ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Ο φόβος της γέννας αυξάνει τον κίνδυνο επιλόχειας κατάθλιψης

Οι εγκυμονούσες που κατακλύζονται από φοβίες σχετικά με τον επικείμενο τοκετό τους αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο επιλόχειας κατάθλιψης, σύμφωνα με φινλανδική μελέτη που δημοσιεύεται στο BMJ Open.

Ο φόβος της γέννας αυξάνει τον κίνδυνο επιλόχειας κατάθλιψης

Οι εγκυμονούσες που κατακλύζονται από φοβίες σχετικά με τονεπικείμενο τοκετό τους αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο επιλόχειας κατάθλιψης,σύμφωνα με φινλανδική μελέτη που δημοσιεύεται στο BMJ Open.


Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι γυναίκες με ιστορικόκατάθλιψης είναι αυτές που κινδυνεύουν περισσότερο μετά τη γέννηση του παιδιού.


Ωστόσο, ο φόβος της γέννας κάνει οποιαδήποτε γυναίκα ναδιατρέχει τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο. Η φινλανδική έρευνα έδειξε ότι το0,3% των γυναικών που έκανε παιδί την περίοδο 2002-2010 διαγνώσθηκε μεεπιλόχεια κατάθλιψη.


Από αυτό το ποσοστό, μόλις στο 5% υπήρχε ιστορικόκατάθλιψης, ενώ περίπου το ένα τρίτο των γυναικών δεν είχε παρουσιάσει κανένασύμπτωμα στο παρελθόν. Επίσης, ο κίνδυνος επιλόχειας κατάθλιψης ήτανμεγαλύτερος μετά την πρώτη γέννα.


Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι έντονες φοβίεςμπορούν να αποτελέσουν βασική ένδειξη για τη μετέπειτα πορεία της ψυχικήςυγείας κι έτσι η άμεση αντιμετώπιση κρίνεται απαραίτητη.