ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΑΣΟΝΟΠ για το σ/ν της ΠΦΥ: Οι Ιατρικοί Σύλλογοι μας προσβάλλουν και μας υποτιμούν

Ιδιαίτερα προσβεβλημένη εμφανίζεται η ΠΑΣΟΝΟΠ (Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού) μετά από τις τοποθετήσεις πολλών Ιατρικών Συλλόγων, οι οποίες όπως αναφέρει, με αφορμή το νομοσχέδιο της ΠΦΥ που κατέθεσε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας «υποτιμούν και προσβάλλουν το επαγγελματικό μας κύρος». «Οι ιατρικές συντεχνίες, αποτελούν τροχοπέδη στη μεταρρύθμιση της ΠΦΥ», επισημαίνει εμφατικά και με νόημα η Ομοσπονδία. 

ΠΑΣΟΝΟΠ για το σ/ν της ΠΦΥ: Οι Ιατρικοί Σύλλογοι μας προσβάλλουν και μας υποτιμούν

Να σημειώσουμε ότι τόσο ο ΠΙΣ όσο και ο ΙΣΑ έχουν κρίνει πολύ σκληρά το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που ανακοίνωσε η πολιτική ηγεσία του υπουργίου Υγείας την Μεγ. Τρίτη, με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθήνας να τονίζει πως πρόκειται για «επικίνδυνο νομοθέτημα την ώρα που η υγεία παραδίδεται σε μη ιατρούς».

Από την άλλη πλευρά, οι φαρμακοποιοί δηλώνουν δικαιωμένοι, καθώς όπως αναφέρει ο ΠΦΣ, με το νομοσχέδιο, αναβαθμίζεται ο ρόλος τους στο ζήτημα της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης.

Αναφέρει ειδικότερα η ΠΑΣΟΝΟΠ:

«Ενώ το σχέδιο νόμου για την “Μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας” (ΠΦΥ) βρίσκεται στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης μέχρι τη Δευτέρα 24 Απριλίου, η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού (Πα.Σ.Ο.Νο.Π), απαντά με το παρόν κείμενο σε όλους όσοι συντηρούν διαχρονικές συντεχνίες υπονομεύοντας την Επιστημονικότητα του Επαγγελματία Νοσηλευτή/τριας, Μαίας/Μαιευτή, Επισκέπτη Υγείας στη Πρωτοβάθμια Φροντίδα και στις παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας στους Πολίτες.

Στο νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, η Ομάδα Υγείας (γιατροί, νοσηλευτές, μαίες, επισκέπτες υγείας, κοινωνικοί λειτουργοί) θα αναλαμβάνει την υλοποίηση ειδικών προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής υγείας στις Τοπικές Μονάδες και τα Κέντρα Υγείας, με κριτήρια τις ανάγκες και τον αριθμό των ληπτών υπηρεσιών υγείας. Ανάλογα συστήματα ΠΦΥ λειτουργούν και στο εξωτερικό.

Η δυνατότητα συνταγογράφησης από τους επαγγελματίες υγείας ΤΕ Μαιευτικής για τη λήψη δείγματος κολπικού και τραχηλικού υγρού (τεστ Παπανικολάου) καθώς και για τις σχετικές με την κύηση απαιτούμενες εξετάσεις, πυροδότησε αντιδράσεις από Ιατρικούς συλλόγους εις βάρος των Επαγγελματιών του Νοσηλευτικού Κλάδου με επιχειρήματα που δεν βασίζονται σε επιστημονικά τεκμηριωμένες απόψεις, υποτιμώντας και προσβάλλοντας το Επαγγελματικό μας Κύρος αφενός και αφετέρου επιχειρώντας να προκαλέσουν το Κοινό αίσθημα ότι ανάλογες επαγγελματικές αρμοδιότητες είναι επισφαλείς.

Η Πα.Σ.Ο.Νο.Π επισημαίνει ότι και στις χώρες του εξωτερικού, ο Νοσηλευτής/τρια έχει αρμοδιότητες συνταγογράφησης φαρμάκων χρονίων παθήσεων και παρακολούθησης ασθενών σε Πρωτοβάθμιο επίπεδο, και είναι μάταιο στη χώρα μας η παροχή Υπηρεσιών Υγείας να «επιβάλλεται» ως αρμοδιότητα ή κεκτημένο μόνο της Ιατρικής Κοινότητας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ