ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Πιο “εύθραυστη” η ψυχολογία των κοριτσιών από την εξέλιξη μιας σχέσης

Μια νέα έρευνα που έγινε στο πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού έδειξε ότι για τα κορίτσια που είναι στην εφηβεία, η εξέλιξη μιας ερωτικής σχέσης με τρόπο που δεν τον ανέμεναν, έχει πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ψυχολογία τους, σε σύγκριση με τα αγόρια
Πιο “εύθραυστη” η ψυχολογία των κοριτσιών από την εξέλιξη μιας σχέσης

Μια νέα έρευνα που έγινε στο πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού έδειξε ότι για τα κορίτσια που είναι στην εφηβεία, η εξέλιξη μιας ερωτικής σχέσης με τρόπο που δεν τον ανέμεναν, έχει πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ψυχολογία τους, σε σύγκριση με τα αγόρια της ίδιας ηλικίας.

Ο κοινωνιολόγος Brian Soller ηγήθηκε της συγκεκριμένης μελέτης και τα αποτελέσματά της δημοσιεύτηκαν στο τελευταίο τεύχος της επιθεώρησης Υγείας και Κοινωνικής Συμπεριφοράς.

Για τις ανάγκες τις έρευνας, συγκεντρώθηκαν στοιχεία 5,300 μαθητών λυκείου. Οι επιστήμονες εξέτασαν την ψυχική κατάσταση κάθε εφήβου ή έφηβης. Στη συνέχεια κατέγραψαν τον αντίκτυπο τον οποίο έχει για τον κάθε ένα ή κάθε μία η αναντιστοιχία μεταξύ αυτού που ανέμεναν από μία ερωτική σχέση και του τρόπου που αυτή εξελίχθηκε στην πραγματικότητα.

Αρχικά έγιναν προσωπικές συνεντεύξεις με τους συμμετέχοντες. Σε αυτές ο κάθε έφηβος έδινε στοιχεία για το πως είναι στο μυαλό του η ιδανική σχέση, τα στάδια που αναμένει να περάσει σε αυτή (πρώτο ραντεβού, πρώτο φιλί, σεξ κλπ), καθώς και την σειρά με την οποία περιμένει να συμβεί το καθένα.

Ένα χρόνο αργότερα, οι συμμετέχοντες επανέλαβαν τη συνέντευξη και έδωσαν απαντήσεις για τον τρόπο που εξελίχθηκε κατά τη διάρκεια του έτους η πρώτη, κατά σειρά, ερωτική σχέση που έκαναν αμέσως μετά την πρώτη συνέντευξη.

Για κάθε στάδιο των συνεντεύξεων οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ειδικές κάρτες που περιέγραφαν μία πιθανή εξέλιξη μιας ερωτικής σχέσης. Οι συμμετέχοντες επέλεγαν τις κάρτες που πίστευαν ότι τους εκφράζουν περισσότερο ή αρμόζουν καλύτερα στα όσα έζησαν.

Και στις δύο συνεντεύξεις οι ερευνητές έκαναν ερωτήσεις και συγκέντρωσαν στοιχεία και για την ψυχολογική κατάσταση του κάθε εφήβου.

Τα αποτελέσματα της σύγκρισης μεταξύ των δύο συνεντεύξεων για κάθε έφηβο, έδειξαν με σαφήνεια ότι τα κορίτσια επηρεάζονται πολύ περισσότερο ψυχολογικά από τα αγόρια, όταν μια ερωτική σχέση εξελίσσεται αρνητικά, αλλά και με τρόπο που δεν τον περίμεναν και δεν ήταν προετοιμασμένες για αυτόν.

Μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι τα κορίτσια παρουσίασαν κατά μέσο όρο αυξημένες πιθανότητες βαθιάς κατάθλιψης και αυτοκτονικών σκέψεων.

Ο Soller υποστηρίζει ότι οι ερωτικές σχέσεις είναι πολύ σημαντικές για την “ταυτότητα” ενός κοριτσιού και για τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τον εαυτό της σε αυτή την ηλικία. Από την άλλη πλευρά τα αγόρια επηρεάζονται αντίστοιχα περισσότερο από τις επιδόσεις τους σε αθλήματα και άλλες εξωσχολικές δραστηριότητες.