ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Neknomination: Ευτυχώς, δεν έχει επηρεάσει ακόμα την Ελλάδα

Το επικίνδυνο διαδικτυακό παιχνίδι neknomination, δεν έχει επηρεάσει ακόμα τους Έλληνες και δεν έχει αναφερθεί μέχρι στιγμής κανένα περιστατικό, όπως συμβαίνει στη Μεγ. Βρετανί, όπου ήδη θρηνούν θύματα.
Neknomination: Ευτυχώς, δεν έχει επηρεάσει ακόμα την Ελλάδα

Το επικίνδυνο διαδικτυακό παιχνίδι neknomination, δεν έχει επηρεάσει ακόμα τους Έλληνες και δεν έχει αναφερθεί μέχρι στιγμής κανένα περιστατικό, όπως συμβαίνει στη Μεγ. Βρετανί, όπου ήδη θρηνούν θύματα.


Το neknomination στηρίζεται στη μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ σε συνδυασμό με μια άλλη παράτολμη δραστηριότητα. Δηλαδή, οι
νέοι καλούνται αφού καταναλώσουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ να προχωρήσουν σε ένα παράτολμο εγχείρημα, όπως για παράδειγμα να βγάλουν τα ρούχα τους σε ένα πολυσύχναστο μέρος ή να πηδήξουν από μία γέφυρα στα παγωμένα νερά ενός ποταμού.


Οι «παίκτες» για να αποδείξουν το θάρρος τους βιντεοσκοπούν τον εαυτό τους να καταναλώνει υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ αρχικά, και στη συνέχεια σε κατάσταση βαθιάς μέθης, βιντεοσκοπούν και τις πράξεις τους. Στη συνέχεια ανεβάζουν στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης το βίντεο και δίνουν το χρίσμα (nominate) σε κάποιον φίλο τους για να τους μιμηθεί.

«Με ιδιαίτερη προσοχή το Τμήμα Προβληματικής Χρήσης του Διαδικτύου της Μονάδας Απεξάρτησης 18 Άνω του ΨΝΑ, παρακολουθεί το νέο τρόπο διασκέδασης των νέων, το λεγόμενο neknomination το οποίο μεταδίδεται και διαφημίζεται με μεγάλη ταχύτητα μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης. Στο τμήμα μας μέχρι σήμερα δεν έχει αναφερθεί περιστατικό ανάλογο του neknomination, αλλά έχουμε περιπτώσεις όπου ακραίες συμπεριφορές έχουν βιντεοσκοπηθεί και έχουν αναρτηθεί σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης με σκοπό την αυτοπροβολή, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις όπου η ανάρτηση γίνεται εν αγνοία του ενδιαφερόμενου με σκοπό τον εκφοβισμό του», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ψυχίατρος και επιστημονικά υπεύθυνη του Τμήματος Προβληματικής Χρήσης του Διαδικτύου στο 18 ΑΝΩ κα. Στέλλα Χρηστίδη.

Αυτός ο «τρόπος διασκέδασης», ο οποίος σήμερα έχει πάρει αρκετά μεγάλες διαστάσεις στην Ευρώπη και έχει προκαλέσει ακόμη και το θάνατο, αποτελεί μια μόνο πτυχή του τρόπου ζωής της σημερινής νεολαίας. Σύμφωνα με την κ. Χρηστίδη, «η στάση που κρατούν οι νέοι, και όχι μόνο, απέναντι στο αλκοόλ σε συνδυασμό με το διαδίκτυο, που σήμερα αποτελεί τον πιο σημαντικό τρόπο επικοινωνίας μεταξύ τους, αποτελεί τον τέλειο συνδυασμό για την εμφάνιση τέτοιων "τρελών" τρόπων διασκέδασης».

Είναι, όπως εξηγεί «ένα σύμπτωμα της επικίνδυνης και συχνά προβληματικής χρήσης αλκοόλ από τους νέους στην Ευρώπη, από τη μια, και της επικίνδυνης χρήσης του διαδικτύου από την άλλη. Σήμερα ο κίνδυνος που λέγεται neknomination, αύριο θα έχει κάποιο άλλο όνομα και ίσως να είναι πολύ μεγαλύτερος και θανατηφόρος. Φαινόμενα όπως το neknomination φέρνουν στην επιφάνεια την πραγματικότητα την οποία ζουν οι νέοι, μια δύσκολη πραγματικότητα πολλές φορές γεμάτη αδιέξοδα, από τα οποία προκειμένου να ξεφύγουν καταφεύγουν σε επικίνδυνες δραστηριότητες, χρησιμοποιώντας ναρκωτικές ουσίες και ακραίες συμπεριφορές».

Από την άλλη, συχνά υποτιμάται ο κίνδυνος του αλκοόλ. «Το αλκοόλ αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου των νέων στην Ευρώπη, οπότε συμπεριφορές όπως το neknomination δεν μας ξενίζουν. Οι νέοι και στην Ελλάδα βομβαρδίζονται από τις διαφημίσεις αλκοολούχων ποτών, ζουν σε μια κοινωνία με έντονη την κουλτούρα του αλκοόλ, ξεκινούν από τους πρώτους στην Ευρώπη να το καταναλώνουν και ακολουθώντας τους Ευρωπαίους τείνουν και αυτοί να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τα Σαββατοκύριακα προκειμένου να μεθύσουν (binge drinking)».