ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Η μάστιγα του Διαβήτη απαιτεί ολιστική αντιμετώπιση & δραστικά μέτρα: Μήνυμα Μπασκόζου

Στην ανάγκη να προχωρήσουμε σε μια ολιστική αντιμετώπιση του διαβήτη, εστιάζοντας στους παράγοντες που την ευνοούν ή και την επιδεινώνουν, όπως η αύξηση βάρους και η παχυσαρκία, η ανθιυγιεινή διατροφή, η έλλειψη φυσικής άσκησης, τονίζει ο ΓΓ Δημόσιας Υγείας, με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, προσθέτοντας, πως όλοι οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η επιδημία του διαβήτη θα συνεχιστεί εκτός αν ληφθούν «δραστικά μέτρα».

Η μάστιγα του Διαβήτη απαιτεί ολιστική αντιμετώπιση & δραστικά μέτρα: Μήνυμα Μπασκόζου

Χρειάζεται Συλλογική δράση για να βρεθεί λύση, αναφέρει ο κ. Γ. Μπασκόζος, σημειώνοντας πως η ασθένεια, συνιστά παγκόσμια πρόκληση.

Αναλυτικά, το μήνυμα του ΓΓ Δημόσιας Υγείας έχει ως εξής:

«Η συνεργασία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (IDF), οδήγησε στον ορισμό της Παγκόσμιας Ημέρας για το Διαβήτη το 1991, ως απάντηση στην αυξανόμενη ανησυχία για την κλιμάκωση της απειλής που συνιστά ο διαβήτης για την παγκόσμια υγεία.

Πράγματι, ο διαβήτης συνιστά μια παγκόσμια πρόκληση.

Σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ο πλανήτης βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με την «αδυσώπητη πορεία» του διαβήτη, ο οποίος επηρεάζει έναν στους 11 ενήλικες, αφού θα αποτελεί την 7η συχνότερη αιτία θανάτου το 2030. Ειδικότερα, στην Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι πάσχοντες από διαβήτη υπολογίζονται σε περίπου 60 εκατ., γεγονός που σημαίνει πως το διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό 10.3% των ανδρών και 9,6% των γυναικών, από 25 χρόνων και πάνω, ζουν με την νόσο. Στην χώρα μας, ο σακχαρώδης διαβήτης επηρεάζει ήδη το 8-10% του γενικού πληθυσμού.
Πλήθος επιστημονικών δεδομένων σήμερα μας επιτρέπει να γνωρίζουμε ποιοι είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες της νόσου.

Είναι καιρός λοιπόν, να προχωρήσουμε σε μια ολιστική αντιμετώπιση της ασθένειας, εστιάζοντας στους παράγοντες που την ευνοούν ή και την επιδεινώνουν, όπως η αύξηση βάρους και η παχυσαρκία, η ανθιυγιεινή διατροφή, η έλλειψη φυσικής άσκησης.

Όλοι οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η επιδημία του διαβήτη θα συνεχιστεί εκτός αν ληφθούν «δραστικά μέτρα». Χρειάζεται Συλλογική δράση για να βρεθεί λύση.

Ο διαβήτης είναι μεν μια σιωπηλή νόσος, αλλά πρέπει οπωσδήποτε να ανακόψουμε την πορεία της.
Χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε την παιδική παχυσαρκία και να εξετάσουμε τη θέσπιση ρυθμιστικών μέτρων για τον έλεγχο των λιπαρών και της ζάχαρης στα τρόφιμα αλλά και να διασφαλίσουμε την ύπαρξη υγιεινών επιλογών για το πληθυσμό, όπως καλύτερο περιβαλλοντικό σχεδιασμό ώστε οι άνθρωποι να έχουν την δυνατότητα να περπατήσουν και να κάνουν ποδήλατο, ενώ είναι σημαντικό να ενθαρρύνουμε και τον μητρικό θηλασμό στις σύγχρονες γυναίκες.

Τέλος, όπως δηλώνει η Παγκόσμια Ομοσπονδία για τον Διαβήτη (IDF):

1. Ο προληπτικός έλεγχος για τον διαβήτη τύπου 2 είναι σημαντικός ώστε να αναχαιτιστεί η εξέλιξη της πάθησης και να περιοριστεί ο κίνδυνος επιπλοκών.
2. Ο προληπτικός έλεγχος για τις επιπλοκές του διαβήτη αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ορθής διαχείρισης της πάθησης».

Διαβάστε ακόμη:

ΠΙΣ: Δεν υπάρχουν διαβητικοί που δεν μπορούν να ρυθμιστούν ...