ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Μετά τις ΤΟΜΥ, έρχονται οι ΚΟΜΥ!

Μετά τις ΤΟΜΥ, έρχονται οι ΚΟΜΥ!

Τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) επιχειρεί να καθιερώσει το υπουργείο Υγείας.

Οι ΚΟΜΥ προορίζονται για απομακρυμένες περιοχές της χώρας, οι οποίες δεν διαθέτουν επαρκείς υγειονομικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με όσα σχεδιάζει το υπουργείο - και όπως έχουν διατυπωθεί σε τροπολογία που εντάχθηκε στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίζει η Βουλή - οι ομάδες θα συγκροτούνται κατόπιν εισήγησης της εκάστοτε υγειονομικής περιφέρειας, με συγκεκριμένη περιοχή ευθύνης. 

Οι Κινητές Ομάδες θα παρέχουν υπηρεσίες προσυμπτωματικού ελέγχου, πρόληψης και αποκατάστασης, ενώ θα πρέπει να αποτελούνται από τουλάχιστον 3 μέλη, εκ των οποίων ο ένας οδηγός.

Η τροπολογία δεν προβλέπει στελέχωση από γιατρούς! Προβλέπει οδοντίατρο, νοσηλευτή, επισκέπτη Υγείας, μαία, φυσικοθεραπευτή, αλλά όχι γιατρό... Όλοι θα είναι, βέβαια, συμβασιούχοι οι οποίοι θα προσλαμβάνονται μέσω των υγειονομικών περιφερειών, με ειδικά κριτήρια που θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση. Τα μέλη των Κινητών Ομάδων μπορούν να προέρχονται και από δομές υγείας που λειτουργούν εντός της περιοχής ευθύνης των υγειονομικών περιφερειών. 

Προς το παρόν, δεν διευκρινίζεται πόσο θα διαρκεί η σύμβαση των μελών των ΚΟΜΥ, ούτε πώς θα λειτουργούν στην πράξη (πώς θα μετακινούνται, πρόγραμμα επισκέψεων κλπ). 

Τα έξοδα, πάντως, αναμένεται να καλυφθούν από κονδύλια του ΕΣΠΑ, ενώ είναι στη διακριτική ευχέρεια των κατά τόπους δημοτικών αρχών, το αν θα συνεισφέρουν με παροχή καταλυμάτων ή και σίτισης.

Άγνωστο βέβαια είναι και το πόσοι και ποιοι επαγγελματίες Υγείας θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την εφαρμογή του εγχειρήματος.

Όλα αυτά αποφασίζονται σε μια περίοδο κατά την οποία η περίφημη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας δε φαίνεται να προχωρά με τον προσδοκώμενο ρυθμό: Ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού είναι ακόμη υπό... κατασκευή, ενώ οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) δεν έχουν αναπτυχθεί και στελεχωθεί πλήρως.