ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Τα 4 σημάδια που φανερώνουν πως η σχέση οδεύει στο χωρισμό

Ο Τζον Γκότμαν μπορεί να προβλέψει αν ένα ζευγάρι θα χωρίσει με ποσοστό ακρίβειας 91% ακούγοντας μόλις 5 λεπτά από μια συζήτησή τους.

Τα 4 σημάδια που φανερώνουν πως η σχέση οδεύει στο χωρισμό

Μελετά τις ανθρώπινες σχέσεις για περισσότερα από 40 χρόνια και στο βιβλίο του «Οι Αρχές του Πετυχημένου Γάμου» καταρρίπτει μύθους για τις ερωτικές σχέσεις και εξηγεί γιατί πολλές από αυτές τελικά διαλύονται.

Σύμφωνα με τον Γκότμαν, οι τέσσερις βασικότεροι παράγοντες που προβλέπουν με ακρίβεια αν ένα ζευγάρι θα οδηγηθεί σύντομα στο χωρισμό είναι οι εξής:

- Αυστηρή κριτική: Τα παράπονα είναι εποικοδομητικά σε μια σχέση και βοηθούν ώστε να εντοπίζονται και στη συνέχεια να αντιμετωπίζονται πιθανές ασυμβατότητες. Η κριτική όμως είναι κάτι πιο γενικευμένο και η επίθεση αφορά στο ίδιο το άτομο, όχι τη συμπεριφορά του.

- Περιφρόνηση: Οι χαρακτηρισμοί, τα σαρκαστικά σχόλια, οι γκριμάτσες και το επιθετικό χιούμορ είναι το «δηλητήριο» της σχέσης, επειδή πηγάζουν από την απέχθεια. Είναι αδύνατο να επιλυθούν οι διαφορές και οι διαφωνίες μεταξύ ενός ζευγαριού εάν ο ένας εκ των δύο τρέφει τέτοιου είδους συναισθήματα.

- Αμυντική στάση: Η αμυντική στάση δείχνει ότι ο ένας εκ των δύο συντρόφων θεωρεί υπεύθυνο τον άλλο για ένα πρόβλημα της σχέσης. Με τον τρόπο αυτό, οξύνονται οι διαφορές.

- Ψυχρή στάση: Η απεμπλοκή δεν είναι μόνο σωματική, αλλά και συναισθηματική. Το άτομο απομακρύνεται κυριολεκτικά και μεταφορικά από τη σχέση και τα προβλήματα που υπάρχουν σε αυτή.

Διαβάστε επίσης:

Οι 20 πιο διαδεδομένοι μύθοι για το σεξ σε ένα βίντεο!
Το ολέθριο λάθος που καταστρέφει τις ερωτικές σχέσεις...
Μια ύπουλη αιτία πίσω από τις κακές επιδόσεις των ανδρών στο σεξ