ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ξαφνική «επίσκεψη» πρώην γιατρών του ΙΚΑ στο υπουργείο Υγείας

Μια ξαφνική επίσκεψη δέχτηκε ο υπουργός Υγείας, λίγο μετά τα Χριστούγεννα στην Αριστοτέλους.

Ξαφνική «επίσκεψη» πρώην γιατρών του ΙΚΑ στο υπουργείο Υγείας

Πρώην γιατροί του ΙΚΑ συγκεντρώθηκαν στην Αριστοτέλους με αίτημα να δοθεί νέα παράταση στο σημερινό εργασιακό καθεστώς που τους επιτρέπει να έχουν ιδιωτικά ιατρεία παράλληλα με τις υπηρεσίες που προσφέρουν στις δομές του πρώην ΠΕΔΥ, νυν Κέντρα Υγείας αστικού τύπου.

Μάλιστα, ο Ανδρέας Ξανθός, «έπεσε πάνω τους» καθώς έβγαινε από το κτίριο και αναγκάστηκε να τους δεχτεί για να ακούσει τα αιτήματά τους, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν πρόκειται να γίνουν δεκτά.

Το ζήτημα αφορά περίπου 700 γιατρούς των παλιών πολυιατρείων του ΙΚΑ οι οποίοι εντάχθηκαν το 2014 στις δομές του ΠΕΔΥ, αλλά έχοντας κερδίσει δικαστικές αποφάσεις διατήρησαν και τα ιδιωτικά τους ιατρεία.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, στις 31 Δεκεμβρίου, δεν απολύονται, αλλά λήγει η 4ετης μεταβατική περίοδος που είχε οριστεί και πλέον οι γιατροί πρέπει να επιλέξουν μεταξύ ιδιωτικού ιατρείου και δημόσιου συστήματος.

«Αυτή είναι η τελευταία ομάδα γιατρών που διατηρεί ιδιωτικό ιατρείοπαράλληλα με το δημόσιο σύστημα. Δεν είναι δυνατόν να προβάλλεται ως «απόλυση» η επιλογή κάποιων γιατρών να μην παραμείνουν στο ΕΣΥ με πλήρη δικαιώματα- και μάλιστα στο βαθμό του Διευθυντή οι περισσότεροι- επειδή αρνούνται να κλείσουν το ιδιωτικό τους ιατρείο όπως έκαναν και οι χιλιάδες άλλοι γιατροί των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της χώρας», είπε ο Ανδρέας Ξανθός.

Και πρόσθεσε πως «το υπουργείο εξάντλησε όλα τα περιθώρια νομοθέτησης ευνοϊκών ρυθμίσεων που δημιουργούν κίνητρα παραμονής στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας το οποίο θέλει γιατρούς αφοσιωμένους και απερίσπαστους στη διαρκή προσπάθεια για την καθολική, ισότιμη και δωρεάν κάλυψη των υγειονομικών αναγκών των πολιτών».

Αυτό που δεν εξήγησε ο υπουργός είναι πώς θα καλυφθούν τα κενά που θα προκύψουν στα Κέντρα Υγείας αστικού τύπου, όταν αποχωρήσουν όλοι αυτοί οι γιατροί...

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώην γιατροί του ΙΚΑ είναι αποφασισμένοι να επιμείνουν με κάθε τρόπο στο αίτημά τους, φτάνοντας για το θέμα αυτό μέχρι το γραφείο του πρωθυπουργού.