ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Τι ζήτησαν και τι πήραν οι εργοθεραπευτές από το υπουργείο

Είχαν συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Τι ζήτησαν και τι πήραν οι εργοθεραπευτές από το υπουργείο

Συγκεκριμένα, η προσωρινή διοικούσα επιτροπή του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργοθεραπευτών συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας, Γιώργο Γιαννόπουλο.

Οι εργοθεραπευτές έθεσαν όλα τα θέματα που οι ίδιοι θεωρούν φλέγοντα για τον κλάδο τους, αρχίζοντας από το νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ), ο οποίος δίνει τη δυνατότητα στα Κέντρα Αποκατάστασης Αναπήρων να διενεργούν μεμονωμένες συνεδρίες Εργοθεραπείας. Ο Σύλλογος έχει προσφύγει σχετικά στο Συμβούλιο Επικρατείας, υποστηρίζοντας ότι τα Κέντρα ανήκουν στη δευτεροβάθμια περίθαλψη, ενώ οι εργοθεραπείες είναι τομέας της πρωτοβάθμιας.

Τέθηκε ακόμη το ζήτημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και της αυτοτέλειας της συνεδρίας Εργοθεραπείας έναντι των φυσικοθεραπευτικών πράξεων.

Οι εργοθεραπευτές αναφέρθηκαν και στην πρόσφατη απόφαση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου να ιδρύσει Τμήμα Εργοθεραπείας που θα εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, εκφράζοντας τη διαφωνία τους.

Σε ο,τι αφορά τα επαγγελματικά – κλαδικά θέματα, ζήτησαν να εκδοθεί άμεσα υπουργική απόφαση περί του καθορισμού της οργάνωσης και της λειτουργίας του Συλλόγου, ώστε να καταστεί εφικτή η διενέργεια αρχαιρεσιών. Προτάθηκε η τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας, ώστε να μπορούν να εγγράφονται στο Σύλλογο και οι απόφοιτοι των νεοσυσταθέντων πανεπιστημιακών Τμημάτων Εργοθεραπείας.

Επιπλέον ζητήθηκε ο προσδιορισμός του πλαισίου αδειοδότησης των χώρων, όπου παρέχονται υπηρεσίες Εργοθεραπείας, καθώς και η χορήγηση επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, στους εργοθεραπευτές του δημοσίου.

Ως πρώτη απάντηση, ο γενικός γραμματάς δεσμεύτηκε να εξετάσει τα θέματα που τέθηκαν, αν και δήλωσε αναρμόδιος για ορισμένα από αυτά (πχ ανθυγιεινό επίδομα). Επιπλέον, δεσμεύθηκε να κρατήσει την επικοινωνία με το Σύλλογο για το πώς προσωρά η εξέλιξη των αιτημάτων.