ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

To δημόσιο σύστημα Υγείας υποχρηματοδοτείται, παραδέχεται ο υπουργός

«Οι δημόσιες δομές έχουν ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης, και οι πόροι πρέπει να ανακατανεμηθούν, με προτεραιότητα στους τομείς που υστερούν», ανέφερε ο Ανδρέας Ξανθός, κατά το χαιρετισμό του στο καρδιολογικό συνέδριο.

To δημόσιο σύστημα Υγείας υποχρηματοδοτείται, παραδέχεται ο υπουργός

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, η ετήσια κατά κεφαλή δαπάνη Υγείας στην Ελλάδα είναι 1.650 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στα δύο τρίτα του μέσου ευρωπαϊκού όρου, με το Δημόσιο να καλύπτει πλέον το το 61,3% της δαπάνης (ήταν 58,3% το 2015).

«Η εικόνα αυτή οδηγεί στην ανάγκη ενίσχυσης των δημόσιων δομών Υγείας και ορθολογικότερης κατανομής των διαθέσιμων πόρων, με προτεραιότητα στους τομείς που επιβαρύνουν οικονομικά τους πολίτες (εξειδικευμένη διαγνωστική και θεραπευτική παρέμβαση, υπηρεσίες ΠΦΥ, εργαστηριακές εξετάσεις, οδοντιατρική περίθαλψη, φυσικοθεραπεία - αποκατάσταση, φροντίδα ατόμων με άνοια, αναπηρία, νοητική υστέρηση, ψυχική νόσο)», είπε.

Σε ό,τι αφορά τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ανέφερε πως παραμένουν πρώτη αιτία θανάτου στη χώρα μας, (43% στις γυναίκες και 36% στους άνδρες), ενώ οι πρόωροι θάνατοι από αυτή την αιτία θα μπορούσαν σε υψηλό ποσοστό να αποφευχθούν με έγκαιρη υγειονομική φροντίδα.

«Είναι προφανής η ανάγκη στροφής της πολιτικής Υγείας στην πρωτογενή πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων και στην αποτελεσματικότερη οργάνωση και δικτύωση του ΕΣΥ για την αντιμετώπιση των οξέων καρδιαγγειακών συμβάντων (24.000 ετησίως)», σημείωσε ο υπουργός.

Ο ίδιος παραδέχτηκε πως η επείγουσα πρωτογενής αγγειοπλαστική γίνεται σήμερα μόνο στο 40% των περιστατικών εμφράγματος.

Ξεκαθάρισε μάλιστα πως για να περιοριστούν οι ανισότητες απαιτείται επένδυση σε σύγχρονες υποδομές και εξοπλισμό καθώς και σει εκπαίδευση - μετεκπαίδευση των επαγγελματιών Υγείας.