ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΟΕΔΗΝ: Ψυχιατρική μεταρρύθμιση με... αλυσοδεμένους ασθενείς στα ψυχιατρεία

Την ώρα που στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής εξετάζεται το νομοσχέδιο για την οργάνωση της ψυχικής υγείας, η ΠΟΕΔΗΝ επιχειρεί ένα ακόμη χτύπημα στην κυβέρνηση αναφορικά με το ευαίσθητο αυτό θέμα, τονίζοντας, πως υπάρχει δραματική αύξηση των ψυχιατρικών ασθενών μόλις σε ένα χρόνο, καθώς τουλάχιστον 80.000 άνθρωποι επισκέφθηκαν το περασμένο έτος τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των δύο Ψυχιατρικών Νοσοκομείων της Αττικής (Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής και Δρομοκαϊτειο) ενώ περίπου 4.000 εισήχθησαν στην εφημερία τους και νοσηλεύτηκαν.Την ίδια ώρα, τα νοσοκομεία αυτά, είναι εντελώς αποδυναμωμένα από προσωπικό.

ΠΟΕΔΗΝ: Ψυχιατρική μεταρρύθμιση με... αλυσοδεμένους ασθενείς στα ψυχιατρεία

Ειδικότερα, το προσωπικό των ψυχιατρικών νοσοκομείων είναι σοβαρά υποστελεχωμένο, καθώς τα τελευταία έξι χρόνια από το ΨΝΑ έχουν αποχωρήσει 507 εργαζόμενοι και έχουν προσληφθεί 88. Σημειωτέον ότι στο Δαφνί σε 2.500 οργανικές θέσεις υπηρετούν 1.400 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων. Στο όμορο Δρομοκαϊτειο, έχουν αποχωρήσει 175 εργαζόμενοι κι έχουν προσληφθεί 25.

Το 60% των εισαγωγών στα ψυχιατρικά νοσοκομεία έγινε με εισαγγελική παραγγελία, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε άλλες χώρες της Ευρώπης μόλις αγγίζει το 5%. Το 60% - 80% των ασθενών με εισαγγελική παραγγελία εγκλεισμού καθηλώνονται με ιμάντες στα κρεβάτια τους, ό,τι αυτό σημαίνει για τα δικαιώματα των ασθενών και για ένα ευνομούμενο κράτος.

«Με τον μανδύα της Μεταρρύθμισης της Διοικητικής Οργάνωσης των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιδιώκει τη μεταφορά δραστηριοτήτων (τμήματα Νοσηλείας, πρωτοβάθμιες υπηρεσίες και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης) από το Δημόσιο στον Ιδιωτικό τομέα και την ΑΕΜΥ Α.Ε.
Στο στόχαστρο για άλλη μια φορά τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία. Επιδιώκουν την κατάργησή τους μέσω της μεταφοράς κλινικών και προσωπικού σε ανύπαρκτες κλινικές Γενικών Νοσοκομείων, στον Ιδιωτικό τομέα και την ΑΕΜΥ Α.Ε» λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος, στοχοποιώντας ευθέως την ΑΕΜΥ, μετά τον βουλευτή Λάρισας Κ. Μπαργιώτα. Ο τελευταίος, μίλησε χθες με καυστικά σχόλια για την ΑΕΜΥ, σημειώνοντας πως «η κυβέρνηση με την ΑΕΜΥ δημιουργεί ένα νέο μαύρο ΚΕΕΛΠΝΟ».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ η λειτουργία του Συστήματος Ψυχικής Υγείας σήμερα στηρίζεται κατά 80% στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία και κατά 20% στους Ψυχιατρικούς Τομείς των Γενικών Νοσοκομείων. «Η κατάργηση των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων θα γεμίσει τις στάσεις του ΜΕΤΡΟ και τα παγκάκια με Ψυχικά Πάσχοντες Ασθενείς (άστεγοι χωρίς θεραπευτική αγωγή)».

Η Ελλάδα, ένα απέραντο ψυχιατρείο

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η ΠΟΕΔΗΝ, οι εισαγωγές ασθενών στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία και τους Ψυχιατρικούς Τομείς των Γενικών Νοσοκομείων είναι αυξημένες χρόνο με τον χρόνο. Σε πολλές περιπτώσεις νοσηλεύονται υπεράριθμοι ασθενείς (πληρότητα 150%) σε ράντζα όπως στον Ευαγγελισμό, ή φιλοξενούνται σε Χρόνια Τμήματα τα οποία έπρεπε να έχουν κλείσει, αλλά συνεχίζουν να λειτουργούν λόγω οικονομικής αδυναμίας στήριξης και ανάπτυξης του δικτύου Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (ξενώνων, οικοτροφείων, διαμερισμάτων, επαγγελματικών δραστηριοτήτων).

Στο Δρομοκαϊτειο, το 2010 εισήχθησαν 1.785 ασθενείς (οξέα περιστατικά) και το 2013 ο αριθμός τους εκτινάχθηκε στους 2.125. Το 2015 καταγράφηκαν 1.724 εισαγωγές και το περασμένο έτος 1.970. Σε ανάλογα επίπεδα κυμαίνονται οι εισαγωγές και στο ΨΝΑ. Το 2016 στο ΨΝΑ έγιναν 45.000 επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία και άλλες 35.000 στο Δρομοκαϊτειο.

Επιπλέον επιβαρυντική για την εύρυθμη λειτουργία των ψυχιατρικών νοσοκομείων παράμετρος είναι ότι εισάγονται εκτός των Ψυχικά Πασχόντων, κοινωνικά περιστατικά (άστεγοι, προνοιακά, χωρίς οικογενειακό περιβάλλον), ασθενείς που εκτίουν ποινή φυλάκισης για σοβαρά ποινικά αδικήματα (άρθρο 69 του ποινικού κώδικα) και ειδικά περιστατικά χωρίς να υπάρχουν ανεπτυγμένα θεραπευτικά τμήματα (αλκοολικοί, τοξικομανείς κ.α.).

Σε αντίθεση με την αυξητική τάση των ασθενών, το προσωπικό αποδυναμώνεται και συρρικνώνεται. Στα χρόνια τμήματα και τα Γηροψυχιατρικά Τμήματα των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων στα οποία νοσηλεύονται 30 – 40 Ασθενείς και χρήζουν ατομικής περιποίησης (κατάκοιτοι ασθενείς) κάνει βάρδια μία Νοσηλεύτρια.

Σε Τμήματα οξέων περιστατικών 30 – 40 Ασθενών στα οποία νοσηλεύονται βαρυποινίτες, διεγερτικοί που εισάγονται με συνοδεία τριών αστυνομικών με χειροπέδες, τη νοσηλευτική φροντίδα την παρέχει μια νοσηλεύτρια και στη καλύτερη περίπτωση δύο νοσηλεύτριες στη βάρδια. Τα περιστατικά βίας βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη: άγριοι ξυλοδαρμοί, προπηλακισμοί νοσηλευτών από διεγερτικούς ασθενείς ή ασθενών από άλλους ασθενείς.

Η ΠΟΕΔΗΝ τέλος, ζητά από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να αποσαφηνίσει τι μέλλει γενέσθαι με τα δημόσια ψυχιατρεία, ενώ δεν παραλείπει να στηλιτεύσει την κυβίστηση του σημερινού υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, που όντας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήριζε την ψυχιατρική μεταρρύθμιση που είχε δρομολογηθεί «ψευδεπίγραφη και πρόσχημα για τη διάλυση της ψυχικής υγείας».

Εικόνες ντροπής σχολιάζει η Ν. Δημοκρατία

Εν τω μεταξύ, ο Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Επικρατείας, Βασίλης Οικονόμου, με αφορμή τις εικόνες ντροπής από τα δημόσια ψυχιατρεία που κυκλοφόρησαν, δήλωσε:

«Σοκ και αγανάκτηση προκαλούν οι εικόνες από δημόσια ψυχιατρικά θεραπευτήρια με σιδηροδέσμιους ασθενείς και υγειονομικό προσωπικό που πασχίζει να κάνει τη δουλειά του. Καμία υποστήριξη από την πολιτεία, καμία βοήθεια από την ηγεσία του υπουργείου υγείας. Δυστυχώς καθημερινά πλέον γινόμαστε μάρτυρες εικόνων που παραπέμπουν σε τριτοκοσμική χώρα και κάθε άλλο παρά τιμούν τη χώρα μας. Η σημερινή ηγεσία του υπουργείου υγείας συνεχίζει να λάμπει δια της απουσίας της. Η λύση είναι μία: Όσο πιο γρήγορα απαλλαγεί η χώρα από αυτήν την επικίνδυνη κυβέρνηση, τόσο καλύτερα για όλους τους πολίτες. Η ανοχή μας εξαντλήθηκε, μαζί και η υπομονή των Ελλήνων».

Διαβάστε ακόμη:

Μπαργιώτας για το σ/ν της Ψυχικής Υγείας: Με την ΑΕΜΥ δημιουργείται ένα νέο ΚΕΕΛΠΝΟ

ΠΙΣ: Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση τμήμα ενός ασφαλούς συστήματος υγείας