ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Κ. Μπαργιώτας: Κίνδυνος να σταματήσει η λειτουργία του Κέντρου Δηλητηριάσεων

Στα προβλήματα υποστελέχωσης και την επικινδυνότητα των εγκαταστάσεων του Κέντρου Δηλητηριάσεων αναφέρεται σε ερώτησή του προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, ο βουλευτής Λάρισας Κώστας Μπαργιώτας.

Κ. Μπαργιώτας: Κίνδυνος να σταματήσει η λειτουργία του Κέντρου Δηλητηριάσεων

To Κέντρο Δηλητηριάσεων καλύπτει τον πληθυσμό και τα Νοσοκομεία όλης της χώρας επί 24 ώρες το 24ωρο καθημερινές και αργίες. Είναι, δηλαδή, ένα και μοναδικό τμήμα για κάλυψη όλης της Ελλάδας στην παροχή πληροφοριών για την αντιμετώπιση δηλητηριάσεων στις Μονάδες Υγείας της χώρας, σε ιδιώτες γιατρούς και στο κοινό.

Τα αριθμητικά στοιχεία αποδεικνύουν πόσο σημαντική είναι η προσφορά των υπηρεσιών του Κέντρου Δηλητηριάσεων: το σύνολο των περιστατικών που αντιμετωπίζει είναι περίπου 35000 ετησίως.

Σήμερα, το Κέντρο Δηλητηριάσεων αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Το πρώτο είναι η χρόνια υποστελέχωση. Αυτή τη στιγμή, το προσωπικό του Κέντρου είναι ένας Συντονιστής Διευθυντής, τρεις γιατροί του ΕΣΥ με βαθμό Διευθυντή, ένας με βαθμό επιμ. Α, ένας φαρμακοποιός, δύο επισκέπτριες υγείας και από επικουρικό προσωπικό ένας γιατρός και ένας φαρμακοποιός. Για να καλυφτεί το πρόγραμμα 30 ημερών/μήνα, στο τμήμα εφημερεύουν επικουρικοί γιατροί από άλλες ειδικότητες, οι οποίοι καλύπτουν 12-13 ημέρες το μήνα. Αυτό σημαίνει ότι στις 31/12/2018 που λήγουν οι συμβάσεις αυτών, θα αναγκασθεί άμεσα να σταματήσει την λειτουργία του το μοναδικό και απαραίτητο για ολόκληρη τη χώρα τμήμα, διότι η αντικατάσταση υπηρετούντων γιατρών, ακόμη και επικουρικών, είναι χρονοβόρα.

Το δεύτερο πρόβλημα είναι η επικινδυνότητα των εγκαταστάσεων. Στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 κατέρρευσε για δεύτερη φορά σε μια πενταετία η οροφή του δωματίου 4*5 που λειτουργεί το Κέντρο Δηλητηριάσεων. Από τύχη δεν τραυματίσθηκε ο εφημερεύων γιατρός. Για να μη σταματήσει η λειτουργία του Κέντρου, μεταφέρθηκε προσωρινά μερικώς η υποδομή που απαιτείται για την λειτουργία του τμήματος σε διπλανό γραφείο το οποίο δεν διαθέτει στοιχειώδεις εγκαταστάσεις για λειτουργία τμήματος και παραμονή του εφημερεύοντος χωρίς δυνατότητα μετακίνησής του καθ όλο το 24ωρο από το χώρο. Επειδή η βλάβη είναι σοβαρή, χρειάζεται ειδική μελέτη αποκατάστασης, η οποία θα ανατεθεί μετά από προκήρυξη ανοικτού διαγωνισμού στον μειοδότη και, αφού εκπονηθεί, θα αρχίσουν οι εργασίες. Από τα ανωτέρω γίνεται αντιληπτό ότι θα περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο χώρος και πάλι.

Επειδή το έργο που παράγεται από το Κέντρο Δηλητηριάσεων είναι απαραίτητο και νομικά καθορισμένο και οπωσδήποτε δεν αφορά μόνο την τηλεφωνική 24ώρη κάλυψη, ο βουλευτής Λάρισας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κ. Κώστας Μπαργιώτας, ρωτά τον Υπουργό Υγείας:

1) Πότε θα καλύψετε τα κενά σε απαραίτητο προσωπικό; Τι σκοπεύετε να κάνετε με τις συμβάσεις επικουρικού προσωπικού που λήγουν στις 31/12/2018;

2) Υπάρχει πρόβλεψη, ώστε να διατεθεί κατάλληλος και λειτουργικός χώρος, που να πληροί τους κανόνες ασφάλειας και υγιεινής, για να μπορούν οι εργαζόμενοι στο τακτικό ωράριο, αλλά και οι εφημερεύοντες όλο το 24ωρο να επιτελούν το έργο τους; Δεδομένης της ακαταλληλότητας του υπάρχοντος χώρου, έχετε διερευνήσει τη δυνατότητα οριστικής μεταστέγασης του Κέντρου Δηλητηριάσεων σε έναν από τους χώρους του Νοσοκομείου που με δωρεές έχουν επισκευαστεί;