ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

«Πόλεμος» υπουργείου - οπτικών για το voucher

Κατά των οπτικών στρέφεται το υπουργείο Υγείας για το θέμα του voucher. «Δεν χρωστάμε στους οπτικούς, το voucher ισχύει», τονίζει ο Παύλος Πολάκης. Αρνούνται να παραλαμβάνουν βεβαιώσεις πληρωμής οι οπτικοί.

«Πόλεμος» υπουργείου - οπτικών για το voucher

Ακόμη δεν έχει λυθεί το πώς θα καλύπτονται τα γυαλία οράσεως για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, αφού οι οπτικοί αρνούνται να ενταχθούν στη διαδικασία του voucher ενώ το υπουργείο εμμένει στην εφαρμογή της.

Το νέο σύστημα που τέθηκε σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου προβλέπει ότι οι ασφαλισμένοι θα λαμβάνουν από τον οφθαλμίατρο εκτός από την ηλεκτρονική συνταγή για τα γυαλιά και μία βεβαίωση πληρωμής (voucher), αξίας 100 ευρώ, την οποία θα προσκομίζουν στο κατάστημα οπτικών.

Οι περίπου 2.000 οπτικοί της Πανελλήνιας Ένωσης Οπτικών και Οπτομετρών, έχουν διαμηνύσει πως δεν θα παραλαμβάνουν το voucher, ούτε θα συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ στην ειδική πλατφόρμα, ενώ καλούν τους ασφαλισμένους να κάνουν ότι έκαναν και πριν, δηλαδή να ζητούν τη σχετική αποζημίωση από το ταμείο.

Το Υπουργείο Υγείας εμμένει πως το μέτρο θα εφαρμοστεί. «Όλοι οι πάροχοι λαμβάνουν τις γνωματεύσεις για τις πράξεις που εκτελούν και τις υποβάλλουν στον ΕΟΠΥΥ για αποζημίωση κάθε μήνα. Γιατί θα πρέπει να εξαιρεθούν οι οπτικοί; Το ποσό που έχει προϋπολογιστεί υπερκαλύπτει την αιτούμενη δαπάνη και δεν θα υπάρχει clawback», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης ο οποίος κατηγόρησε τους οπτικούς οτι με τη στάση τους δεν επιτρέπουν στους ασφαλισμένους να επωφεληθούν από τις νέες ρυθμίσεις.