ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Συμβολική επίσκεψη Τσίπρα στο Κέντρο Υγείας Ευόσμου - Ψήφος εμπιστοσύνης στο σχέδιο της ΠΦΥ

Με μια συμβολική επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη σε μια αρκετά υποβαθμισμένη περιοχή στον Εύοσμο θα βρεθεί σήμερα στις 10 το πρωί ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να δει από κοντά το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου της περιοχής.

Συμβολική επίσκεψη Τσίπρα στο Κέντρο Υγείας Ευόσμου - Ψήφος εμπιστοσύνης στο σχέδιο της ΠΦΥ

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Με αυτόν τον τρόπο, ο πρωθυπουργός –ο οποίος θα συνοδεύεται από τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, και τον αναπληρωτή ΓΓ για την ΠΦΥ, Σταμάτη Βαρδαρό– επιθυμεί να δώσει ηχηρό μήνυμα πως στηρίζει το εγχείρημα της πολιτικής ηγεσίας για την ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, το οποίο αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά.

Το Κέντρο Υγείας Αστικού τύπου στον Εύοσμο λειτουργεί από το 2013 και είναι γεγονός ότι ήταν υποστελεχωμένο επί μακρόν. Τον τελευταίο καιρό έχει ενισχυθεί σημαντικά και έχει στελεχωθεί, ενώ λειτουργεί όλο το 24ωρο.

Είναι η πρώτη φορά που ο Αλέξης Τσίπρας επισκέπτεται Κέντρο Υγείας και πρόκειται πέρα για πέρα για μια συμβολική κίνηση σε μια δύσκολη στιγμή για την υγεία αναμφισβήτητα και σε μια περιοχή όπου κυριαρχούν τα χαμηλά εισοδήματα και η περιορισμένη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

Αν και όλοι σχεδόν οι Ιατρικοί Σύλλογοι και οι γιατροί στηλιτεύουν το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ –χαρακτηρίζοντάς το αναχρονιστικό και επικίνδυνο–, εντούτοις η κυβέρνηση και δη η ηγεσία του υπουργείου Υγείας το προχωρά ακάθεκτη. Έχει ολοκληρωθεί ήδη ο πρώτος γύρος της διαβούλευσης, με στόχο να ψηφιστεί ο νόμος μέχρι τις αρχές Ιουνίου.

Ο προγραμματισμός στη συνέχεια είναι στο δεύτερο εξάμηνο του 2017 να λειτουργήσουν οι πρώτες αποκεντρωμένες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, οι λεγόμενες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ).

Υπάρχει μια διασπορά 239 τέτοιων δομών σε όλη την Ελλάδα. «Θα κάνουμε μια προσπάθεια να πείσουμε, κυρίως του νέους γιατρούς, ότι η ΠΦΥ είναι ένα πεδίο στο οποίο μπορεί να αναπτυχθεί το δημόσιο σύστημα υγείας και να προσφέρει αξιοπρεπή επαγγελματική και επιστημονική προοπτική στους νέους γιατρούς, οι οποίοι σήμερα δυστυχώς μεταναστεύουν μαζικά στο εξωτερικό» έχει τονίσει ο υπουργός Υγείας.

Φυσικά ο πρωθυπουργός θα εξαγγείλει και προσλήψεις και συγκεκριμένα 3050 προσλήψεις, οι οποίες θα καλύψουν τις πρώτες 239 δομές. Η προκήρυξη αναμένεται να βγει μέσα στον Μάιο.

Να θυμίσουμε ότι το νέο σύστημα της ΠΦΥ θα απασχολεί 3.000 άτομα, εκ των οποίων οι 1.300 γιατροί, οι Μονάδες ΠΕΔΥ καταργούνται (ως προς το όνομα και συμβολικά) και μετονομάζονται σε Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου, τα οποία θα λειτουργούν μαζί με τις ΤΟΜΥ (τοπικές μονάδες), 60 μέχρι το καλοκαίρι και 239 μέχρι τέλος του χρόνου, ενώ η «καρδιά» της μεταρρύθμισης αυτής φαίνεται ότι είναι ο οικογενειακός γιατρός, ο οποίος θα λειτουργεί ως σύμβουλος υγείας για όλους του πολίτες και θα είναι εκείνος που θα δίνει στη συνέχεια το σήμα στους άλλους ειδικούς γιατρούς για την περαιτέρω εξέταση ή νοσηλεία των ασθενών.

Εξυπακούεται ότι τα επείγοντα περιστατικά θα εξακολουθούν να κατευθύνονται στα ΤΕΠ των νοσοκομείων.

«Με την παρέμβαση αυτή, περιορίζουμε και αντιμετωπίζουμε το φαινόμενο της παθητικής ιδιωτικοποίησης εξαιτίας τη ανεπάρκειας των δημόσιων δομών» είχε υπογραμμίσει στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο υπουργός Υγείας, προσθέτοντας ότι «με την αναδιοργάνωση της ΠΦΥ με δομές αποκεντρωμένες δίνουμε και μια σημαντική διέξοδο επαγγελματική και επιστημονική για το νέο δυναμικό της χώρας προκειμένου να αντιστραφεί το brain drain. Μιλάμε για μια νέα κουλτούρα της ΠΦΥ με στόχο να ενισχυθεί το σύστημα με νέους γιατρούς. Οι εργαζόμενοι θα είναι 4ετούς απασχόλησης με στόχο μετά τα τέσσερα χρόνια να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Η κυβέρνηση, τέλος, εκτιμά πως με την ανάπτυξη της ΠΦΥ, θα καταστεί δυνατό να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία, τα οποία βρίσκονται στο κόκκινο με τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και την υποχρηματοδότηση.

Διαβάστε ακόμη:

Δυναμικά οι οδοντιατρικές υπηρεσίες στην ΠΦΥ - Σε τι δεσμεύεται ο Ανδρέας Ξανθός