ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ξανθός: Η ανθεκτικότητα του συστήματος υγείας και της δημόσιας υγείας μείζων στόχος μας

Η ενδυνάμωση και η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας της χώρας μας αποτελεί μείζονα στόχο για την αντιμετώπιση σοβαρών προκλήσεων όπως το προσφυγικό- μεταναστευτικό ζήτημα, η μικροβιακή αντοχή, η επανεμφάνιση «ξεχασμένων» λοιμωδών νοσημάτων, η περιβαλλοντική κρίση.

Ξανθός: Η ανθεκτικότητα του συστήματος υγείας και της δημόσιας υγείας μείζων στόχος μας

Η ανθεκτικότητα επομένως του Δημόσιου Συστήματος Υγείας μαζί με την ποιότητα της υγειονομικής φροντίδας, τόσο σε πολίτες όσο και σε φιλοξενούμενους και επισκέπτες, αποτρελεί στοίχημα, και βελτιώνεται με τη συστηματική συνεργασία της χώρας μας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον WHO, το ECDC και το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Τα παραπάνω τόνισε μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, το απόγευμα της Πέμπτης, στη Διημερίδα για την εφαρμογή του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού.

Άλλα σημεία της ομιλίας του υπουργού έχουν ως εξής:

- Με τον Διεθνή Υγειονομικό Κανονισμό (ΔΥΚ) επιτυγχάνεται η συνεργασία ανάμεσα στις χώρες για την καλύτερη δυνατή ανταπόκριση σε διασυνοριακές απειλές για τη Δημόσια Υγεία (παγκοσμιοποίηση, διακινδύνευση από τις αναδυόμενες απειλές) και η ανταλλαγή εμπειρίας/ καλών πρακτικών στην εφαρμογή του ΔΥΚ ο οποίος αποτελεί το βασικό νομοθετικό πλαίσιο για την παγκόσμια υγειονομική ασφάλεια.

- Η Ελλάδα είναι στην τελική ευθεία για την έξοδο από την πολυετή οικονομική κρίση και τα προγράμματα δημοσιονομικής πειθαρχίας που άφησαν «πληγές» στην οικονομία, στην κοινωνία, στο κοινωνικό κράτος και στη δημόσια περίθαλψη. Επουλώνουμε σιγά- σιγά τις πληγές μας και στεκόμαστε ξανά όρθιοι, ισότιμοι και αξιοπρεπείς στην Ευρώπη.

- Προωθούμε μεταρρυθμίσεις στο Σύστημα Υγείας με έμφαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), στην Πρόληψη και στη Δημόσια Υγεία και με στόχο την καθολική κάλυψη του πληθυσμού και την εγγυημένη πρόσβαση των ανασφάλιστων ανθρώπων των οποίων το ποσοστό εξακολουθεί να υπερβαίνει το 20% των πολιτών.

- Προτεραιότητά μας η αξιόπιστη, με βάση τις κατευθύνσεις του WHO και με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υγειονομική φροντίδα των προσφύγων- μεταναστών. Είναι ενδεικτικό ότι η εμβολιαστική δράση που αναπτύσσει το υπουργείο Υγείας στον παιδικό πληθυσμό προσφύγων, με μαζικούς εμβολιασμούς στα σημεία εισόδου και στους χώρους παραμονής των προσφύγων ανά την επικράτεια έχει ως αποτέλεσμα το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στους προσφυγικούς πληθυσμούς να αγγίζει το 92%.

- Δεν επιτρέψαμε να μετατραπεί το προσφυγικό σε πρόβλημα Δημόσιας Υγείας. Δεν επιτρέψαμε να δικαιωθούν οι ξενοφοβικές κραυγές για «υγειονομική βόμβα» και να αποκτήσουν κοινωνική επιρροή οι ρατσιστικές, μισαλλόδοξες και φασιστικές απόψεις.

Διαβάστε ακόμη:

Προσφυγικό: Μεγάλη ανησυχία από τον ΕΕΣ & την Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού για τις αφίξεις

Πολάκης: Συνεχίζουμε τη μάχη για μία δημόσια υγεία αντάξια των κόπων των πολιτών



Τσίπρας: ΠΦΥ, αυξηση δαπανών για την υγεία, αδήλωτη εργασία, οι προτεραιότητες μετά τον Αύγουστο

Ξανθός από Ρόδο: Επανασχεδιάζουμε την ΠΦΥ - Οι εργαζόμενοι όμως ζητούν χειρουργικές αίθουσες & ΜΕΘ

Ξανθός: Γιατρεύουμε τις πληγές μας & σχεδιάζουμε τη μεταμνημονιακή εποχή με λιγότερη λιτότητα

Ξανθός: 100 ΤΟΜΥ σε λειτουργία το πρώτο εξάμηνο του 2018

Ξανθός: Ήρθε η ώρα των μεταρρυθμίσεων - Έκλεισε οριστικά ο κύκλος της κατάρρευσης στην υγεία