ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ENE κατά Καραγιαννίδη για την εξίσωση των βοηθών νοσηλευτών με τους νοσηλευτές

«Παραχάραξη» του επαγγελματικού τίτλου των νοσηλευτών καταλογίζει η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ) στον βουλευτή Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρήστο Καραγιαννίδη, ο οποίος με αλλεπάλληλες ερωτήσεις στη Βουλή θέτει ζήτημα της επαγγελματικής κι εργασιακής αναβάθμισης των βοηθών νοσηλευτών στο ΕΣΥ και την εξίσωσή τους με τους νοσηλευτές πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

ENE κατά Καραγιαννίδη για την εξίσωση των βοηθών νοσηλευτών με τους νοσηλευτές

Το θέμα της ερώτησης που κατατέθηκε στις 16/9/2016, το οποίο είναι αρμοδιότητα του υπουργού Παιδείας και όχι του υπουργού Υγείας στον οποίο απευθύνεται, είναι όπως λέει ο τίτλος της, η πιστοποίηση των επαγγελματικών προσόντων των Νοσηλευτών. Είχε προηγηθεί άλλη επίκαιρη ερώτηση στις 27/6/2016 που συζητήθηκε την 1η Αυγούστου. Η ΕΝΕ πάντως κάνει λόγο για «ιδιοτελείς κορώνες του βουλευτή».

Η ανακοίνωση της ΕΝΕ έχει ως εξής:

Πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι της παραχάραξης του επαγγελματικού τίτλου των Νοσηλευτών από τον βουλευτή Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Καραγιαννίδη, όπως αυτή εκφράστηκε την 1η Αυγούστου με την υπ’ αριθμ. 1044/27-6-2016 Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή, ο ως άνω αναφερόμενος, επανέρχεται δριμύτερος και προκλητικότερος, καταθέτοντας παρόμοια ερώτηση στις 16/9/2016 που μάλιστα συνυπογράφουν και έξι βουλευτές.

Το θέμα της ερώτησης (το οποίο βέβαια είναι αρμοδιότητα του Υπουργού Παιδείας και όχι του Υπουργού Υγείας στον οποίο απευθύνεται), είναι όπως λέει ο τίτλος της, η πιστοποίηση των επαγγελματικών προσόντων των Νοσηλευτών, προφανώς εννοώντας τους Βοηθούς Νοσηλευτών ΔΕ, όπως συνάγεται από το γεμάτο ανακρίβειες, προχειρότητες και νοητικά άλματα κείμενο.

Ο ερωτών βουλευτής, εκθέτοντας και τους έξι συνυπογράφοντες συναδέλφους του, παραβλέποντας με χαρακτηριστική ευκολία την πάγια και επί σειρά ετών θεμελιώδη διαδικασία κατηγοριοποίησης των δημοσίων υπαλλήλων με βάση την εκπαιδευτική βαθμίδα προέλευσης του τίτλου σπουδών τους, πρότεινε γενικώς και μάλλον αορίστως, την επαγγελματική και εργασιακή αναβάθμιση των υπαλλήλων της κατηγορίας ΔΕ, που φέρουν τον επαγγελματικό τίτλο των «Βοηθών Νοσηλευτών» (ΠΔ 210/2001), με σκοπό την πλήρη εξομοίωσή τους με τους υπαλλήλους των κατηγοριών ΠΕ και ΤΕ, που φέρουν τον επαγγελματικό τίτλο των Νοσηλευτών (Νόμος 1579/1985).

Η ΕΝΕ, διατηρώντας διαυγή θέση επί του συγκεκριμένου ζητήματος και υποστηρίζοντας σταθερά την αναβάθμιση οιωνδήποτε υπαλλήλων, άρα και των Βοηθών Νοσηλευτών, αποκλειστικά και μόνον μέσω της υπάρχουσας εκπαιδευτικής διαδικασίας, δια της προσήκουσας απόκτησης του επιθυμητού ανώτερου τίτλου σπουδών και της εν συνεχεία μετάταξης σε θέση ανώτερης κατηγορίας, θεωρεί ότι η ερώτηση του Βουλευτή Χρήστου Καραγιαννίδη προσβάλλει κατάφωρα, ενόψει του ισοπεδωτικού χαρακτήρα της, τις επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις του συνόλου των Νοσηλευτών, ενώ θίγει και το κύρος της Νοσηλευτικής Επιστήμης και του Νοσηλευτικού Επαγγέλματος, υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς, ότι για την ασφαλή άσκησή του αρκεί μια προηγούμενη πρακτική εμπειρία κάποιου, μη προσδιοριζομένου επακριβώς, χρονικού διαστήματος.

Με τη λογική του κυρίου Καραγιαννίδη και των συμβούλων του λοιπόν, οι Βοηθοί Φαρμακοποιού ΔΕ, οι Βοηθοί Φυσικοθεραπευτών ΔΕ και οι Βοηθοί Βρεπονηπιαγωγών ΔΕ, πρέπει εν μια νυκτί να αναβαθμιστούν σε Φαρμακοποιούς, Φυσικοθεραπευτές και Βρεφονηπιαγωγούς αντίστοιχα...

Τέλος θεωρούμε αυτονόητο ότι η λογική θα πρυτανεύσει και οι ιδιοτελείς κορώνες του συγκεκριμένου βουλευτή θα απομονωθούν τόσο από τους βουλευτές που συνυπογράφουν την ερώτηση, όσο και από το σύνολο της κυβέρνησης και τα υπόλοιπα κόμματα του ελληνικού Κοινοβουλίου.