ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Η σύγχρονη μάστιγα που σκοτώνει τις γυναίκες

Φαίνεται πως γίνονται διακρίσεις και στην... υγεία, καθώς νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επίσημο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Καρδιολογίας δείχνει ότι οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς από τους άντρες στις καρδιαγγειακές επιπλοκές όταν αντιμετωπίζουν αυξημένο στρες.

Η σύγχρονη μάστιγα που σκοτώνει τις γυναίκες

Μεταξύ των δύο φύλων, οι γυναίκες φάνηκε πως κινδυνεύουν περισσότερο να αντιμετωπίσουν επικίνδυνες επιπλοκές σε σύγκριση με τους άντρες λόγω της αυξημένης πίεσης.

Όταν αντιμετωπίζουν έντονο στρες, οι γυναίκες καρδιοπαθείς έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν ισχαιμία του μυοκαρδίου, δηλαδή μειωμένη παροχή αίματος στην καρδιά, με αποτέλεσμα τις βλάβες στους μύες της καρδιάς. Η εκφύλιση των καρδιακών μυών οδηγεί στην εξασθένιση της καρδιακής λειτουργίας, καθώς το αίμα δεν παροχετεύεται εξίσου αποτελεσματικά στο υπόλοιπο σώμα.

Παράλληλα, το αυξημένο στρες στις γυναίκες φάνηκε να συμβάλλει στην αυξημένη συγκέντρωση αιμοπεταλίων, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια θρόμβωσης. Οι θρόμβοι μπορεί να προκαλέσουν απόφραξη των αρτηριών και να οδηγήσουν τελικά στο έμφραγμα.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ντιούκ των ΗΠΑ που πραγματοποίησαν τη σχετική μελέτη υποστηρίζουν πως οι γιατροί πρέπει να λαμβάνουν υπ' όψιν τους τη διαφορετική επίδραση του στρες στα δύο φύλα όταν τους επισκέπτονται ασθενείς που πάσχουν από καρδιοπάθεια.