ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Το «έφηβο γονίδιο» προκαλεί κατάθλιψη και σχιζοφρένεια

Καναδοί ερευνητές παρουσιάζουν νέα δεδομένα για την ανάπτυξη του εφηβικού εγκεφάλου, δηλώνοντας πως ένα και μόνο γονίδιο που ρυθμίζει τη λειτουργία της ντοπαμίνης μπορεί να καθορίσει την εξέλιξη ψυχικών διαταραχών, όπως η σχιζοφρένεια, η κατάθλιψη και ο εθισμός στα ναρκωτικά.

Το «έφηβο γονίδιο» προκαλεί κατάθλιψη και σχιζοφρένεια

Καναδοί ερευνητέςπαρουσιάζουν νέα δεδομένα για την ανάπτυξη του εφηβικού εγκεφάλου, δηλώνονταςπως ένα και μόνο γονίδιο που ρυθμίζει τη λειτουργία της ντοπαμίνης μπορεί νακαθορίσει την εξέλιξη ψυχικών διαταραχών, όπως η σχιζοφρένεια, η κατάθλιψη καιο εθισμός στα ναρκωτικά.


Η νέα ανακάλυψη αφορά στοεπονομαζόμενο «έφηβο γονίδιο». Το γονίδιο αυτό φαίνεται να δίνει σημαντικέςαπαντήσεις στους ερευνητές για τη λειτουργία του εγκεφάλου των εφήβων.


Ορισμένες ψυχικέςδιαταραχές σχετίζονται με αλλαγές στη λειτουργία του προμετωπιαίου φλοιού τουεγκεφάλου και σε αλλαγές στη ρύθμιση της ντοπαμίνης. Η «καλωδίωση» του προμετωπιαίουφλοιού αναπτύσσεται και στα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής, όμως οι αντίστοιχοιμηχανισμοί παρέμεναν μέχρι τώρα άγνωστοι.


Καθώς ο εγκέφαλος τωνεφήβων αναπτύσσεται, ακόμη και οι μικρές διαφοροποιήσεις στο εν λόγω γονίδιοοδηγούν σε σημαντικές αλλαγές στη μετέπειτα λειτουργία του προμετωπιαίου φλοιού,δηλώνουν οι ερευνητές.


Στο πλαίσιο της νέαςμελέτης, ερεύνησαν την έκφραση του γονιδίου σε εγκεφάλους δωρητών που είχαναυτοκτονήσει και παρατήρησαν ότι ήταν εντονότερη κατά 48% σε σύγκριση με άλλαάτομα.


«Ο προμετωπιαίος φλοιόςσχετίζεται με την κριτική ικανότητα, τη λήψη αποφάσεων και την πνευματικήευελιξία», αναφέρει η μελέτη. «Η λειτουργία του είναι σημαντική στη μάθηση, τηνκινητοποίηση του ατόμου και τις νοητικές λειτουργίες. Δεδομένης της μακρόχρονηςανάπτυξής της, αυτή η περιοχή του εγκεφάλου παρουσιάζει ευαισθησία ως προς τιςεμπειρίες ζωής του ατόμου στην εφηβεία, όπως το στρες και η κατάχρηση ουσιών.Τέτοιου είδους αλλαγές μπορούν να έχουν σημαντικές συνέπειες στη μετέπειτα ζωήτου ατόμου.»


Αναγνωρίζοντας τογονιδιακό υπόβαθρο του ατόμου, οι επιστήμονες θα μπορέσουν μελλοντικά ναεξερευνήσουν αποτελεσματικότερα την παθογένεια σοβαρών ψυχικών παθήσεων πουξεκινούν στα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής.


Η ομάδα των ερευνητών περιελάμβανε επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο McGillκαι το Ερευνητικό Κέντρο Douglas Institute και τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στοεπιστημονικό περιοδικό Translational Psychiatry .