ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Το θέμα της ιλαράς στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων - Υπάρχει πρόβλημα δηλώνει ο Ξανθός

Με πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας, συνεδριάζει την  ερχόμενη εβδομάδα, η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για το θέμα της ιλαράς.

Το θέμα της ιλαράς στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων - Υπάρχει πρόβλημα δηλώνει ο Ξανθός

Στην Επιτροπή, θα κληθούν η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, εκπρόσωποι της επιστημονικής παιδιατρικής κοινότητας, επιδημιολόγοι και λοιμωξιολόγοι προκειμένου να εκθέσουν τις απόψεις τους και να ενημερώσουν την τεχνική αντιπροσωπεία για τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται και για τις πρακτικές τις οποίες υιοθετούν άλλες χώρες.

Αυτόπ τόνισε την Παρασκευή ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στο Ρ/Σ «Ραδιόφωνο 24/7», στην εκπομπή του Στέφανου Τζανάκη και του Γιώργου Μελιγγώνη. Ο υπουργός, παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα, με την έξαρση της ιλαράς στην Ελλάδα, αλλά δεν χρειάζεται πανικός. «Δεν χρειάζεται ούτε να υπάρξει ένα κλίμα πανικού, ούτε φυσικά να εφησυχάζουμε. Χρειάζεται εγρήγορση, χρειάζεται παρακολούθηση των δεδομένων», επεσήμανε.

«Στο βαθμό που το αντιεμβολιαστικό κίνημα αυξάνει την επιρροή του, όπως γίνεται σε πάρα πολλές χώρες της Δυτικής Ευρώπης, και δεν ενισχύεται ο υγειονομικός φραγμός που προκαλούν τα εμβόλια, ιδιαίτερα στον παιδικό πληθυσμό, νομίζω ότι είναι μία εξέλιξη η οποία πρέπει να μας ανησυχεί και να μας κρατάει σε εγρήγορση», τόνισε με έμφαση ο υπουργός Υγείας.

Αυξάνεται το στοκ των εμβολίων

Την ίδια ώρα, όπως υπογράμμισε, το υπουργείο Υγείας αυξάνει τα διαθέσιμα- το στοκ- των εμβολίων στη χώρα. Ο ΕΟΦ το παρακολουθεί, συνεννοείται με τις εταιρίες, έχουμε ζητήσει αυξημένη διαθεσιμότητα εμβολίων από τις εταιρίες προς τις φαρμακαποθήκες και τα φαρμακεία και επίσης αυτές τις ημέρες με μια ειδική παρέμβαση του ΕΟΦ απαγορεύτηκε η παράλληλη εξαγωγή εμβολίων τα οποία κυκλοφορούσαν στη χώρα προς το εξωτερικό ακριβώς για να μην μειωθεί το διαθέσιμο στοκ.

Γίνονται ενημερωτικές καμπάνιες, παρεμβάσεις και από το ΚΕΕΛΠΝΟ με ενημερωτικό υλικό στα νοσοκομεία με αφίσες κλπ., αλλά και ενημερωτικές εκδηλώσεις από τα Πανεπιστήμια. Προχθές στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας έγινε μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση που παρουσιάστηκαν τα γνωστά και τεκμηριωμένα οφέλη του εμβολιασμού και με πολύ εμπεριστατωμένο επιστημονικό τρόπο απαντήθηκαν οι όποιες επιφυλάξεις και επικρίσεις έρχονται από διάφορες πλευρές.

Και συνέχισε:

Επί του παρόντος υλοποιούμε τις κατευθύνσεις που μας δίνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η οποία άλλαξε τις οδηγίες. Ζητάει να εμβολιάζονται τα παιδιά σε μικρότερη ηλικία, στους 12 μήνες αντί για τους 15. Να επαναλαμβάνεται σύντομα η 2η δόση, έτσι ώστε σε αυτήν την περίοδο που υπάρχει μία επιδημική έξαρση, να ενισχύσουμε ακριβώς την ανοσιακή απάντηση η οποία υπάρχει στον παιδικό πληθυσμό και συνολικά στον πληθυσμό της χώρας.

Ακόμη, όπως υπογράμμισε:

- Έχουμε ζητήσει από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, που αποτελείται από επιστήμονες, εμπειρογνώμονες, λοιμωξιολόγους, παιδιάτρους, και επιδημιολόγους, που παρακολουθούν τις διεθνείς τάσεις, εάν κρίνουν ότι χρειάζεται κάποια τροποποίηση των οδηγιών και κάποια αυστηροποίηση του πλαισίου, να μας το εισηγηθούν τεκμηριωμένα, για να πάρει η πολιτεία τα μέτρα της.

- Δεν θέλουμε να δημιουργούμε πανικό. Το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης που υπάρχει στην Ελλάδα, ειδικά για τη συγκεκριμένη νόσο, την ιλαρά, είναι πάρα πολύ υψηλό, της τάξης του 95% - 96%. Είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη και αυτό παρέχει μία ασφάλεια.

Το πρόβλημα στους ειδικούς πληθυσμούς

- Εκεί που εντοπίζονται προβλήματα είναι σε ειδικές ομάδες, ειδικούς πληθυσμούς, που για διάφορους λόγους, κυρίως κοινωνικοοικονομικούς, έχουν χαμηλή αντίστοιχη κάλυψη, όπως είναι οι πληθυσμοί των Ρομά. Εκεί προσπαθούμε αυτή την περίοδο να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με συστηματικές παρεμβάσεις. Έχουμε εμβολιάσει σε καταυλισμούς Ρομά στο λεκανοπέδιο της Αττικής πάνω από 1.500 παιδιά τον τελευταίο μήνα. Αυτό είναι ένα πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη μέσα από μία κινητή μονάδα του ΚΕΕΛΠΝΟ και σε συνεργασία με τις υγειονομικές περιφέρειες και τις όμορες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας. Θα το προχωρήσουμε και θα το επεκτείνουμε σε όλη την Ελλάδα.

Καθαροί οι πρόσφυγες

- Ωστόσο, είναι σημαντικό ότι στους προσφυγικούς καταυλισμούς δεν έχουμε πρόβλημα. Μέχρι στιγμής, από τα 196 – 200 περιστατικά ιλαράς που έχουμε στη χώρα μας, δεν έχουμε κανένα κρούσμα από προσφυγικό καταυλισμό. Διότι, ευτυχώς, εκεί από τις αρχές του 2016 υπήρξε η πρόνοια και έγιναν έγκαιρα εμβολιασμοί, ξεκινώντας από την Ειδομένη και στη συνέχεια σε όλα τα camps, σε όλους τους χώρους ανοιχτής φιλοξενίας.

- Ελάχιστες χώρες της Ευρώπης έχουν «γλιτώσει» μέχρι στιγμής νομίζω είναι ή 3 ή 4 που δεν έχουν κρούσματα ιλαράς φέτος. Η Ελλάδα είναι μία από αυτές που έχουν μία επιδημική έξαρση. Νομίζω ότι το φαινόμενο είναι ελεγχόμενο και το κυριότερο είναι ότι εξαιτίας αυτής της συζήτησης οι πολίτες έχουν ευαισθητοποιηθεί περισσότερο αυτήν την περίοδο κι αυτό φαίνεται από την αυξημένη ζήτηση εμβολίων στα φαρμακεία.

- Η χώρα είναι υγειονομικά ασφαλής. Δεν είμαστε «ξέφραγο αμπέλι» όπως έχει γραφτεί κατά καιρούς από διάφορες πλευρές. Οι πολίτες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς, να κάνουν αυτό που πρέπει, δηλαδή να εμβολιάζουν τα παιδιά τους. Αυτό είναι η καλύτερη επένδυση στην προστασία της υγείας των παιδιών τους και στην προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Διαβάστε ακόμη:

Ιλαρά: Ακάλυπτα 350.000 παιδιά στην Ελλάδα - 170 κρούσματα όχι θανατηφόρα

Ιλαρά: Αυξάνεται το στοκ των εμβολίων σε φαρμακεία & φαρμακαποθήκες