ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Στη Βουλή το θέμα των επικουρικών γιατρών

Αλλεπάλληλες ερωτήσεις καταθέτουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τους επικουρικούς γιατρούς που αναμένεται να απολυθούν από το ΕΣΥ τους πρώτους μήνες του 2019.

Στη Βουλή το θέμα των επικουρικών γιατρών

Ενώπιον του κοινοβουλίου καλείται η ηγεσία να δώσει απαντήσεις για τις επικείμενες απολύσεις εκατοντάδων επικουρικών γιατρών από τα νοσοκομεία και τα κενά που θα προκύψουν.

Ήδη σχετικές ερωτήσεις έχουν καταθέσει η Νέα Δημοκρατία και η Δημοκρατικη Συμπαράταξη.

Σύμφωνα με την ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χρήστου Μπουκώρου, μόνο από το νοσοκομείο του Βόλου, αναμένεται ως το τέλος του χρόνου να απολυθούν 13 επικουρικοί γιατροί, που καλύπτουν βασικές ειδικότητες όπως η καδιολογία, η γυναικολογία, η νευροχειρουργική, η παιδιατρική, και η αποχώρησή τους θα αποδυναμώσει το νοσοκομείο. Ο βουλευτής ρωτά τον υπουργό Υγείας πότε και πώς θα καλυφθούν τα κενά που θα προκύψουν, ώστε να μην διαταραχτεί η λειτουργία του νοσοκομείου.

Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, βουλευτής Λακωνίας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, θέτει με άλλη ερώτηση το ευρύτερο ζήτημα, αφού οι απολύσεις επικουρικών αφορούν όλα τα νοσοκομεία της χώρας. «Οι ανάγκες είναι συνεχείς και τα κενά των επικουρικών δεν μπορούν να καλυφθούν από τους μόνιμους. Εφόσον θα απολυθούν οι επικουρικοί, θα έπρεπε να έχουν ήδη προκηρυχθεί νέες επικουρικές θέσεις, ώστε να μην κινδυνεύει η λειτουργία του συστήματος», αναφέρει ο βουλευτής, ζητώντας σχετικές εξηγήσεις από το υπουργείο Υγείας.

Μέσα στους επόμενους 3 μήνες αναμένεται να αποχωρήσουν από το ΕΣΥ περίπου 1500 γιατροί - κυρίως επικουρικοί αλλά και μόνιμοι που βγαίνουν στη σύνταξη. Μέχρι στιγμής, δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως το τι μέλλει γενέσθαι με τις ελλείψεις που θα προκύψουν. Πριν λίγες μέρες ψηφίστηκε τροπολογία για ευνοϊκή μοριοδότηση του επικουρικού προσωπικού που θα συμμετέχει σε προκηρύξεις μόνιμων θέσων, η οποία όμως δεν αφορά τους γιατρούς αλλά το υπόλοιπο υγειονομικό προσωπικό.

Διαβάστε επίσης

Κάθε μήνα και λιγότεροι οι γιατροί στο ΕΣΥ

Τροπολογία για τη μοριοδότηση των επικουρικών