ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Η ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα βοηθήσει & τους ψυχικά πάσχοντες

Η ανάπτυξη του δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και για τους ψυχικά πάσχοντες, ακούστηκε ιδιαίτερα, στην διάρκεια του συνεδρίου για την Ψυχική Υγεία - 2ο Mental Health που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στην ΑίγληΖαππείου. Οι ψυχικά πάσχοντες, αποτελούν μία ιδιαίτερη ομάδα ασθενών - είναι χρονίως πάσχοντες- λαμβάνουν πολλές θεραπείες και χρειάζεται να βλέπουν συχνά τον θεράποντα ιατρό τους. Η ανάπτυξη της ΠΦΥ θα βοηθήσει σημαντικά και τους ίδιους και ταυτόχρονα θα αποσυμφορήσει το δημόσιο σύστημα.

Η ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα βοηθήσει & τους ψυχικά πάσχοντες

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Λίγο πριν κατατεθεί στην Βουλή το νομοσχέδιο για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση- βρίσκεται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους- πληθαίνουν οι φωνές από την Ψυχιατρική αλλά και τα Οικονομικά της Υγείας, που μιλούν για ανάγκη να γίνουν όσο το δυνατόν περισσότερα στο θέμα της ψυχικής υγείας και να πάψουν για πάντα οι ασυλικές δομές. Η τομεοποίηση των δομών, η κατάργηση κάθε έννοιας ασύλου, η έμφαση στους νέους και έφηβους και η δημιουργία 12 Περιφερειακών Διοικήσεων Τομέων Ψυχικής Υγείας με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ληπτών και των οικογενειών τους, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, στο νομοσχέδιο.

Αναφορικά με το σχέδιο της ΠΦΥ, αυτό, σύμφωνα με τον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Υγείας υπεύθυνο για τον σχεδιασμό της ΠΦΥ κ. Σταμάτη Βαρδαρό, θα τεθεί σε εφαρμογή, στις αρχές Ιανουαρίου. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο στοίχημα το οποίο η κυβέρνηση ευελπιστεί να αποσυμφορήσει το ΕΣΥ που βρίσκεται στα όριά του.

Η καθολική κάλυψη, η ισότιμη πρόσβαση και η οικονομική προστασία, αποτελούν τους τρεις βασικούς άξονες πάνω στους οποίους «κτίζεται» η παρέμβαση προκειμένου να αναπτυχθεί.

Αναφορικά με το 2ο Mental Health, ο Νίκος Μανιαδάκης, Αναπληρωτής Κοσμήτωρας της ΕΣΔΥ ανέφερε ότι τα ψυχικά νοσήματα δεν αντιμετωπίζονται ισότιμα και αποτελεσματικά από τα συστήματα υγείας. Γι αυτό, οφείλουμε να επενδύσουμε σε αποτελεσματικές θεραπείες, να δώσουμε κίνητρα στους παρόχους και να αναπτύξουμε το ρόλο της ΠΦΥ.

Ο Δημήτρης Κούβελας, Καθηγητής Φαρμακολογίας και Κλινικής Φαρμακολογίας, Α.Π.Θ, Πρόεδρος Ειδικής Επιτροπής Κατάρτισης Καταλόγου Συνταγογραφούμενων Φαρμακευτικών Ιδιοσκευασμάτων ανέφερε ότι «Οι ψυχικώς πάσχοντες χρειάζονται συχνά πολλά φάρμακα, τα οποία δυσκολεύονται να πληρώσουν, καθώς συνήθως δεν εργάζονται και ζουν με κοινωνικά επιδόματα. Πολλές φορές διακόπτουν από μόνοι τους τη θεραπεία, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται υποτροπές».

Η Αναστασία Γιαννετοπούλου, Πρόεδρος της ΠΟΣΟΨΥ ανέφερε ότι υπάρχει ανάγκη για περισσότερους ξενώνες και δομές για την καλύτερη ένταξη των ασθενών με ψυχική νόσο στην κοινότητα.

Στην ειδική ενότητα με θέμα την πρόσβαση των ασθενών στις ψυχιατρικές θεραπείες στην Ελλάδα σήμερα ο Πέτρος Σκαπινάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ανέφερε ότι το 2015 οι ασθενείς με κατάθλιψη στην Ελλάδα ξεπέρασαν τους 500.000 φτάνοντας τα μεγέθη μιας πολύ μεγάλης πόλης». Οι ψυχικές διαταραχές επιβαρύνουν τα έτη ζωής και την ποιότητα ζωής και αυξάνουν σημαντικά το κόστος στα συστήματα υγείας.

Ο Κώστας Χρυσόγονος, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και Ευρωβουλευτής ανέφερε ότι συνταγματικά οι ψυχικά ασθενείς έχουν δικαίωμα αξιοπρεπούς περίθαλψης, ενημέρωσης για την πορεία της υγείας τους και προστασίας των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων τους.

Ο Ευτύχης Φυτράκης, Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωσε ότι στο σύγχρονο κράτος δικαίου πρέπει να μην οδηγούμαστε σε ποινικοποίηση της ψυχιατρικής, αλλά ούτε και στην ψυχιατρικοποίηση του ποινικού δικαίου».

Διαβάστε ακόμη:

Ξανθός: Επανεκκίνηση της ψυχικής υγείας - 300 μόνιμες προσλήψεις, έμφαση σε παιδιά & εφήβους

Η ανεργία & τα χρέη ένοχοι για κατάθλιψη και αυτοκτονίες - Τι λένε ΟΟΣΑ και Παγκόσμια Τράπεζα