ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Εθνική Στρατηγική για τον Καρκίνο: Όσα είπε ο ΓΓ του υπ. Υγείας στο συνέδριο της ΕΛΛΟΚ

Με στόχο τη δημιουργία Εθνικής Στρατηγικής για τον καρκίνο από την πρόληψη μέχρι την βασική έρευνα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, προχωρά άμεσα στην συγκρότηση αρμόδιου φορέα, ο οποίος θα αξιοποιήσει όλες τις προτάσεις που έχουν κατατατεθεί από θεσμικά όργανα και Συλλόγους Ασθενών.

Εθνική Στρατηγική για τον Καρκίνο: Όσα είπε ο ΓΓ του υπ. Υγείας στο συνέδριο της ΕΛΛΟΚ

Εξάλλου, τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να συνεδριάσει η Επιτροπή για τα Δικαιώματα των Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας, με στόχο την υλοποίηση συγκεκριμένων στοχευμένων παρεμβάσεων αναφορικά με τους χρονίως πάσχοντες και τους καρκινοπαθείς και ζητήματα ειδικότερα που αφορούν την επάρκεια των δημόσιων νοσοκομείων τις ανάγκες σε ακτινοθεραπείες, σε φαρμακευτική αγωγή και την ολοκληρωμένη φροντίδα.

Τα παραπάνω τόνισε μεταξύ άλλων ο ΓΓ του υπουργείου Υγείας Γιώργος Γιαννόπουλος μιλώντας στο 2ο συνέδριο της ΕΛΛΟΚ (Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου) με αφορμή την χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου.

Μεταξύ των βασικότερων σημείων στα οποία αναφέρθηκε είναι τα εξής:

Ο καρκίνος, ως μια από τις σημαντικότερες αιτίες θανάτου, αποτελεί μείζον πρόβλημα για την χώρα μας όπως και παγκόσμια, μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τα συστήματα υγείας. Προκλήσεις που εκφράζονται με ένα ευρύτατο φάσμα, που ξεκινά από τα προβλήματα διαχείρισης της καθημερινότητας των ασθενών, περνά από την προσβασιμότητα στις καινοτόμες θεραπείες και φτάνει μέχρι την συγκρότηση μιας εθνικής στρατηγικής για τον καρκίνο.

Η προσπάθειά μας να απαντήσουμε στις προκλήσεις αυτές, μορφοποιείται μέσα από μια σειρά συνεκτικών θεσμικών ρυθμίσεων και δράσεων.

Η συγκρότηση και λειτουργία της Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας στο Υπουργείο και των Γραφείων Προάσπισης των Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας στα νοσοκομεία αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο παρέμβασης στα προβλήματα που καθημερινά αντιμετωπίζουν οι ασθενείς.

Η αποκατάσταση των θεσμικών ελλειμμάτων που αφορούν στην αξιολόγηση των νέων φαρμάκων και στην διαπραγμάτευση των τιμών, θα οδηγήσει στην διαμόρφωση ενός νέου τοπίου και θα αποκαταστήσει μια νέα ισορροπία ανάμεσα στην αναγκαιότητα αποζημίωσης των φαρμάκων με αποδεδειγμένο κλινικό όφελος και στην καθολικότητα πρόσβασης στην καινοτομία. Η συμμετοχή συλλογικοτήτων ασθενών στην διαδικασία αξιολόγησης νέων φαρμάκων ήδη έχει νομοθετηθεί.

Παράλληλα, με την νομοθέτηση του νέου ηλεκτρονικού συστήματος προεγκρίσεων, οι διαδικασίες έγκρισης της αποζημίωσης φαρμάκων που είναι απαραίτητο να χορηγηθούν ακόμα κι αν δεν έχουν ενταχθεί στην λίστα των αποζημιούμενων (πρώιμης πρόσβασης, έκτακτες εισαγωγές, εκτός ενδείξεων κλπ) θα εξαλειφθούν τα φαινόμενα καθυστερήσεων στην χορήγησή τους – κι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους ογκολογικούς ασθενείς.

Τα διαγνωστικά / θεραπευτικά πρωτόκολλα για τους καρκίνους του μαστού, του παχέος εντέρου, του πνεύμονα, του προστάτη και τις αιματολογικές κακοήθειες, έχουν ήδη ολοκληρωθεί και δρομολογείται η ενσωμάτωσή τους στην διαδικασία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Αμέσως μετά ακολουθεί η σοβαρή προσπάθεια για την κατάρτιση των αντίστοιχων μητρώων (registries), προσπάθεια που απαιτεί την συμμετοχή των επιστημόνων και της ακαδημαϊκής κοινότητας ειδικότερα, αλλά και την ενεργό συμβολή των συλλογικοτήτων των ασθενών. Τα μητρώα θα αποτελέσουν και μιας ιδιαίτερης αξίας εργαλείο στην λειτουργία του οργανισμού ΗΤΑ, οργανισμού που πρόκειται να υποκαταστήσει την Επιτροπή που μόλις δημιουργήθηκε.

Τα παραπάνω θεσμικά εργαλεία θα ολοκληρώσουν την συμβολή τους, μέσα από την διαλειτουργικότητά τους με τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας.

Δείτε κι αυτό:

PhRMA Innovation Forum: Η καινοτομία αντιμετωπίζεται ως δαπάνη - Όχι σε ένα ακόμη αδιέξοδο

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Μέτρα πρόληψης ανά ηλικία (γράφημα)


Καρκίνος: 19+1 τρόποι να μειώσετε τον κίνδυνο

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Τα συμπτώματα των 5 πιο θανατηφόρων μορφών της νόσου

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Τα κυριότερα συμπτώματα του παιδικού καρκίνου (γράφημα)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ