ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΙΣΘ: Η ελονοσία δείχνει απουσία συνεπούς πολιτικής υγείας

ΙΣΘ: Η ελονοσία δείχνει απουσία συνεπούς πολιτικής υγείας

Την κορυφή του παγόβουνου που λόγω θέρους γίνεται εμφανής, αποτελούν τα κρούσματα ελονοσίας, σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, ο οποίος προσθέτει ότι το κύριο πρόβλημα είναι η απουσία συνεπούς πολιτικής υγείας για τους πληθυσμούς των προσφύγων, οι ανάγκες των οποίων καλύπτονται από την υπερπροσπάθεια των επιμέρους υπηρεσιών με προεξέχοντα τον ελληνικό στρατό.

Με εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Υγείας κ. Μπασκόζου δημιουργήθηκαν «παράτυπες διαδικασίες αδειοδότησης» για το ιατρικό προσωπικό των Μ.Κ.Ο., τονίζει ο ΙΣΘ και προσθέτει:

Επιπλέον δεν υπάρχει συγκεκριμένο και εφαρμόσιμο σχέδιο πολιτικής υγείας για τους πρόσφυγες. Το υπουργείο δεν έχει ορίσει πόσοι ιατροί και τι ειδικότητες είναι απαραίτητες για τον κάθε καταυλισμό. Δεν έχει οριοθετήσει τι είδους υπηρεσίες υγείας και πότε παρέχονται. Δεν έχει εκπονήσει πρόγραμμα πρόληψης και συστηματικών εμβολιασμών για τους πληθυσμούς αυτούς, οι οποίοι εμβολιάζονται με τρόπο τυχαίο και από άλλοτε άλλον. Οι υπηρεσίες του κράτους, του στρατού, των περιφερειών, των δήμων αλλά και οι εθελοντές -για τους παραπάνω λόγους- καλούνται καθημερινά να αντεπεξέρχονται σε αχρείαστες επιπλέον δυσκολίες και όλα αυτά υπό την αλαζονική ιδεολογική ομπρέλα που εύκολα χαρακτηρίζει ακραίο ή ξενοφοβικό όποιον διατυπώνει ορθολογικές παρατηρήσεις.

Μέχρι σήμερα το υπουργείο υγείας δεν καταδέχτηκε να απαντήσει στο Δήμαρχο Λαγκαδά και στις ανησυχίες που διατύπωσε για την περιοχή του, μετά τη διαπίστωση κρουσμάτων στο χωριό Άγιος Βασίλειος, που ήταν απαλλαγμένος από ελονοσία εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Για εμάς αυτό ήταν αναμενόμενο βέβαια αλλά παραμένει απαράδεκτο όπως και η έλλειψη σαφούς πολιτικής υγείας για τους πρόσφυγες. Τέλος, θα πρέπει να απαντηθεί αν οι τοποθεσίες των καταυλισμών προσφύγων που βρίσκονται στο Δήμο Λαγκαδά είναι οι ενδεδειγμένες ή όχι λόγω της γειτνίασης με περιοχή που προστατεύεται από τη συνθήκη Ramsar.

Διαβάστε ακόμη:

Τα κρούσματα ελονοσίας στον πληθυσμό των Ελλήνων αλλά και των προσφύγων

Η Ελλάδα έχει απόλυτη επάρκεια σε αίμα αλλά τα κρούσματα της ελονοσίας θα αυξηθούν

Οδυσσέας Βουδούρης: Η Κρήτη, πρότυπο στην διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος

BEST OF NETWORK

Ρωτήστε τον γιατρό

PlusQueen