ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Το υπ. Υγείας ετοιμάζει ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης νοσηλευτικών υπηρεσιών

Το υπ. Υγείας ετοιμάζει ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης νοσηλευτικών υπηρεσιών

Με στόχο την σαφή οριοθέτηση του κλάδου της Νοσηλευτικής, προκειμένου να κατατεθεί ολοκληρωμένο σχέδιο για την δημιουργία Διεύθυνσης Ανάπτυξης Νοσηλευτικών Υπηρεσιών, συνεδρίασε την Δευτέρα 9 Ιανουαρίου σε πλήρη σύνθεση, η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΣΑΝ, προκειμένου να προετοιμάσει την 2η ολομέλεια του οργάνου στις 27 Ιανουαρίου.

Η Ε.Ε. αξιολόγησε την κατάσταση στο χώρο της Νοσηλευτικής και αναγνώρισε πως τα σημαντικότερα ζητήματα σήμερα είναι πρωτίστως δομικά και πηγάζουν από το γεγονός της μη σαφούς οριοθέτησης του κλάδου της Νοσηλευτικής και του πολυεπίπεδου της εκπαίδευσης και άσκησης αυτής στη χώρα μας. Δεσμεύτηκε πως θα εργαστεί το επόμενο διάστημα για την όσο το δυνατόν ουσιαστικότερη προσέγγιση στα παραπάνω ζητήματα. Ιεράρχησε το σύνολο των προβλημάτων σήμερα στην Νοσηλευτική και σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 6 του Ν. 1579/1985 (ΦΕΚ 217 Α΄) εισηγείται επιτροπές (Νοσηλευτικής εκπαίδευσης, έρευνας και άσκησης του επαγγέλματος) στις οποίες θα κληθούν να συμμετέχουν ανάλογα με το αντικείμενο, εκπρόσωποι αντίστοιχων επιστημονικών εταιρειών, κλαδικών σωματείων, ή και άλλων κρατικών ή ιδιωτικών φορέων.

Τέλος, επεξεργάστηκε και θα καταθέσει ολοκληρωμένο σχέδιο στην 2η ολομέλεια του ΕΣΑΝ για την δημιουργία Διεύθυνσης Ανάπτυξης Νοσηλευτικών Υπηρεσιών στα πλαίσια της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Υπηρεσιών Υγείας στο Υπουργείο Υγείας.

Στα πλαίσια της απόφασης της 1ης ολομέλειας για έναρξη διαλόγου με Νοσηλευτικούς φορείς έγινε συνάντηση γνωριμίας με αντιπροσωπεία του ΣΙΝΔΕ και στην συνέχεια της ΠΑΣΟΝΟΠ που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα αυτό. Οι συναντήσεις αυτές ήταν εξαιρετικά ουσιαστικές μιας και δόθηκε η ευκαιρία να αποσαφηνιστούν ερωτήματα γύρω από τις θέσεις των φορέων. Επιβεβαιώθηκε η θέληση και η διάθεση από όλους να εργαστούν στην κατεύθυνση της λύσης των προβλημάτων που απασχολούν σήμερα την Νοσηλευτική και να συνεισφέρουν στην κοινή προσπάθεια.

Ρωτήστε τον γιατρό