ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Δέσμευση Ξανθού στα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας: Δεν θα υπάρξει καθυστέρηση στις νέες θεραπείες

Τη δέσμευση του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει καθυστέρηση στην κυκλοφορία και αποζημίωση των νέων θεραπειών από τη θετική λίστα του ΕΟΠΥΥ» έλαβαν οι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, οι οποίοι συναντήθηκαν μαζί του την περασμένη Πέμπτη.

Δέσμευση Ξανθού στα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας: Δεν θα υπάρξει καθυστέρηση στις νέες θεραπείες

Μάλιστα ο υπουργός Υγείας υποσχέθηκε σε αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΠΟΑμΣΚΠ) πως θα είναι παρούσα σε μελλοντικές συναντήσεις με φορείς που εμπλέκονται στην χάραξη πολιτικών υγείας.

Ειδικότερα, ο υπουργός Υγείας συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της ΠΟΑμΣΚΠ έπειτα από σχετικό επίσημο αίτημα της ομοσπονδίας. Η ΠΟΑμΣΚΠ εκπροσωπήθηκε από τις κυρίες: B. Μαράκα, πρόεδρο, Μ. Τζίτζικα, Α΄ αντιπρόεδρο, Α. Πουρνάρα, Ταμία, και την κυρία Ιωάννα Χριστοδουλίδου, Αντιπρόσωπο του Συλλόγου Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣΑμΣΚΠ) στην ομοσπονδία.

Στον υπουργό κατατέθηκε υπόμνημα με τα αιτήματα της ΠΟΑμΣΚΠ, καθώς και θέματα προς συζήτηση και διευκρίνιση. Αναλυτικά κατατέθηκαν οι απόψεις της ΠΟΑμΣΚΠ για τη στήριξη των διεκδικήσεών της όσον αφορά: α) τη μηδενική συμμετοχή των ΑμΣΚΠ στις μαγνητικές τομογραφίες (MRI) β) τη χορήγηση 2 φυσιοθεραπειών την εβδομάδα εφόρου ζωής για τους πάσχοντες και γ) τη μηδενική συμμετοχή των ΑμΣΚΠ στα φάρμακα για τα συνοδά νοσήματα.

Ο υπουργός, αφού άκουσε με προσοχή τα επιχειρήματα της ομοσπονδίας, συμπέρανε πως το κόστος της φαρμακευτικής κάλυψης και θεραπείας είναι δυσβάσταχτο για τους ασθενείς με ΣκΠ.

Το τελευταίο διάστημα το υπουργείο Υγείας, όπως τόνισε, έχει προχωρήσει σε μέτρα ανακούφισης των ασφαλισμένων και με την επικείμενη αναθεώρηση του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ αναμένονται και άλλες βελτιώσεις.

Όπως ανέφερε ακόμη ο υπουργός, «ο εξορθολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης είναι προτεραιότητα του υπουργείου Υγείας, δίνοντας παράλληλα σε κάθε πολίτη το δικαίωμα της πρόσβασης στην κατάλληλη θεραπεία». Ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε στις μνημονιακές δεσμεύσεις και στους κλειστούς προϋπολογισμούς, που αυτή τη στιγμή δεν επιτρέπουν μεγάλες παρεκκλίσεις. Είναι σημαντικό, τόνισε, να υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση για κάθε προτεινόμενη αλλαγή.

Τέλος, σχετικά με τον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί με τα νέα μέτρα για την εισαγωγή καινοτόμων φαρμάκων στην ελληνική αγορά, δήλωσε πως όσον αφορά τα φάρμακα για σοβαρά και χρόνια νοσήματα ή εκείνα που καλύπτουν κάποια ανεκπλήρωτη φαρμακευτική ανάγκη δεν πρόκειται να υπάρξει καθυστέρηση στην κυκλοφορία και αποζημίωσή τους από τη θετική λίστα του ΕΟΠΥΥ.

Η ΠΟΑμΣΚΠ κατέθεσε επίσης πρόταση στον κ. Ξανθό να πραγματοποιηθεί μια ημέρα ευαισθητοποίησης για την ΣκΠ στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Διαβάστε ακόμη:

PhRMA Innovation Forum: Σε αποεπένδυση η Ελλάδα με τα νέα μέτρα για το φάρμακο - Διάλογος τώρα