ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Μονάδες ψυχικής υγείας: Εγκύκλιος του ΓΓ με περιορισμούς στη λειτουργία τους

 Εγκύκλιο αναφορικά με τη δράση των μονάδων ψυχικής υγείας, εξέδωσε ο ΓΓ του υπουργείου Υγείας Γιώργος Γιαννόπουλος.

Μονάδες ψυχικής υγείας: Εγκύκλιος του ΓΓ με περιορισμούς στη λειτουργία τους

Η εγκύκλιος είναι γεγονός ότι θέτει περιορισμούς στη δράση των μονάδων, με στόχο την ανάγκη αποτελεσματικής αξιοποίησης των διαθέσιμων πόρων για τη χρηματοδότηση των μονάδων ψυχικής υγείας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εγκύκλιο:

1. Το μηνιαίο κόστος των δράσεων στην κοινότητα των Κέντρων Ημέρας και των Κινητών Μονάδων Ψυχικής Υγείας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει, κατά προσέγγιση, το 20% του μέσου όρου των μηνιαίων αποτελεσμάτων πρωτοβάθμιων ελέγχων που έχουν εκδοθεί για το προηγούμενο έτος.

2. Τα αιτήματα διενέργειας δράσεων στην κοινότητα θα πρέπει να υποβάλλονται στην Υπηρεσία μας τουλάχιστον ένα (1) μήνα πριν την ημερομηνία έναρξης της σχετικής δράσης.

3. Η διενέργεια των δράσεων στην κοινότητα προϋποθέτει την προηγούμενη έγκριση της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας (η οποία θα έχει κοινοποιηθεί στο φορέα έγγραφα ή/και ηλεκτρονικά).

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, «η διενέργεια δράσεων χωρίς την προηγούμενη έγκριση της Υπηρεσίας σύμφωνα με τα προαναφερθέντα, θα συνεπάγεται τη μη κοστολόγηση των σχετικών δράσεων».

Να θυμίσουμε, ότι ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός σε ομιλία του τον περασμένο Οκτώβριο σε ημερίδα της 7ης ΥΠΕ για την Ψυχική Υγεία, στο Ηράκλειο της Κρήτης, είχε ανακοινώσει σειρά παρεμβάσεων, με στόχο την αποασυλοποίηση του συστήματος, όπως σύσταση Κέντρου Ψυχικής Υγείας Αθηνών και Κοινοτικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας Παιδιών-Εφήβων στο Ρέθυμνο, προκήρυξη επιπλέον 46 θέσεων μονίμων ψυχιάτρων, διασύνδεση των δομών Ψυχικής Υγείας καιΠΦΥ και αναδιοργάνωση του πλαισίου σχετικά με την ακούσια νοσηλεία.

Διαβάστε ακόμη:

Ξανθός: Να επανεκκινήσουμε την ψυχιατρική μεταρρύθμιση με σεβασμό στους ψυχικά ασθενείς



ΠΟΕΔΗΝ: Διπλασιάστηκαν οι εισαγωγές στα Ψυχιατρεία στα χρόνια των Μνημονίων

Ξανθός: Τέλος στην ιδρυματική περίθαλψη, Θεραπευτικά Πρωτόκολλα & αλλαγή στην ακούσια νοσηλεία