ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Υπουργείο Υγείας: Ετοιμάζει μονάδες ανακουφιστικής φροντίδας για ασθενείς με αλτσχάιμερ

Στη δημιουργία μονάδων ανακουφιστικής φροντίδας για ασθενείς με Αλτσχάιμερ τελικού σταδίου, αναμένεται να προχωρήσει άμεσα το υπουργείο Υγείας.

Υπουργείο Υγείας: Ετοιμάζει μονάδες ανακουφιστικής φροντίδας για ασθενείς με αλτσχάιμερ

Αυτό δήλωσε η καθηγήτρια νευρολογίας του ΑΠΘ, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αλτσχάιμερ και μέλος του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια, Μάγδα Τσολάκη στο Πρακτορείο FM.

Η κ. Τσολάκη μιλάει επίσης για το επίδομα που πρόκειται να δοθεί μέσα στο έτος από το Υπουργείο, βάσει αλγόριθμου, τον οποίο δημιουργεί αυτό το διάστημα το Εθνικό Παρατηρητήριο για την 'Άνοια.

Παράλληλα η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αλτσχάιμερ εξαίρει το έργο των Ελλήνων φροντιστών, που όπως υπογραμμίζει συνεχώς βραβεύεται σε διεθνές επίπεδο.

Σε συνεργασία με τις εταιρείες Αλτσχάιμερ, Δήμους και Μητροπόλεις

Το υπουργείο Υγείας, όπως δηλώνει η κα Τσολάκη, «ανακοίνωσε στο Εθνικό Παρατηρητήριο για την 'Ανοια στις 28 Ιουνίου, ότι έχει την πρόθεση σε συνεργασία με τις 13 περιφέρειες της χώρας, να ιδρύσει με χρήματα του ΕΣΠΑ, μονάδες ανακουφιστικής φροντίδας, μια σε κάθε περιφέρεια, έτσι ώστε να εκλείψει το μεγάλο πρόβλημα που έχουμε στις μέρες μας και στην πατρίδα μας, που δυστυχώς υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι δεν έχουν που να τελειώσουν τη ζωή τους, όταν βρίσκονται σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση της άνοιας. Η πρωτοβουλία γίνεται σε συνεργασία με τις εταιρείες Αλτσχάιμερ, τους δήμους και τις μητροπόλεις. Θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε με το χαμηλότερο δυνατό κόστος, οπότε θα χρησιμοποιήσουμε κτίρια που ήδη υπάρχουν, κτίρια που μας δόθηκαν απλόχερα σε διάφορες περιοχές. Π.χ η Καβάλα μας έδωσε το κτίριο που έχει η Ιατρική Εταιρεία, για να κάνουμε τη μονάδα, στη Θεσσαλονίκη επίσης υπάρχει ένα έτοιμο κτίριο που θα χρησιμοποιηθεί για αυτή την προσπάθεια. Θέλουμε όλων την βοήθεια, έτσι ώστε αυτή η πολύ σημαντική προσπάθεια να γίνει πραγματικότητα. Οι μονάδες θα είναι κυρίως για τους ασθενείς τελικού σταδίου, γιατί στα αρχικά στάδια οι ασθενείς μπορούν να μένουν στην οικογένεια τους και να μένουν και μόνοι τους για λίγες ώρες, όταν οι συγγενείς τους π.χ εργάζονται. Στα προχωρημένα όμως στάδια οι ασθενείς δεν μπορούν να μένουν μόνοι τους καθόλου, χρειάζονται 100% φροντίδα 24 ώρες το 24ωρο. Και για αυτούς τους ανθρώπους γίνονται αυτές οι δομές, προκειμένου να έχουν συνεχή φροντίδα, να είναι ασφαλείς, και η ζωή τους να είναι αξιοπρεπής και στα τελικά στάδια».

Επίδομα βάσει αλγόριθμου

Όσον αφορά την δέσμευση του υπουργείου υγείας να καθιερώσει επίδομα, για τους φροντιστές, η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αλτσχάιμερ και μέλος του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την 'Ανοια, αναφέρει ότι υπάρχει εξέλιξη: «Δημιουργείται ένας αλγόριθμος τώρα από το Εθνικό Παρατηρητήριο για την 'Ανοια, ο οποίος θα δοθεί στο Υπουργείο. Να εξηγήσω ότι αλγόριθμος σημαίνει ποιοι παράγοντες εξετάζονται για κάθε περίπτωση, έτσι ώστε να λαμβάνουν οι ασθενείς το επίδομα. Π.χ ασθενείς οι οποίοι δεν έχουν σύνταξη, ή ασθενείς που μένουν σε ένα σπίτι, στο οποίο δεν υπάρχουν άλλα έσοδα. Όλα αυτά θα μπουν σε έναν αλγόριθμο και σε πρώτη φάση θα δοθούν κάποια χρήματα, όπως έχει ανακοινώσει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου είπε ότι κατά τη διάρκεια του χρόνου ένα κονδύλιο θα διατεθεί για αυτή την υπόθεση, έτσι ώστε να μην υπάρχει κανένας συμπολίτης μας, ο οποίος να μην έχει τα απαραίτητα για να ζήσει».

Ερωτηθείσα το επίδομα τελικά θα δοθεί στους ασθενείς ή στους φροντιστές η κα Τσολάκη απαντά: «Αν έχουν το επίδομα αυτό οι περιθάλποντες θα μπορούν να φροντίσουν τους ασθενείς τους. Είτε οι ασθενείς το παίρνουν είτε οι περιθάλποντες είναι το ίδιο, γιατί τα χρήματα θα δίδονται για την φροντίδα του ασθενούς».