ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Πανελλήνιες: Μια δύσκολη περίοδος για τον αυτοκαταστροφικό έφηβο

Οι ημέρες των πανελληνίων εξετάσεων, η περίοδος αναμονής και γνωστοποίησης των αποτελεσμάτων που έπονται του απαιτητικού σχολικού έτους της Γ’ Λυκείου, μπορούν να επιφέρουν εξαιρετικό στρες στους έφηβους μαθητές.

Πανελλήνιες: Μια δύσκολη περίοδος για τον αυτοκαταστροφικό έφηβο

Παρ’ όλο που το ήπιο άγχος βοηθά στην επίτευξη στόχων, τα υψηλά επίπεδα άγχους μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία καθώς και στη δυνατότητα των εφήβων να αποκτήσουν εκείνες τις δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να διαχειριστούν υγιώς στρεσογόνα γεγονότα αργότερα στη ζωή τους.

Το στρες της απόδοσης αλληλεπιδρά και με άλλους παράγοντες, όπως είναι η στάση των γονιών και το γενικότερο κλίμα μέσα στην οικογένεια, η προσωπικότητα του εφήβου και η όποια προϋπάρχουσα ευαλωτότητα, οι προηγούμενες εμπειρίες, η αυτοεικόνα του, η ύψιστη σημασία που αποδίδεται στις πανελλήνιες εξετάσεις από το εκπαιδευτικό μας σύστημα και από το ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο.

Ο συνδυασμός των ανωτέρω παραγόντων μπορεί να κινητοποιήσει, σε ήδη ευάλωτους εφήβους, ακραίες αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές όπως είναι οι απόπειρες αυτοκτονίας.

Ο Μη Κυβερνητικός Οργανισμός προώθησης της ψυχικής υγείας ΚΛΙΜΑΚΑ προειδοποιεί γονείς και φροντιστές για τα ανησυχητικά σημάδια που μπορεί να εκδηλώσει ένας ευάλωτος έφηβος την ευαίσθητη περίοδο των πανελληνίων εξετάσεων. Οποιαδήποτε ξαφνική αλλαγή στις επιδόσεις στο σχολείο, στην παρακολούθηση των μαθημάτων, στην προσωπικότητα ή στη συμπεριφορά πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν.

bigstock Stressed Student Looks At Book 14182541

Τέτοιες αλλαγές είναι:

- Έχει καταθλιπτική διάθεση. Μπορεί να είναι ευσυγκίνητος ή ευερέθιστος και θυμωμένος. Μπορεί επίσης να είναι κυκλοθυμικός και συναισθηματικά ασταθής.

- Αρνείται να παραστεί στις εξετάσεις.

- Έντονη αϋπνία ή υπερβολικός ύπνος.

- Έντονες αγχώδεις εκδηλώσεις, εφίδρωση, πανικός, ημικρανίες, πονοκέφαλοι, διάρροιες.

- Έντονες συναισθηματικές εκδηλώσεις, κλάματα, εκρήξεις θυμού.

- Πενθεί για σημαντική απώλεια (θάνατος φίλου, θάνατος μέσα στην οικογένεια, χωρισμός από ερωτικό σύντροφο).

- Παραμελεί την εμφάνιση και την προσωπική υγιεινή.

- Δείχνει να μην ενδιαφέρεται για όσα συμβαίνουν γύρω του.

- Χάνει το ενδιαφέρον του για δραστηριότητες που τον ευχαριστούσαν.

- Σκέφτεται ή μιλά για το θάνατο. Μπορεί να εκφράσει τις σκέψεις για το θάνατο γράφοντας κάποια έκθεση ή ζωγραφίζοντας στο μάθημα των καλλιτεχνικών.

- Απομονώνεται από τους φίλους και από την οικογένεια. Περνά πολύ χρόνο μόνος του και δε μοιράζεται τις σκέψεις του με τους άλλους.

- Δυσκολεύεται να κάνει φίλους, κάνει παρέα με συνομηλίκους που κάνουν χρήση αλκοόλ ή ουσιών, απομακρύνεται από συνομηλίκους με πιο υγιή συμπεριφορά.

- Αυτοτραυματίζεται. Πολλοί αυτοκαταστροφικοί έφηβοι χαράσσονται με μαχαίρια, ξυράφια και άλλα αιχμηρά αντικείμενα.

- Κάνει χρήση ουσιών.

- Έχει στην κατοχή του όπλο ή άλλο θανατηφόρο μέσο.

- Υπάρχουν ενδείξεις διαταραχής διατροφής (μεταβολή στο βάρος, άρνηση να φάει μπροστά σε κόσμο, υπερβολική άθληση κ.λπ.).

Αν αντιληφθείτε τα παραπάνω σημάδια:

- Να παίρνετε πάντα στα σοβαρά τα αυτοκαταστροφικά σχόλια. Δεν υπάρχει περίπτωση να ωθήσουμε κάποιον στην αυτοκτονία απλά και μόνο ρωτώντας τον αν σκέφτεται να κάνει κακό στον εαυτό του.

- Ρωτήστε τον: Αισθάνεσαι τόσο άσχημα που σκέφτεσαι την αυτοκτονία; Έχεις σκεφτεί πώς θα το κάνεις; Έχεις ό,τι χρειάζεσαι για να το κάνεις; Έχεις σκεφτεί πότε θα το κάνεις;

- Προσπαθήστε να μην φανείτε σοκαρισμένος και ακούστε προσεχτικά όλα όσα έχει να σας πει. Ενδυναμώστε και ενθαρρύνετε, πείτε του ότι ανησυχείτε πολύ γι’ αυτόν.

- Μην χειριστείτε την κατάσταση μόνοι σας και αν διατρέχει υψηλό κίνδυνο αυτοκτονίας μην τον/την αφήσετε μόνο του/της.

- Ζητήστε βοήθεια αμέσως. Καλέστε το 1018 την 24ωρη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία.

Διαβάστε επίσης:

Πανελλήνιες: Ποιο είναι το ιδανικό σνακ για τους μαθητές

Πανελλήνιες: Η διατροφή για όσους δίνουν εξετάσεις