ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Υπουργείο Υγείας: Υπογράφηκαν οι συμβάσεις για 19 αξονικούς τομογράφους

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, υπέγραψε χθες, Μ. Πέμπτη (25/04/2019), τις προγραμματικές συμβάσεις για την προμήθεια 19 υπερσύγχρονων αξονικών τομογράφων, για τις ανάγκες νοσοκομειακών μονάδων σε όλη τη χώρα.

Υπουργείο Υγείας: Υπογράφηκαν οι συμβάσεις για 19 αξονικούς τομογράφους

Ο διεθνής διαγωνισμός που διεξήχθη από το Σισμανόγλειο Γενικό Νοσοκομείο με πιλοτικό τρόπο σε σχέση με τις μέχρι σήμερα διαδικασίες προμηθειών, διήρκησε 18 μήνες περίπου. Το τελικό συνολικό τίμημα που προέκυψε για την προμήθεια, εγκατάσταση, συντήρηση/τεχνική κάλυψη για 5 χρόνια και εκπαίδευση του προσωπικού, ανέρχεται στο ποσόν των 8.600.000 ευρώ περίπου, από μια διπλάσια σχεδόν προϋπολογισμένη δαπάνη που εκτιμήθηκε αρχικά.

Με τον τρόπο αυτό επετεύχθη μεγάλη εξοικονόμηση για τους δημόσιους πόρους, ενώ τα μηχανήματα θα πληρωθούν στις προμηθεύτριες εταιρείες από τα νοσοκομεία που θα τα υποδεχτούν, αξιοποιώντας τους πόρους που μεταφέρονται σε αυτά από τον ΕΟΠΥΥ. Χαρακτηριστικά υπενθυμίζουμε ότι η ενίσχυση που δέχεται το δημόσιο σύστημα Υγείας από τον ΕΟΠΥΥ φέτος, έχει υπερβεί τα 670 εκατ. ευρώ έναντι των 50 εκατ. ευρώ που ήταν το 2015.

Οι 3 εταιρείες που προκρίθηκαν από τον διαγωνισμό (General Electric, Siemens, «ΠΡΩΤΟΝ»), δεσμεύτηκαν για ταχύτατες διαδικασίες παράδοσης και εγκατάστασης των μηχανημάτων μέσα στο καλοκαίρι 2019, ανάλογα και με τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε Νοσοκομείο υποδοχής.

Πέντε Νοσοκομεία (ΓΝΑ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ, ΓΝΑ ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ, ΓΝΕ ΘΡΙΑΣΙΟ, ΓΝΘ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ και ΠΓΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ) θα παραλάβουν Αξονικούς Τομογράφους 64 τομών, ενώ τα υπόλοιπα (Πύργου, Καρπενησίου, Κυθήρων, Κέρκυρας, Νάουσας, ΨΝΑ, ΝΜ Γεννηματάς, Χατζηκώστα Ιωαννίνων, Σητείας, Μεσολογγίου, Διδυμοτείχου, Άργους, ΚΥ Κω και Αμ. Φλέμινγκ) θα αποκτήσουν τομογράφους CT 16 Τύπου Α (32 τομών) και CT 16 Tύπου Β (16 τομών).

Με τη νέα αυτή μαζική προμήθεια των σύγχρονων ιατρικών μηχανημάτων αναβαθμίζεται συνολικά η διαγνωστική και θεραπευτική επάρκεια του δημόσιου συστήματος Υγείας πανελλαδικά, ενώ μειώνεται δραστικά (σε κάποιες περιπτώσεις εκμηδενίζεται σχεδόν) ο απαιτούμενος χρόνος της εξέτασης/θεραπείας και κατ’ επέκταση και της επίπονης διαδικασίας που υφίστανται οι ασθενείς.

Πηγή: Newsbomb.gr