ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Μαθαίνοντας να ζούμε με μανιοκατάθλιψη

Η μανιοκατάθλιψη,ή αλλιώς διπολική διαταραχή, επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητα και τηλειτουργικότητα του ατόμου.

Μαθαίνοντας να ζούμε με μανιοκατάθλιψη

Η μανιοκατάθλιψη,ή αλλιώς διπολική διαταραχή, επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητα και τηλειτουργικότητα του ατόμου.

Πρόκειται για μιαπάθηση που επηρεάζει εξίσου άνδρες και γυναίκες ενώ στην πλειονότητα τωνπεριπτώσεων τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται στην ηλικία 15-30 ετών. Σημαντικό ρόλοστην εκδήλωση της νόσου παίζει η κληρονομικότητα, όμως οι επιστήμονες πιστεύουνπως υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που την πυροδοτούν. Ένα τραυματικό γεγονόςκαι η κατάχρηση ουσιών είναι μερικές από τις αιτίες εμφάνισης της μανιοκατάθλιψης.

Η μανικατάθλιψημπορεί να διαταράξει την εργασιακή και οικογενειακή ζωή του ατόμου. Σύμφωνα μεμελέτη, τεράστιος αριθμός ασθενών (ποσοστό 88%) δηλώνει πως η διπολικήδιαταραχή τους έχει κοστίσει την καριέρα τους. Οι απρόβλεπτες αλλαγές στησυμπεριφορά μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό εμπόδιο μεταξύ των ασθενών και τωνσυναδέλφων ή των αγαπημένων τους προσώπων. Συγκεκριμένα, ένα επεισόδιο μανίαςμπορεί να τρομάξει τους φίλους και τους συγγενείς. Τα άτομα με διπολικήδιαταραχή διατρέχουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης αγχωδών διαταραχών.

Σε ποσοστό 60%,οι ασθενείς με μανιοκατάθλιψη αντιμετωπίζουν πρόβλημα κατάχρησης αλκοόλ ήουσιών. Η κατάχρηση χρησιμοποιείται ως μέσο ανακούφισης των συμπτωμάτων της νόσουκαι είναι ιδιαίτερα κοινή κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου μανίας.

Τα άτομα πουπάσχουν από διπολική διαταραχή έχουν 10-20 φορές περισσότερες πιθανότητες νακάνουν απόπειρα αυτοκτονίας σε σύγκριση με υγιή άτομα. Τα προειδοποιητικάσημάδια περιλαμβάνουν τη συζήτηση σχετικά με το θάνατο, την τακτοποίηση εκκρεμώνυποθέσεων και την παράτολμη συμπεριφορά.

Ο σωστόςπρογραμματισμός βοηθά εξαιρετικά στη διαχείριση της διπολικής διαταραχής. Συνήθειεςόπως ο καλός ύπνος, τα τακτικά γεύματα και η σωματική άσκηση συμβάλλουν σε μιαομαλή καθημερινότητα. Οι ασθενείς πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τις ενδείξειςεπεισοδίου μανίας ή κατάθλιψης, ώστε να μπορούν να ζητήσουν βοήθεια πριν χάσουντον έλεγχο.

Το καλόυποστηρικτικό πλαίσιο είναι επίσης σημαντικό στη διπολική διαταραχή. Οι φίλοικαι οι συγγενείς ίσως δεν είναι σε θέση να καταλάβουν την ασθένεια αρχικά. Μπορείνα αισθάνονται απογοήτευση από ένα επεισόδιο κατάθλιψης ή φόβο από έναεπεισόδιο μανίας. Ο ασθενής θα πρέπει να εξηγήσει τι σημαίνει διπολικήδιαταραχή και πώς επηρεάζει το άτομο έτσι ώστε να λάβει την απαραίτητη βοήθειακαι υποστήριξη. Με τον τρόπο αυτό, δε θα αισθάνεται αποκομμένος από τον κόσμοκαι θα έχει ισχυρότερα κίνητρα να αντιμετωπίσει την ασθένεια.