήρωτων εφημεριών, της συνεχούς υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας , της οικονομικής αφαίμαξης των ασθενών .

Ο υπουργός και ο αν. υπουργός Υγείας, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας, υπεραμύνθηκαν της πολιτικής της κυβέρνησης στο χώρο της Υγείας επιχειρώντας για μία ακόμη φορά να κάνουν το μαύρο άσπρο.

Πιο συγκεκριμένα, αυτά που συζητήθηκαν, αποτυπώνονται παρακάτω:

-  Επιβεβαιώθηκε ότι ο προϋπολογισμός για την Υγεία θα παραμείνει στο ασφυκτικό πλαίσιο λιτότητας του 3ου μνημονίου που προβλέπει πάγωμα της χρηματοδότησης στο ανεπαρκέστατο ποσό των 1,4 δις μέχρι το 2018. Η κρατική επιχορήγηση των δημόσιων νοσοκομείων για το 2016 είναι 1,156 δις δηλ.60% μειωμένη σε σχέση με το 2009. Ομολογήθηκε μάλιστα από τον Υπουργό πως δεν ισχύει αυτό που μέχρι πρότινος ισχυριζόταν η πολιτική ηγεσία, δηλαδή πως ο (πρακτικά χρεοκοπημένος) ΕΟΠΥΥ δήθεν θα έδινε φέτος στα νοσοκομεία 600-700 εκατ. από τα χρήματα που οφείλει. Κατά τα άλλα ο Υπουργός Υγείας μίλησε για «αύξηση των λειτουργικών δαπανών» χωρίς να εξηγήσει από πού θα προέλθει η αύξηση αυτή την οποία διαψεύδουν οι επίσημοι αριθμοί.

- Τη στιγμή που οι ελλείψεις σε μόνιμους γιατρούς ανέρχονται με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις στις 6.000 η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας παρουσίασε σαν κατόρθωμα την υπογραφή 350 διορισμών από παλιότερες κρίσεις και την πρόσληψη 1.275 επικουρικών γιατρών δηλαδή τη γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης και τη διαιώνιση των εργασιακών σχέσεων ομηρίας. Επανέλαβε όπως στις 17/5 σε συνάντηση με την ΕΙΝΑΠ πως υπάρχει εξαίρεση για τις προσλήψεις νοσοκομειακών γιατρών από το πλαφόν των προσλήψεων «1 προς 5» που έχει επιβάλει το «κουαρτέτο» στο δημόσιο. Όμως στις 17/5 είχε ειπωθεί επιπρόσθετα πως αυτό δεν σημαίνει πως οι αναγκαίες προσλήψεις θα γίνονται, αλλά μόνο εκείνες που θα επιτρέπει το υπουργείο Οικονομικών.

Επισημαίνουμε ότι αυτή η «εξαίρεση από το 1 προς 5» προέκυψε μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου περί ωραρίου πράγμα που δημιουργεί κινδύνους για αντιδραστική διευθέτηση του χρόνου εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών (κατάργηση διάκρισης πρωϊνού από εφημεριακό χρόνο εργασίας, κυκλικά ωράρια κλπ) σύμφωνα με τις διαχρονικές επιταγές των οδηγιών της ΕΕ.

c79219c0704e760c12cada78c2ca379a XL

- Ο Υπουργός Υγείας παραδέχτηκε ότι όταν η κυβέρνηση μιλάει για «διασφάλιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους ανασφάλιστους» εννοεί ο ανασφάλιστος να πληρώνει συμμετοχές ή εξολοκλήρου για ιατρικές εξετάσεις, θεραπείες, φάρμακα κλπ. Ομολόγησε μάλιστα με κυνικό τρόπο «εμείς δε μιλήσαμε ποτέ για δωρεάν παροχές υγείας σε 2,5 εκατ. ανασφάλιστους».

- Ο Υπουργός Υγείας επίσης ομολόγησε πως οι ελαστικές και προσωρινές εργασιακές σχέσεις ομηρίας (επικουρικοί, «μπλοκάκια» κλπ) δεν είναι «έκτακτο» αλλά ΜΟΝΙΜΟ στοιχείο της κυβερνητικής πολιτικής, πάντα με την δικαιολογία πως «άλλοι» (ποιοί ;) «βάζουν αυτό το πλαίσιο και εμείς αναγκαστικά το εκμεταλλευόμαστε για να καλύπτουμε κενά».

- Ο Υπουργός και ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας επανέλαβαν το μόνιμο μοτίβο δικαιολογιών για «γραφειοκρατία», «διοικητικούς μηχανισμούς που σαμποτάρουν» κλπ που το ακούμε ενάμιση χρόνο τώρα , λες και δεν είναι υποχρέωση και αρμοδιότητα της κυβέρνησης να το λύσει. Επίσης για άλλη μια φορά εξαγγέλθηκε το νέο νομοθετικό πλαίσιο περί προμηθειών το οποίο επίσης ενάμιση χρόνο το ακούμε αλλά δεν το βλέπουμε.

- Ο Υπουργός και ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας επιχείρησαν να εντάξουν τις αγωνίες και τα δίκαια αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών και των υπόλοιπων υγειονομικών στο γνωστό πλαίσιο της φτηνής και ανούσιας δικομματικής αντιπαράθεσης, ισχυριζόμενοι πως αυτά που μεταφέρθηκαν από τους εκπροσώπους της ΟΕΝΓΕ με συγκεκριμένα παραδείγματα από πολλές περιοχές της χώρας είναι «επινοήσεις αντιπολιτευτικού χαρακτήρα».

 Διαβάστε ακόμη:

Β.Ανεμοδουρά: Σημαντική η επιστροφή των γιατρών ΠΕΔΥ - Να εφαρμοστούν οι αποφάσες χωρίς αμφισβήτηση

Τα εγκαίνια του νοσ. Σαντορίνης, «βήμα» για να ξεδιπλώσει το όραμα για την υγεία ο Αλ. Τσίπρας

BEST OF NETWORK

Lockdown Αττική: Τίποτα δεν έχει κλειδώσει - Δύσκολο παζλ το άνοιγμα της αγοράς 

Εξαδάκτυλος στο Newsbomb.gr: Αντιμετωπίζουμε το κύμα που βρίσκεται σε εξέλιξη - Τι είπε για το Πάσχα

«Ο Έβρος δεν πέφτει»! Ένας χρόνος από την απόπειρα εισβολής - Ο υβριδικός πόλεμος των Τούρκων

Κατρίνης στο Newsbomb.gr: Η κυβέρνηση απέτυχε και στη πανδημία και στην οικονομία

Κορονοϊός: «Πνίγονται» τα νοσοκομεία της Αττικής - Κρίσιμη η κατάσταση στις ΜΕΘ

Κορονοϊός: Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία – Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Κορονοϊός: Πού συνεχίζει να επιμένει – Τι δείχνουν τα δεδομένα για τις περιοχές που έγιναν κόκκινες

Γεροβασίλη στο Newsbomb.gr: «Η διακυβέρνηση κ. Μητσοτάκη δεν έχει μόνο Πάρνηθα, Ικαρία και Κολωνάκι»

Κυψέλη: Υπάλληλος ψητοπωλείου αποπειράθηκε να κακοποιήσει σεξουαλικά 11χρονη

Κορονοϊός: «Πράσινο» φως για το εμβόλιο της Johnson & Johnson στις ΗΠΑ

Ανδρέας Μικρούτσικος: «Λύγισε» μιλώντας για τον αδελφό του – Η αποκάλυψη για υπόθεση βιασμού

Κάτια Ταραμπάνκο: Η εξομολόγηση για το Survivor - «Θέλησα να σώσω τον εαυτούλη μου»