ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Τετραπλασιάστηκαν τα επεισόδια κατάθλιψης μέσα σε 5 χρόνια

Ραγδαία είναι η αύξηση των καταθλιπτικών επεισοδίων στους Έλληνες,τα τελευταία πέντε χρόνια, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
Τετραπλασιάστηκαν τα επεισόδια κατάθλιψης μέσα σε 5 χρόνια
  1. Ραγδαία είναι η αύξηση των καταθλιπτικών επεισοδίων στους Έλληνες,τα τελευταία πέντε χρόνια, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

  2. Σύμφωνα με πανελλαδικές μελέτες του ΕρευνητικούΠανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ), το 2008 το ποσοστό τωνμείζονων καταθλιπτικών επεισοδίων ήταν 3,3%. Πέντε χρόνια μετά , το 2013, τοποσοστό αυτό εκτοξεύθηκε στο 12,3%!

  3. Ανάλογες αυξήσεις είχαν προηγηθεί το 2009 (ποσοστό αύξησης6,8%) και το 2011 (8,2%), όπως δείχνουν οι πανελλαδικές επιδημιολογικές μελέτεςπου είχαν διενεργηθεί από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό ΙνστιτούτοΨυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ).

  4. Τα παραπάνω υπογραμμίζουν σε μήνυμά τους τα μέλη τουπρογράμματος του ΕΠΙΨΥ «Αντι-στίγμα», μεαφορμή την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη τηςΑυτοκτονίας, και συμπληρώνουν μεταξύ άλλων: "Οιπροαναφερθείσες μελέτες, καταδεικνύοντας την προοδευτική αύξηση της ψυχιατρικήςνοσηρότητας ενόσω η οικονομική κρίση βαθαίνει, υπογραμμίζουν ως επιτακτικήανάγκη τη λήψη μέτρων για την προάσπιση της ψυχικής υγείας του ελληνικούπληθυσμού και την πρόληψη των αυτοκτονιών. Παρότι, θα πρέπει να σημειωθεί εδώ,παρατηρείται μια τάση υπερ-προβολής περιστατικών αυτοκτονίας από τα ΜΜΕ, πουσυχνά συσκοτίζει το τοπίο δημιουργώντας μια παραπλανητική εικόνα, αυτή ηδιαπίστωση δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε υποτίμηση των διαστάσεων τουπροβλήματος, ενός προβλήματος που χρήζει άμεσων απαντήσεων".