ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε κάποιον που πάσχει από κατάθλιψη

Η περίοδος των γιορτών θεωρείται από τους ειδικούς επικίνδυνη για τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε κάποιον που πάσχει από κατάθλιψη

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι απόπειρες αυτοκτονίας αμέσως μετά τα Χριστούγεννα αυξάνονται κατά 40%, ενώ σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ στην Ουαλία, η 3η Δευτέρα του Ιανουαρίου είναι η πιο καταθλιπτική ημέρα όλου του χρόνου.

Είναι χρήσιμο λοιπόν, ειδικά αυτές τις μέρες που οι περισσότεροι τις συνδέουμε με χαρά, ξεκούραση και ευτυχισμένες οικογενειακές στιγμές, να στρέφουμε το ενδιαφέρον μας και στα άτομα που ταλαιπωρούνται από κατάθλιψη.

Αν έχετε στo στενό σας περιβάλλον ένα τέτοιο άτομο, παροτρύνετέ το να συμβουλευτεί έναν ειδικό.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε

Αν ανησυχείτε για κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο, πιθανόν να θέλετε να του μιλήσετε για τους προβληματισμούς σας. Ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι:

Μιλήστε του για την κατάθλιψη και γιατί σας απασχολεί

-Δώστε έμφαση στο ότι η κατάθλιψη δεν είναι τεμπελιά ή κάτι στο μυαλό του. Είναι μια συνηθισμένη ασθένεια και δεν πρέπει να ντρέπεται για αυτό.

-Τονίστε ότι το άτομο έχει συμπτώματα κατάθλιψης και πείτε του γιατί αυτό σας ανησυχεί. Θέλετε να τον βοηθήσετε.

Εξηγήστε γιατί πρέπει να δει έναν ειδικό ψυχικής υγείας

-Εξηγήστε ότι πολύ λίγα άτομα ξεπερνούνε την κατάθλιψη από μόνοι τους. Οι περισσότεροι χρειάζονται κάποιο είδος θεραπείας. Όσο συντομότερα γίνει η θεραπεία τόσο το καλύτερο.

-Τονίστε ότι υπάρχουν πολλοί επαγγελματίες που θεραπεύουν την κατάθλιψη και πολλά είδη θεραπείας.

-Τονίστε ότι μπορεί ένα ιατρικό πρόβλημα να προκαλεί την κατάθλιψη. Για παράδειγμα σε πολλά άτομα η υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα κατάθλιψης. Ο γιατρός μπορεί να το διαγνώσει και να δώσει χάπια για το θυρεοειδή. Αυτό θα σταματήσει την κατάθλιψη. Επίσης ο γιατρός μπορεί να πει αν ένα φάρμακο πχ. για την υπέρταση, μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη.

Προσέξτε για τα προειδοποιητικά σημάδια της αυτοκτονίας

-Παρατηρήστε για προειδοποιητικά σημάδια της αυτοκτονίας, όπως συνεχής αναφορά στο θάνατο, συγγραφή διαθήκης, παράδοση προσωπικών αντικειμένων.

Καλέστε το 1018 ή την αστυνομία όταν:

-Το άτομο πρόκειται να βλάψει τον εαυτό του ή τους άλλους. Για παράδειγμα, το άτομο έχει ένα γραπτό σχέδιο ή ένα όπλο ή αποθηκεύει χάπια.

Βοηθήστε το άτομο να ξεπεράσει τους φόβους του για τη θεραπεία

Πολλά άτομα έχουν κάποιους λόγους που δεν θέλουν να δούνε γιατρό. Μιλήστε για αυτά τα εμπόδια και βοηθήστε τα άτομα αυτά να βρούνε λύσεις.

Με στοιχεία από την Ελληνική Εταιρεία Διαταραχών Διάθεσης ΜΑΖΙ