ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Κοινό υγειονομικό μέτωπο Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ

Σε κοινή τριμερή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, με σκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών, τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ σε θέματα υγείας, προχωρούν οι τρεις χώρες οι οποίες συμμετείχαν σήμερα Τρίτη, σε διάσκεψη στην Κύπρο. 

Κοινό υγειονομικό μέτωπο Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ

Η εν λόγω Επιτροπή, θα μπορεί να έχει μία αποτελεσματικότερη διαχείριση υγιειονομικών κρίσεων, εκτάκτων συμβαμάτων που αφορούν τη δημόσια υγεία, επιδημικών εξάρσεων, εξάπλωσης λοιμωδών νοσημάτων, ανταπόκρισης σε ανάγκες εμβολιαστικής κάλυψης πληθυσμού, όπως τόνισε αμέσως μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Η συνάντηση των τριών υπουργών Υγείας, Γιώργου Παμπορίδη, Ανδρέα Ξανθού και Yakov Litzman με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης και το μεσημέρι υπεγράφη Κοινή Δήλωση.

Αναλυτικά, η δήλωση του κ. Ξανθού έχει ως εξής:

«Ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία και για τη σημερινή συνεργασία. Νομίζω ότι κάναμε ένα πολύ σημαντικό βήμα εξειδίκευσης στο χώρο της υγείας της τριμερούς συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ που ούτως ή άλλως έχει προχωρήσει σε πολύ υψηλό επίπεδο. Θεωρούμε ότι με τη σημερινή μας συνάντηση χτίζουμε μια γέφυρα συνεργασίας στον τομέα της προστασίας της δημόσιας υγείας και της συνεργασίας των συστημάτων υγείας των χωρών μας. Αυτό έχει πολύ μεγάλη αξία γιατί δίνουμε ένα μήνυμα σταθερότητας και συνεργασίας στους λαούς της ευρύτερης περιοχής, αλλά νομίζω ότι έχει και πολύ μεγάλη σημασία για το αίσθημα ασφάλειας των κοινωνιών απέναντι στις απειλές της υγείας. Είναι πολύ κρίσιμο οι πολίτες των χωρών μας να έχουν την πεποίθηση ότι τα συστήματα υγείας μπορούν να ανταποκριθούν και να καλύψουν με καθολικό και ισότιμο τρόπο τις ανάγκες των πολιτών, την ανάγκη πρόσβασης σε αξιοπρεπή και αποτελεσματική ιατροφαρμακευτική φροντίδα.

Το πεδίο της συνεργασίας ανάμεσα σε χώρες της Ευρώπης και της ευρύτερης περιοχής για την πρόσβαση σε ακριβές και καινοτόμες θεραπείες, για την πρόσβαση σε σύγχρονο εξοπλισμό και σε διαγνωστικές μεθόδους θεωρώ ότι είναι μια πολύ μεγάλη επένδυση για την κοινωνική συνοχή, για την ευημερία και για πολιτική σταθερότητα των χωρών μας. Έχουμε κάνει λοιπόν ένα πρώτο, αλλά σημαντικό βήμα. Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα συγκροτήσουμε μια κοινή τριμερή επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία θα ανταλλάσει πληροφορίες, τεχνογνωσία, καλές πρακτικές ανάμεσα στις χώρες μας για να έχουμε μια αποτελεσματικότερη διαχείριση υγιειονομικών κρίσεων, εκτάκτων συμβαμάτων που αφορούν τη δημόσια υγεία, επιδημικών εξάρσεων, εξάπλωσης λοιμωδών νοσημάτων, ανταπόκρισης σε ανάγκες εμβολιαστικής κάλυψης πληθυσμού και λοιπά. Νομίζω αυτό θα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα και θα υπάρξουν και στο μέλλον πολύ περισσότερα περιθώρια συνεργασίας στο κρίσιμο και ζωτικό για τις κοινωνίες και τους πολίτες πεδίο της υγείας».

Διαβάστε ακόμη:

Ξανθός: Το μεγάλο στοίχημα σήμερα, οι αναγκαίες θεραπείες & οι αντοχές των συστημάτων υγείας