ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Τουρισμός Υγείας: Μοχλός ανάπτυξης για την οικονομία αλλά με υποστελεχωμένες δομές στην περιφέρεια

Οι απεριόριστες δυνατότητες του ελληνικού τουρισμού που σε συνδυασμό με το άριστο επιστημονικό προσωπικό της χώρας μπορούν να καταστήσουν την Ελλάδα μοναδικό πόλο έλξης στον τομέα του Τουρισμού Υγείας, βρέθηκαν στο επίκεντρο Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 26-27 Μαΐου στην Ιθάκη.

Τουρισμός Υγείας: Μοχλός ανάπτυξης για την οικονομία αλλά με υποστελεχωμένες δομές στην περιφέρεια

Της Κατερίνας Σινάνη

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, του ΙΣΑ και του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ελλήνων Γιατρών Γ. Πατούλη, ο οποίος κήρυξε την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, χρειάζεται να εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο master plan για την ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας στη χώρα μας, στο οποίο θα γίνεται χαρτογράφηση του ανταγωνισμού αλλά και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ελλάδας.

Πρόκειται για ένα είδος οδικού χάρτη, μέσω του οποίου θα προτείνονται συγκεκριμένες πολιτικές με σκοπό την προώθηση των εθνικών στόχων πάνω στον τομέα αυτό. Φορέας υλοποίησης του οδικού χάρτη θα αποτελέσει το Διεθνές Κέντρο Τουρισμού Υγείας, την ίδρυση του οποίου ανακοίνωσε ο κ. Πατούλης στην Ιθάκη.

«Η Ιθάκη είναι η έναρξη μιας προσπάθειας που θα σταματήσει όταν φτιάξουμε την πλατφόρμα, η οποία θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για τη χώρα» είπε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, υπογραμμίζοντας την άριστη κατάρτιση των Ελλήνων γιατρών, οι οποίοι αναλαμβάνουν τα σημαντικότερα πόστα σε όποια χώρα και αν βρίσκονται.

Ο κ. Πατούλης ανέπτυξε τα 4 βασικά πλεονεκτήματα - προϋποθέσεις για την επιτυχία του εγχειρήματος του Ιατρικού Τουρισμού, συνοψίζοντάς τα στα εξής:

- Έμψυχο δυναμικό – Δομές Υγείας

- Πιστοποιημένες Δομές Υγείας στον ιδιωτικό τομέα

- Ιαματικές πηγές που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα

- Αγκάλιασμα από προσωπικότητες που έχουν συνδέσει το όνομά τους με το εγχείρημα.

Π. Κουρουμπλής: «Δεν θα περιμένουμε το μάννα εξ ουρανού»

Στη μεγάλη περιπέτεια που ζούμε ως κοινωνία και ως χώρα, αναφέρθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, τονίζοντας ότι δεν θα περιμένουμε το «μάννα εξ ουρανού», αλλά ότι πρέπει να αποδείξουμε πως είμαστε μια κοινωνία γόνιμης αγωνίας βάζοντας στόχους, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες και αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας.

foto gennimata 1

Φ. Γεννηματά: Καταλύτης για την αναμόρφωση της Οικονομίας ο Τουρισμός Υγείας

Στους κακούς χειρισμούς και τις εμμονές της Ευρώπης που οδηγούν την Ελλάδα σε νέα Οδύσσεια, αναφέρθηκε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κυρία Φώφη Γεννηματά.

Η κυρία Γεννηματά παρουσίασε το Σχέδιο Ελλάδα, το οποίο προβλέπει πιλοτικά αναπτυξιακά projects, σε όλη την Περιφέρεια, με έμφαση στα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής και fast trαck διαδικασίες για την υλοποίησή τους, κατά το πρότυπο των Ολυμπιακών αγώνων, αλλά με ρυθμίσεις που θα ισχύουν και στη συνέχεια για κάθε επένδυση.

Επικαλούμενη έρευνα που εκπόνησε ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού το 2009, σύμφωνα με την οποία το 10% των ασθενών στις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναζητούν νοσηλευτικά ιδρύματα έξω από τα εθνικά τους σύνορα, τα δε ποσά που συνολικώς δαπανώνται στην Ε.Ε. από τις μετακινήσεις, για ιατρικούς λόγους, Ευρωπαίων και αλλοδαπών ασθενών πλησιάζουν τα 12 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, η κυρία Γεννηματά τόνισε: «Η χώρα μας υπό προϋποθέσεις μπορεί να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε πολλές κατηγορίες ιατρικού τουρισμού από λουτροθεραπεία μέχρι φροντίδα της σωματικής αλλά και της ψυχικής υγείας. Σε χώρες που θεωρούνται σήμερα ιατρικοί προορισμοί, ο τουρισμός υγείας αποδείχτηκε καταλύτης στην αναμόρφωση της οικονομίας και των υπηρεσιών υγείας. Αυξήθηκε σημαντικά η εισροή ξένου συναλλάγματος, δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας στον τομέα υγείας καθώς επίσης και σε άλλους τομείς».

Γιώργος Τζιάλλας: Στόχος η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου

«Ο Τουρισμός είναι οι άνθρωποί του και χωρίς τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη» σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Γιώργος Τζιάλλας.
Αναφέρθηκε στο σχεδιασμό δράσεων για την προώθηση θεματικών μορφών Τουρισμού που θα επιμηκύνουν την τουριστική περίοδο, αλλά και στην άντληση ΕΣΠΑ προκειμένου να τεθούν οι βάσεις για την ανερχόμενη δύναμη στον τομέα του Τουρισμού, που είναι ο Ιατρικός Τουρισμός.

Δήμαρχος Ιθάκης: Χωρίς παιδίατρο εδώ και 2 χρόνια

Το συνέδριο για τον Τουρισμό Υγείας έφερε για ακόμη μια φορά στη επιφάνεια τις ελλείψεις και την υποστελέχωση που αντιμετωπίζουν τα νησιά και εδικά τα δυσπρόσιτα, στα οποία ανήκει και η Ιθάκη, ειδικά μετά τη διακοπή της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού με την Πάτρα.

Ο Δήμαρχος Ιθάκης κ. Διονύσης Στανίτσας ανέφερε ότι ενώ έχει προκηρυχθεί η θέση παιδιάτρου για το νησί, δεν υπάρχει ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα τα παιδιά να εξετάζονται από γιατρό άλλης ειδικότητας (παθολόγος), ενώ τα πιο σοβαρά περιστατικά να πρέπει να μεταφέρονται στην Κεφαλονιά ή την Πάτρα.

Αυτό προκάλεσε την αντίδραση του κ. Κουρουμπλή, ο οποίος πρότεινε ως λύση στο πρόβλημα της στελέχωσης κενών θέσεων στα νησιά, τη θεσμοθέτηση από την Πολιτεία υποχρεωτικής υπηρεσίας για τέσσερα χρόνια στην ελληνική περιφέρεια για τους γιατρούς που έχουν σπουδάσει στην Ελλάδα (σ.σ. ως ανταποδοτικό τέλος για το γεγονός ότι σπούδασαν δωρεάν σε δημόσια πανεπιστήμια).

Ο κ. Κουρουμπλής τόνισε μάλιστα ότι δεν είναι μόνο οικονομικοί οι λόγοι που δεν πάνε οι γιατροί στα νησιά, υποστηρίζοντας ότι ακόμη και αν έπαιρναν παραπάνω λεφτά, «υπάρχουν ειδικότητες που δεν πάνε στα νησιά και όλοι γνωρίζουμε γιατί γίνεται αυτό».

Ο δήμαρχος Ιθάκης διευκρίνισε ότι ο δήμος προσφέρει τέσσερα διαμερίσματα ιδιοκτησίας του με πλήρη κάλυψη των παγίων τους (ρεύμα, νερό) για τη στέγαση των αγροτικών και ειδικών γιατρών που στελεχώνουν τις δομές του νησιού, «αλλά και πάλι η θέση παιδιάτρου παραμένει κενή».

Ο δήμαρχος Κεφαλονιάς Αλέξανδρος Παρίσης, συμπλήρωσε ότι σε όλα τα νησιά γίνεται μεγάλη προσπάθεια στην παροχή κινήτρων και παροχών στους γιατρούς. Συγκεκριμένα, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχει προτείνει μπόνους 300 ευρώ στους γιατρούς που θα στελεχώσουν τις δομές υγείας των Επτανήσων.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης υπενθύμισε ότι ναι μεν η Πολιτεία προκηρύσσει θέσεις γιατρών στα νησιά , «αλλά αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι η νησιωτικότητα δεν είναι πρόβλημα, αλλά ευκαιρία για να αποκεντρωθεί το κράτος και οι γιατροί να βρίσκονται παντού ώστε να κάνουμε πράξη την ισότιμη πρόσβαση των Ελλήνων στην Υγεία».

Κατέληξε λέγοντας ότι αυτό μπορεί να γίνει μέσα και από την ανάπτυξη του Ιατρικού Τουρισμού αφού «η ενδυνάμωση των τοπικών δομών υγείας για την κάλυψη των αναγκών τόσο των επισκεπτών ξένων και Ελλήνων που αναζητούν λύση στο πρόβλημα υγείας εκτός του τόπου διαμονής τους, θα έχει όφελος και για τους μόνιμους κατοίκους της ελληνικής περιφέρειας. Αλλά χρειάζεται στενότερη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Η Πολιτεία να είναι πιο δεκτική στους ιδιώτες επιχειρηματίες και γιατρούς, που μπορούν και θέλουν να ενισχύσουν την χώρα στο πεδίο τόσο του Τουρισμού, όσο και της Υγείας».

Σημειώνεται ότι η Ιθάκη έχει σήμερα 3.200 κατοίκους, 320 εκ των οποίων παιδιά. Στο νησί λειτουργεί ένα Κέντρο Υγείας και ένα περιφερειακό Ιατρείο, το οποίο ήταν επί 2,5 χρόνια κλειστό. Εκτός από την έλλειψη παιδιάτρου, δεν λειτουργεί μικροβιολογικό εργαστήριο και υπάρχει μόνο ένας οδηγός ασθενοφόρου. Τέλος, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Ιθάκης, γίνονται πάνω από 5 διακομιδές κάθε μήνα.

patoulis2

Αναπαραγωγικός Τουρισμός

«Η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή αποτελεί την αιχμή του δόρατος για όλη αυτή την προσπάθεια» τόνισε ο Ιθακήσιος, διακεκριμένος στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, γιατρός κ. Κωνστατίνος Πάντος.
«Η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή είναι ένα δυνατό πεδίο του εγχώριου Τουρισμού Υγείας. Κάθε παιδί που γεννιέται από αλλοδαπά ζευγάρια στη χώρα μας με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή γίνεται πρεσβευτής της ιατρικής μας και της χώρας στο εξωτερικό» ανέφερε ο γνωστός γυναικολόγος, ο οποίος έχει δημιουργήσει γέφυρες με 38 χώρες σε όλο τον κόσμο στον τομέα της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Οι πέντε βασικές παράμετροι που συμβάλλουν στην αύξηση των τουριστών αναπαραγωγικής υγείας στη χώρα μας, είναι σύμφωνα με τον κ. Πάντο η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας, το ποσοστό επιτυχίας των εξωσωματικών ή άλλων μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, η εύκολη πρόσβαση, το υποστηρικτικό νομικό πλαίσιο και το ανταγωνιστικό κόστος των θεραπειών αναπαραγωγής.

Οδοντιατρική φροντίδα

Η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει άμεσα τουλάχιστον 50.000 οδοντιατρικούς ασθενείς τον χρόνο, καθώς έχει το επιστημονικό δυναμικό για να το καταφέρει, σύμφωνα με τον οδοντίατρο, επίκουρο καθηγητή κ. Νίκο Κουβελά.
Ο ίδιος έχει ιδρύσει ένα σύνδεσμο οδοντιάτρων (cluster) με τριετή μετεκπαίδευση, πιστοποιημένα οδοντιατρεία και διάθεση να προσφέρουν οδοντιατρικές εργασίες σε αλλοδαπούς ασθενείς, στο πλαίσιο του Τουρισμού Υγείας. Οι 15 οδοντίατροι - μέλη του συνδέσμου διαθέτουν 55 οδοντιατρικές καρέκλες και φροντίζουν περίπου 4.000 ασθενείς τον χρόνο, ενώ άλλοι 77 οδοντίατροι αναμένουν να λάβουν τις πιστοποιήσεις από διεθνείς οργανισμούς ώστε να ξεκινήσουν τη συνεργασία τους με αλλοδαπούς ασθενείς.

Σύμφωνα με τον κύριο Κουβελά, η Ελλάδα μπορεί να γίνει πολύ ανταγωνιστική στο πεδίο της οδοντιατρικής φροντίδας λόγω των χαμηλών τιμών. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, για να «φτιάξει κανείς το στόμα του στον Καναδά, πρέπει να διαθέσει 60.000-80.000 ευρώ ενώ στην Ελλάδα για τις ίδιες εργασίες το κόστος δεν ξεπερνά τις 15.000 με 20.000 ευρώ».

Ιαματικός τουρισμός

Η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι ένα απέραντο health resort, υποστήριξε ο καθηγητής Δερματολογίας κ. Κωνσταντίνος Κουσκούκης. Όπως είπε η χώρα διαθέτει 750 ιαματικές πηγές, από τις οποίες οι 82 είναι ενεργοποιημένες και πιστοποιημένες οι 38.

Τα ιαματικά λουτρά αφορούν κάθε ηλικία και σχεδόν όλες τις ασθένειες είπε ο κ. Κουσκούκης. Μια ιαματική θεραπεία διαρκεί μόλις 20 λεπτά για 20 μέρες και πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 6 μήνες. Αυτό στοχεύει τους repeaters, δηλαδή ασθενείς που επαναλαμβάνουν τις επισκέψεις στη χώρα, αφιερώνουν μόλις 20 λεπτά στη θεραπεία τους και τον υπόλοιπο χρόνο κάνουν δραστηριότητες που ενισχύουν τον τουρισμό.

Διαβάστε επίσης:

ΙΣΑ: Το βαρύ «χαρτί» του ιατρικού τουρισμού για την Ελλάδα : Ο ιαματικός τουρισμός

Τουρισμός υγείας: Σύμφωνο συνεργασίας ΙΣΑ με την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Ν. Υόρκης

Τουρισμός υγείας: Ήρθε η ώρα για ένα εθνικό σχέδιο ακόμη και... χωρίς την Πολιτεία