ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Μήνυμα ΓΓΔΥ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Aids: Στόχος μας η εξάλειψη νέων μολύνσεων

Μήνυμα ΓΓΔΥ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Aids: Στόχος μας η εξάλειψη νέων μολύνσεων

Μέλημα της χώρας μας και του υπουργείου Υγείας, ως του κεντρικού φορέα προστασίας της δημόσιας υγείας, είναι, σε απόλυτη συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις, για την εξάλειψη των νέων μολύνσεων από τον ιό HIV, μέσω της ολοκληρωμένης αντιρετροϊκής θεραπείας και φυσικά η δέσμευσή της παγκόσμιας κοινότητας για τον τερματισμό της επιδημίας του AIDS ως απειλής για τη δημόσια υγεία έως το έτος ορόσημο 2030, τονίζει σε μήνυμά του για την σημερινή Ημέρα, ο Γενικός Γραμαματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος.

Αναλυτικά, το μήνυμα του ΓΓΔΥ έχει ως εξής:

«Κύριο μέρος της αποστολής του Υπουργείου Υγείας, και των εποπτευομένων φορέων του όπως το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) είναι η παρακολούθηση, αντιμετώπιση και εξάλειψη, απειλών για την υγεία, όπως ο ιός του AIDS.

Η μείωση των νέων κρουσμάτων του HIV στη χώρα μας για το 2016, όπως αυτή καταγράφεται και από τα στοιχεία που έχει συλλέξει το ΚΕΕΛΠΝΟ και η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (ΕΕΜΑΑ), αποτελούν ένα πρώτο θετικό μήνυμα με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα κατά του aids.

Σύμφωνα με το σύστημα υποχρεωτικής δήλωσης, μέχρι και την 31η Οκτωβρίου του 2016, έχουν καταγραφεί στο ΚΕΕΛΠΝΟ 15.795 περιστατικά HIV λοίμωξης (82,7% άνδρες). Από το σύνολο των ατόμων αυτών, 3.923 έχουν εμφανίσει AIDS και περίπου 8.600 βρίσκονται υπό αντιρετροϊκή θεραπεία. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων ανέρχεται στους 2.662.

Τους πρώτους δέκα μήνες του 2016 διαγνώστηκαν και δηλώθηκαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ 453 HIV λοιμώξεις (4,1 ανά 100.000 πληθυσμού), εκ των οποίων οι 367 (81%) αφορούσαν σε άνδρες και οι 86 (19%) σε γυναίκες.
Ενθαρρυντικά είναι και τα αποτέλεσμα εργασίας από το Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» που αναφέρει πως τα παιδιά με HIV λοίμωξη υπό αντιρετροϊκή αγωγή έχουν φυσιολογική ανάπτυξη και καλή σκελετική υγεία.
Το δεδομένα αυτά, ωστόσο, δεν επιτρέπουν εφησυχασμό για κανέναν υγειονομικό φορέα, σε καμιά ευνομούμενη πολιτεία, στην οποία ζητούμενο, πλέον, είναι η πλήρης εξουδετέρωση του ιού και η εξαφάνισή του από τον "επιδημιολογικό χάρτη".

Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται αυξανόμενη μετάδοση αντοχής σε μη-θεραπευμένους ασθενείς όπως τονίζουν οι επιστήμονες. Ο ρυθμός μετάδοσης των ανθεκτικών στελεχών είναι υψηλότερος στον υπότυπο Α σε σχέση με τον Β, γεγονός που υποδεικνύει ότι διαφορετικού τύπου ιοί μπορεί να παρουσιάζουν υψηλότερη μεταδοτικότητα. Από πολλές εργασίες Μονάδων (Ευαγγελισμού, Λαϊκού) και AMACS τονίζεται η αυξημένη συχνότητα συννοσηροτήτων, σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, και η ανάγκη έγκαιρης παρέμβασης για την αντιμετώπισή τους.

Από τα διεθνή επιδημιολογικά δεδομένα, υπολογίζεται ότι το 2015, 36,7 εκατομμύρια ζουν με HIV λοίμωξη, εκ των οποίων τα 1,8 εκατομμύρια είναι παιδιά. Αξίζει να τονισθεί ότι το 40% αυτών των ατόμων αγνοεί την λοίμωξη.

Κατά το ίδιο έτος, έχουν καταγραφεί 2,1 εκατομμύρια νέες λοιμώξεις, γεγονός που σηματοδοτεί ελάττωση, κατά την τελευταία πενταετία, κατά 6%. Επίσης, έχει καταγραφεί σημαντική αύξηση των ατόμων που λαμβάνουν αντιρετροϊκή αγωγή, 17 εκατομμύρια τον 12/2015 σε σύγκριση με 7,5 εκατομμύρια το 2010, δηλαδή περίπου 50% των ατόμων με HIV λοίμωξη έχουν πρόσβαση στην αντιρετροϊκή θεραπεία.

Μέλημα της χώρας μας και του υπουργείου Υγείας, ως του κεντρικού φορέα προστασίας της δημόσιας υγείας, είναι, σε απόλυτη συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις, για την εξάλειψη των νέων μολύνσεων από τον ιό HIV, μέσω της ολοκληρωμένης αντιρετροϊκής θεραπείας και φυσικά η δέσμευσή της παγκόσμιας κοινότητας για τον τερματισμό της επιδημίας του AIDS ως απειλής για τη δημόσια υγεία έως το έτος ορόσημο 2030».

BEST OF NETWORK

Άρση μέτρων: Η Ελλάδα… ανοίγει! Το χρονοδιάγραμμα για πολιτισμό, αθλητισμό, τουρισμό, αγορά

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Οι παπαγάλοι της Αθήνας - Πώς το κέντρο της πρωτεύουσας γέμισε εξωτικά πουλιά

Στρατός Ξηράς: Από μάσκες μέχρι… οπλικά συστήματα – Λύσεις για όλα στα στρατιωτικά εργοστάσια

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Με 1 ευρώ μπορείς να αγοράσεις ένα σισιλιάνικο σπίτι με θέα την Αίτνα

Netflix: Είναι η δημοφιλέστερη ψηφιακή πλατφόρμα ψυχαγωγίας; - Δείτε το infographic του Newsbomb.gr

Survivor Spoiler: Αναστάτωση – «Βόμβα» με οικειοθελή αποχώρηση;

Defender Europe 2021: Αμερικανική «φόλα» στον Ερντογάν - Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα

Aυστραλία: Νύφη βοηθά μοσχαράκι να γεννηθεί στη διάρκεια του γάμου της

Αλέξανδρος Μπουρδούμης στο Newsbomb.gr: Ανεπανόρθωτο το πλήγμα στους ηθοποιούς από την πανδημία

Ξύλο σε εστιατόριο για τον λογαριασμό: Σερβιτόρος «ξάπλωσε» πελάτη (vid)

Τα 10+1 πιο «ακριβά» διαζύγια: Από τον Μπιλ Γκέιτς στον Μάικλ Τζόρνταν

Η Καίτη Γαρμπή «δίκασε» όσους προσπαθούν να δικαιολογήσουν τον σάτυρο της Νέας Σμύρνης: «Υπάρχουν άρρωστα μυαλά» (pic)