ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ευαγγελισμός: Χωρίς αγγειογράφο για μία εβδομάδα η «ναυαρχίδα» του ΕΣΥ - Τι απαντά η διοίκηση

Την ανάγκη ανανέωσης μεγάλου μέρους του εξοπλισμού του νοσοκομείου Ευαγγελισμός ζητούν οι εργαζόμενοι του νοσηλευτηρίου, με αφορμή το μείζον θέμα της βλάβης του αγγειογράφου του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου (στεφανιογραφία) που για σχεδόν μια εβδομάδα δεν λειτούργησε.

Ευαγγελισμός: Χωρίς αγγειογράφο για μία εβδομάδα η «ναυαρχίδα» του ΕΣΥ - Τι απαντά η διοίκηση

Με περιορισμένους πόρους, σχεδόν ανύπαρκτο προσωπικό και σοβαρά προβλήματα στον εξοπλισμό, πορεύονται τα περισσότερα νοσοκομεία, ωστόσο, το Σωματείο Εργαζομένων στην ναυαρχίδα του ΕΣΥ επιμένει για ένα δημόσιο σύστημα υγείας δωρεάν και δημόσιο.

Την ίδια ώρα, σε απάντησή της η διοίκηση του Ευαγγελισμού, αναφέρει πως «η εν λόγω βλάβη εντοπίστηκε αμέσως την ίδια μέρα, ήταν ΖΗΜΙΑ από κακή χρήση, κάτι που δεν συμβαίνει για πρώτη φορά στο εν λόγω σύστημα τα τελευταία τέσσερα χρόνια και γι' αυτό έχει δώσει εντολή για Προκαταρκτική Έρευνα». Η λειτουργία του Αγγειογράφου θα αποκατασταθεί σήμερα Παρασκευή από την προμηθεύτρια εταιρεία, σύμφωνα με την διοίκηση.

Ας δούμε το χρονικό της ζημιάς, όπως το αναφέρει αναλυτικά το Σωματείο:

«Πολλά είναι τα ιατρικά όργανα, μηχανήματα και συσκευές που λόγω παλαιότητας, έντονης χρήσης, λήξης της εγγύησης συντήρησης, υφίστανται συχνά βλάβες. Οι εξετάσεις για τους ασθενείς καθυστερούν πολύ και το Νοσοκομείο πληρώνει υπερβολικά ποσά στις προμηθεύτριες εταιρείας για την επισκευή τους.

Αγγειογράφος, ακτινολογικά μηχανήματα, ενδοσκόπια, μικροσκόπια, αυτόματοι αναλυτές βιοχημικού, αξονικοί τομογράφοι, μαγνήτες, υπερηχογράφοι είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα. Είναι δεδομένη η ανάγκη ΑΜΕΣΟΤΑΤΗΣ ανανέωσης μεγάλου μέρους του εξοπλισμού.

Ακόμη, κλίνες σύγχρονες, φωτοτυπικά μηχανήματα, εκτυπωτές, monitors, κλιματιστικά μηχανήματα κ.λπ. έχουν ανάγκη άμεσης συντήρησης ή και αντικατάστασης. Υπάρχουν εξετάσεις (π.χ. ενδοσκόπια) που οι συχνές βλάβες τους μεταθέτουν τα ραντεβού για τέλος του 2017.

Στην τελευταία (προ μηνός) συνάντηση του Σωματείου με την Διοίκηση, δόθηκε η υπόσχεση (απ' το Υπουργείο) ότι μέσω ΕΣΠΑ θα εξασφαλιστεί ένα μέρος σύγχρονου εξοπλισμού.

Εδώ και πολλούς μήνες, κατασκευαστικά είναι έτοιμες 8 νέες αίθουσες χειρουργείων, νέο αιμοδυναμικό εργαστήριο, μονάδα για καρδιοχειρουργημένους και νευροχειρουργικούς ασθενείς και ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΕΦΘΕΙ ΟΥΤΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ, ΟΥΤΕ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ.

Ταυτόχρονα όμως, με την ανάδειξη των αναγκών σε εξοπλισμό, επισημαίνουμε ότι ο μεγαλύτερος «κόφτης» για την κακή συντήρηση και μη προμήθεια νέου εξοπλισμού, είναι ο ίδιος ο πετσοκομμένος προϋπολογισμός του Νοσοκομείου διαχρονικά.

Ο λαός έχει πληρώσει υπέρογκα ποσά μέσω υπερβολικών άμεσων και έμμεσων φόρων, μέσω αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και μέσω των μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις. Όμως, παρά την κυβερνητική προπαγάνδα για μέτρα και αντίμετρα, η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι όλος αυτός ο ορυμαγδός των μέτρων όχι μόνο δεν επέστρεψε ως βελτίωση παροχών, αλλά οι δυσκολίες μεγάλωσαν και η πληρωμή από την τσέπη των ασθενών αυξήθηκαν, αφού αναγκάζονται συχνά να προσφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα».

Το Σωματείο του Ευαγγελισμού, οργανώνει την πάλη των συναδέλφων και αναδεικνύει παράλληλα όλα τα σοβαρά αυτά ζητήματα για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, ένταξη στα ΒΑΕ, επαρκή χρηματοδότηση εξ’ολοκλήρου από τον κρατικό προϋπολογισμό, σύγχρονο εξοπλισμό, ανάπτυξη Π.Φ.Υ.

Μέχρι τώρα, καταλήγει το Σωματείο, «πετύχαμε ως μάχιμοι υγειονομικοί – και με ένα εχθρικό προς τον χρήστη των υπηρεσιών, υγειονομικό σύστημα – να λειτουργήσουμε τις δομές της δημόσιας υγείας με υπεράνθρωπες προσπάθειες και εργασιακή εξουθένωση. Ο μόνος σύμμαχος ήταν το ίδιο το λαϊκό κίνημα, τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Με αυτά θα πορευτούμε. Με κοινωνική συμμαχία για ένα αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα υγείας, χωρίς επιχειρηματική δράση».

Τι απαντά η διοίκηση του νοσοκομείου

Εν τω μεταξύ, αργά το απόγευμα της Πέμπτης, η διοικήτρια του νοσοκομείου κυρία Νάγια Μητσάκη, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει τα εξής:

«Την Παρασκευή 21-4-2017 και ώρα 13:00μ.μ. ενημερώθηκα με Υπηρεσιακό Σημείωμα του Αιμοδυναμικού Τμήματος για την βλάβη του ενός καρδιοαγγειογραφικού συγκροτήματος.

Αμέσως με προσωπική μου εντολή άρχισαν οι διαδικασίες για τον έλεγχο και αποκατάσταση της βλάβης, ενώ συγχρόνως απεστάλη έγγραφο προς το ΕΚΕΠΥ, διότι την Κυριακή 23-4-2017 είχαμε Γενική Εφημερία.

Η βλάβη εντοπίστηκε αμέσως την ίδια μέρα, ήταν ΖΗΜΙΑ από κακή χρήση, κάτι που δεν συμβαίνει για πρώτη φορά στο εν λόγω σύστημα τα τελευταία τέσσερα χρόνια και γι' αυτό έχω δώσει εντολή για Προκαταρκτική Έρευνα.

Το συγκρότημα είναι σε σύμβαση συντήρησης από την προμηθεύτρια εταιρεία, θυγατρική του οίκου κατασκευής. Η βλάβη αυτή δεν είναι συνήθης και δεν διατηρείται στοκ τέτοιων ανταλλακτικών στην Ελλάδα. Αυτός είναι και ο λόγος της καθυστέρησης αποκατάστασης της πλήρους και ασφαλούς λειτουργίας.

Πρέπει να σας κάνω γνωστό ότι δέχθηκα πρόταση από συνδικαλιστικό στέλεχος καρδιολόγο διευθυντή του νοσοκομείου, να εγκρίνω τη λειτουργία του συστήματος με κάλυψη της λυχνίας με νάϋλον, ώστε να εξυπηρετηθούν οι όποιες κατεπείγουσες καταστάσεις των νοσηλευομένων ασθενών του Νοσοκομείου. Αυτό δεν θα μπορούσα να το δεχθώ χωρίς την έγγραφη διαβεβαίωση ότι δεν θα έθετε σε κίνδυνο τους ασθενείς και το προσωπικό. Κάτι τέτοιο δεν μου εξασφαλίστηκε γι αυτό και το απέρριψα.

Το κόστος της επισκευής της ΖΗΜΙΑΣ ανέρχεται στις 24.497,00 ευρώ πλέον Φ.Π.Α. Έχει εκδοθεί η σχετική Απόφαση σε έκτακτο Δ.Σ. στο οποίο συμμετείχε και ο κ. Ηλίας Σιώρας (αιρετό μέλος) και ομόφωνα ελήφθη Απόφαση αποκατάστασης της ζημιάς και αύριο ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28-04-2017 κατά δήλωση της συντηρήτριας εταιρείας θα έχει αποκατασταθεί η ασφαλής λειτουργία του.

Απορίας άξια είναι η αναφορά των δημοσιευμάτων ότι η αρχική δαπάνη είχε υπολογιστεί στις 5.000 ευρώ, χωρίς να αναφέρεται πότε και από ποιόν έγινε αυτή η κοστολόγηση και γιατί ο καταγγέλλων δεν το επισήμανε πριν την Απόφαση του Δ. Σ., όπως επίσης και οι γενικόλογες δηλώσεις ότι υπάρχουν καθυστερήσεις σε αποκατάσταση βλαβών κρίσιμου εξοπλισμού του Νοσοκομείου, είναι παντελώς αναληθείς και ψευδείς.

Καμία καθυστέρηση, καμία χρονοτριβή και κανένα από τα υπονοούμενα δεν ισχύουν.
Καιρός είναι κάποιοι να καταλάβουν ότι καμία πίεση οποιονδήποτε συμφερόντων δεν θα μας αναγκάσει να παραβιάσουμε την ισχύουσα νομοθεσία!!

Επίσης θα ήθελα να σας κάνω γνωστό ότι ήδη έχουμε εξασφαλίσει την χρηματοδότηση για την προμήθεια δύο καρδιοαγγειογραφικών συγκροτημάτων, ενός ρομποτικού συστήματος αγγειογραφίας για το υβριδικό χειρουργείο και ενός συγκροτήματος μαγνήτη 3Τ. Επίσης έχει δρομολογηθεί η σταδιακή ανανέωση ιατρικού εξοπλισμού του Νοσοκομείου.

Με πρόγραμμα και σχεδιασμό προχωράμε με στόχο την καλύτερη παροχή υπηρεσιών με το μικρότερο δυνατό κόστος, όπως πετύχαμε με το υγρό οξυγόνο που από 0.67 λεπτά /m3 κατέβηκε στα 0.36λεπτά/m3. Το ίδιο έχει ξεκινήσει και στον Εργαστηριακό και στο Χειρουργικό Τομέα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ