ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Μαθαίνοντας να ζούμε με μανιοκατάθλιψη

Μαθαίνοντας να ζούμε με μανιοκατάθλιψη

Η μανιοκατάθλιψη, ή αλλιώς διπολική διαταραχή, επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητα και τη λειτουργικότητα του ατόμου.

Η μανιοκατάθλιψη, ή αλλιώς διπολική διαταραχή, επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητα και τη λειτουργικότητα του ατόμου.

 

Πρόκειται για μια πάθηση που επηρεάζει εξίσου άνδρες και γυναίκες ενώ στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται στην ηλικία 15-30 ετών. Σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση της νόσου παίζει η κληρονομικότητα, όμως οι επιστήμονες πιστεύουν πως υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που την πυροδοτούν. Ένα τραυματικό γεγονός και η κατάχρηση ουσιών είναι μερικές από τις αιτίες εμφάνισης της μανιοκατάθλιψης.

 

Η μανικατάθλιψη μπορεί να διαταράξει την εργασιακή και οικογενειακή ζωή του ατόμου. Σύμφωνα με μελέτη, τεράστιος αριθμός ασθενών (ποσοστό 88%) δηλώνει πως η διπολική διαταραχή τους έχει κοστίσει την καριέρα τους. Οι απρόβλεπτες αλλαγές στη συμπεριφορά μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό εμπόδιο μεταξύ των ασθενών και των συναδέλφων ή των αγαπημένων τους προσώπων. Συγκεκριμένα, ένα επεισόδιο μανίας μπορεί να τρομάξει τους φίλους και τους συγγενείς. Τα άτομα με διπολική διαταραχή διατρέχουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης αγχωδών διαταραχών.

 

Σε ποσοστό 60%, οι ασθενείς με μανιοκατάθλιψη αντιμετωπίζουν πρόβλημα κατάχρησης αλκοόλ ή ουσιών. Η κατάχρηση χρησιμοποιείται ως μέσο ανακούφισης των συμπτωμάτων της νόσου και είναι ιδιαίτερα κοινή κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου μανίας.

 

Τα άτομα που πάσχουν από διπολική διαταραχή έχουν 10-20 φορές περισσότερες πιθανότητες να κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας σε σύγκριση με υγιή άτομα. Τα προειδοποιητικά σημάδια περιλαμβάνουν τη συζήτηση σχετικά με το θάνατο, την τακτοποίηση εκκρεμών υποθέσεων και την παράτολμη συμπεριφορά.

 

Ο σωστός προγραμματισμός βοηθά εξαιρετικά στη διαχείριση της διπολικής διαταραχής. Συνήθειες όπως ο καλός ύπνος, τα τακτικά γεύματα και η σωματική άσκηση συμβάλλουν σε μια ομαλή καθημερινότητα. Οι ασθενείς πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τις ενδείξεις επεισοδίου μανίας ή κατάθλιψης, ώστε να μπορούν να ζητήσουν βοήθεια πριν χάσουν τον έλεγχο.

 

Το καλό υποστηρικτικό πλαίσιο είναι επίσης σημαντικό στη διπολική διαταραχή. Οι φίλοι και οι συγγενείς ίσως δεν είναι σε θέση να καταλάβουν την ασθένεια αρχικά. Μπορεί να αισθάνονται απογοήτευση από ένα επεισόδιο κατάθλιψης ή φόβο από ένα επεισόδιο μανίας. Ο ασθενής θα πρέπει να εξηγήσει τι σημαίνει διπολική διαταραχή και πώς επηρεάζει το άτομο έτσι ώστε να λάβει την απαραίτητη βοήθεια και υποστήριξη. Με τον τρόπο αυτό, δε θα αισθάνεται αποκομμένος από τον κόσμο και θα έχει ισχυρότερα κίνητρα να αντιμετωπίσει την ασθένεια. 

BEST OF NETWORK

Lockdown Αττική: Τίποτα δεν έχει κλειδώσει - Δύσκολο παζλ το άνοιγμα της αγοράς 

Εξαδάκτυλος στο Newsbomb.gr: Αντιμετωπίζουμε το κύμα που βρίσκεται σε εξέλιξη - Τι είπε για το Πάσχα

«Ο Έβρος δεν πέφτει»! Ένας χρόνος από την απόπειρα εισβολής - Ο υβριδικός πόλεμος των Τούρκων

Κατρίνης στο Newsbomb.gr: Η κυβέρνηση απέτυχε και στη πανδημία και στην οικονομία

Κορονοϊός: «Πνίγονται» τα νοσοκομεία της Αττικής - Κρίσιμη η κατάσταση στις ΜΕΘ

Κορονοϊός: Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία – Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Κορονοϊός: Πού συνεχίζει να επιμένει – Τι δείχνουν τα δεδομένα για τις περιοχές που έγιναν κόκκινες

Γεροβασίλη στο Newsbomb.gr: «Η διακυβέρνηση κ. Μητσοτάκη δεν έχει μόνο Πάρνηθα, Ικαρία και Κολωνάκι»

Κυψέλη: Υπάλληλος ψητοπωλείου αποπειράθηκε να κακοποιήσει σεξουαλικά 11χρονη

Κορονοϊός: «Πράσινο» φως για το εμβόλιο της Johnson & Johnson στις ΗΠΑ

Ανδρέας Μικρούτσικος: «Λύγισε» μιλώντας για τον αδελφό του – Η αποκάλυψη για υπόθεση βιασμού

Κάτια Ταραμπάνκο: Η εξομολόγηση για το Survivor - «Θέλησα να σώσω τον εαυτούλη μου»