ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Παιδιά ενός κατώτερου Θεού οι Έλληνες ασθενείς στην επαρχία και στα νησιά

Οι ασθενείς και δη οι χρονίως πάσχοντες στην Ελλάδα της κρίσης υποφέρουν, ασφυκτιούν, αιμορραγούν. Αγωνιούν δε, κατά πόσο θα μπορούν να προμηθεύονται τα φάρμακά τους και την επόμενη ημέρα – ή δεν θα κόβουν στο μισό την θεραπεία τους- και κατά πόσο θα έχουν την δυνατότητα να πληρώνουν επίσκεψη στον θεράποντα ιατρό τους τον επόμενο μήνα.

Παιδιά ενός κατώτερου Θεού οι Έλληνες ασθενείς στην επαρχία και στα νησιά

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Στην ίδια μοίρα για να μην πούμε σε πολύ χειρότερη, βρίσκονται και οι ασθενείς στην επαρχία και στην νησιωτική Ελλάδα, οι οποίοι μοιάζουν σε Παιδιά ενός Κατώτερου Θεού.

Και μπορεί η αγωνία της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας όπως προέκυψε από το χθεσινό 5ο συνέδριο των Ασθενών Patients in Power Conference να αφορούσε τις ομάδες αυτών των ανθρώπων - σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, απαιτείται ολιστική αντιμετώπιση των ασθενών- ωστόσο οι ασθενείς δεν φαίνεται ότι πείστηκαν. Και αυτό, διότι οι Σύλλογοι ζητούν χειροπιαστά πράγματα, δηλαδή να ενταχθούν σε Επιτροπές και στα Κέντρα Λήψης των αποφάσεων. Είναι τόσο δύσκολο αυτό; αναρωτιούνται.

Αιχμές Σουλιώτη

Είναι χαρακτηριστική, η τοποθέτηση του αναπληρωτή καθηγητή Πολιτικής Υγείας και αν. Πρύτανη πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Κυριάκου Σουλιώτη, ο οποίος τόνισε, ότι «Η Ελλάδα κατατάσσεται στην ομάδα 5 χωρών (Ελλάδα, Τσεχία, Σλοβακία Μάλτα και Ιταλία) που χαρακτηρίστηκαν “low impact” με τη μικρότερη συμμετοχή στις κρίσιμες αποφάσεις. Αντιθέτως, στην Κύπρο, οι Σύλλογοι Ασθενών συμμετέχουν ενεργά σε όλες τις μεταρρυθμίσεις στο χώρο της υγείας.

Η τελευταία τάση είναι η εκπαίδευση και ενδυνάμωση των συλλόγων ασθενών, έτσι ώστε να μπορούν να παίρνουν μέρος στις αποφάσεις, σημείωσε.

Σύμφωνα με Πανευρωπαϊκή μελέτη που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε ασθενείς, και όπως υπογράμμισε ο κ. Σουλιώτης, η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη μείωση στη φαρμακευτική δαπάνη τα τελευταία χρόνια. Είναι η χώρα με τους περισσότερους γιατρούς ανά κάτοικο στην Ευρώπη. Στην παράμετρο όμως που μετρά την αδυναμία των πολιτών κάλυψης ιατρικής εξέτασης, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 3η θέση.

Επίσης, ένας στους 5 πολίτες δεν έχει καθόλου πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.

«Πέρα από την οικονομική κρίση που μαστίζει όλους μας, το 80% των ασθενών δηλώνει ότι αυξήθηκε η οικονομική επιβάρυνσή τους σε υπηρεσίες υγείας» δήλωσε ο κ. Σουλιώτης.

Στη μελέτη EMOTION PROJECT που αφορά ασθενείς με καρκίνο αποτυπώθηκαν τα ποσοστά κάθε χώρας στη συμμετοχή των ασθενών στη χάραξη πολιτικών υγείας.

Στην συνέχεια, ας δούμε τι είπαν χθες οι εκπρόσωποι των Συλλόγων των ασθενών για το τι συμβαίνει στην επαρχία:

Ο Δημήτρης Κοντοπίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας για την Ινώδη Κυστική Ίνωση ΕΕΙΚ τόνισε ότι «Δεν πρέπει να ισχύουν διαφορετικά μέτρα και σταθμά για τους ασθενείς στην Αθήνα σε σχέση με την Περιφέρεια».

Ο Ευστράτιος Πλωμαρίτης, διοικητής της 4ης ΥΠΕ, ανέφερε:

«Οι διοικητές των ΥΠΕ παραλάβαμε ένα ερειπιώνα. Μέχρι πριν 4 εβδομάδες δεν είχαμε σύστημα προμηθειών. Δεν μπορούσαμε να παραγγείλουμε ούτε καν πετρέλαιο. Υπάρχουν διαφορετικές νοσοκομειακές δομές στην Αθήνα απ’ ό,τι σε άλλες πόλεις της Ελλάδας» ανέφερε η κ. Πλωμαρίτης. Μεταφέρθηκαν οι γραφειοκρατικές δραστηριότητες από τα νοσοκομεία στα Κέντρα Υγείας, απελευθερώνοντας πολύτιμο νοσηλευτικό προσωπικό, να ασκήσουν τα καθήκοντά τους στα νοσοκομεία. Τα νοσοκομεία της επαρχίας έχουν ελλείψεις στο προσωπικό, σε προμήθειες και αντιμετωπίζουν μέχρι και κτηριακά προβλήματα.

Ο Ευάγγελος Πανοηλίας, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων τόνισε μεταξύ άλλων:

«Στη νησιωτική Ελλάδα τα προβλήματα είναι ακόμα μεγαλύτερα. Οι γιατροί κάνουν εφημερίες ακόμα και 15 φορές το μήνα. Σκεφτείτε πολύ καλά πριν επισκεφτείτε τις Κυκλάδες. Δεν υπάρχει η δυνατότητα αντιμετώπισης οξέων περιστατικών» ανέφερε και συνέχισε:

«Πρόσφατα αποκτήσαμε ένα ελικόπτερο για τα επείγοντα περιστατικά. Το επόμενο βήμα είναι η δημιουργία εντατικών μονάδων και οι προσλήψεις εντατικολόγων. Δυστυχώς τα ήδη υπάρχοντα κρεβάτια στα Γενικά Νοσοκομεία της Αθήνας δεν επαρκούν. Τα κρεβάτια των εντατικών παραμένουν κλειστά. Οι διακομιδές γίνονται σε απάνθρωπες συνθήκες. Μέσα στα πλωτά μέσα, που δεν έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό, οι ασθενείς μεταφέρονται σαν ζώα» υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων.

Ο Μάριος Παχτσαλίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας ΕΟΡΔΑΙΑΣ, υπογράμμισε: «Ένα βασικό πρόβλημα των ασθενών στην Περιφέρεια είναι το πλαφόν στη συνταγογράφηση. Οι ασθενείς λόγω έλλειψης γιατρών στα νοσοκομεία πηγαίνουν στους ιδιώτες, οι οποίοι έχουν πλαφόν και δεν μπορούν να γράψουν αρκετές συνταγές για όλους, ειδικά γι’ αυτούς που λαμβάνουν ακριβά φάρμακα», δήλωσε ο κυρίος Παχτσαλίδης.

Ένα σημαντικό μέτρο είναι η εφαρμογή μητρώου ασθενών, το οποίο θα καθορίζει τις πραγματικές θεραπευτικές ανάγκες των ασθενών αντίστοιχα με τη γεωγραφική κατανομή τους ανάλογα την πάθηση.

Η Σταματία Βογιατζή Μπατσούκα πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Χίου «ΕλπιΖΩ» στην τοποθέτησή της, ανέφερε:

«Οι ασθενείς δεν μπορούν να νοσηλευτούν στα νησιά μας τα οποία έχουν επιφορτιστεί και με το μεταναστευτικό κύμα. Το ΕΚΑΒ υπολειτουργεί και η Πρωτοβάθμια φροντίδα δεν επαρκεί. Οι ασθενείς σχηματίζουν ατέλειωτες ουρές έξω από τα εξωτερικά ιατρεία. Δεν υπάρχει μέριμνα για τους ασθενείς που πρέπει να μεταφερθούν στην πρωτεύουσα. Ταλαιπωρούνται και πολλοί από αυτούς επιβαρύνονται με το κόστος μετακίνησης και διαμονής στην Αθήνα. Η νησιωτική Ελλάδα υποφέρει ακόμα περισσότερο σε σχέση με την ηπειρωτική» τόνισε η Πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Χίου.

Δαβάστε ακόμη:

Δωρεάν φάρμακα σε άπορους & χρονίως πάσχοντες μέσω Ηλεκτρονικής Κάρτας, από ΜΚΟ

Μπασκόζος: Ο χρόνος, σημαντικός για τους ασθενείς & το πρόβλημα της διαχείρισης της νόσου

Ξανθός: Σύστημα υγείας βασισμένο στις ανάγκες των ασθενών