ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Αν το παιδί σας έχει εφιάλτες, ίσως έχει σημαντικό πρόβλημα

Έναν λόγο παραπάνω για να είναι σε εγρήγορση για την υγεία των παιδιών τους δίνει στους γονείς μια νέα έρευνα που παρουσιάστηκε κατά το ετήσιο συνέδριο Παιδιατρικών Ακαδημαϊκών Κοινοτήτων που διεξάγεται αυτές τις μέρες στο Βανκούβε
Αν το παιδί σας έχει εφιάλτες, ίσως έχει σημαντικό πρόβλημα

Έναν λόγο παραπάνω για να είναι σε εγρήγορση για την υγεία των παιδιών τους δίνει στους γονείς μια νέα έρευνα που παρουσιάστηκε κατά το ετήσιο συνέδριο Παιδιατρικών Ακαδημαϊκών Κοινοτήτων που διεξάγεται αυτές τις μέρες στο Βανκούβερ του Καναδά.

Σύμφωνα με επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Warwick, όταν ένα παιδί έχει εφιάλτες, μπορεί να είναι σημάδι ότι είναι θύμα εκφοβισμού στο σχολικό του περιβάλλον.

Οι εφιάλτες είναι αρκετά κοινοί στα παιδιά, ενώ ακραίες περιπτώσεις τρόμου κατά τη διάρκεια της νύχτας καταγράφονται στο 10% των περιπτώσεων, σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας, δρ Suzet Tanya Lereya, η οποία υποστηρίζει ότι:

“Αν οποιοδήποτε από τα δύο συμβαίνει (στο παιδί) και μάλιστα για εκτεταμένη χρονική περίοδο, αυτό υποδεικνύει ότι το παιδί έχει πέσει θύμα εκφοβισμού στο σχολικό του περιβάλλον του μία ή περισσότερες φορές. Ο ανήσυχος ύπνος μπορεί να είναι σημάδι σοβαρής ψυχολογικής πίεσης για το παιδί”.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από την μελέτη “Avon Longitudinal Study of Parents and Children” για τις ανάγκες της οποίας έγιναν συνεντεύξεις σε 6.438 παιδιά ηλικίας 8 και 10 ετών. Αργότερα, σε ηλικία 12 -πλέον- ετών, τα ίδια παιδιά ρωτήθηκαν σχετικά με το αν έχουν εφιάλτες ή/και υπνοβατούν τη νύχτα.

Διαπιστώθηκε ότι 1 στα 4 παιδιά ηλικίας 12 ετών είχε εφιάλτες, σχεδόν 1 στα 10 βίωνε καταστάσεις τρόμου τη νύχτα και περίπου το 12% των παιδιών παραδέχτηκε ότι υπνοβατεί. Συνολικά 1 στα 3 παιδιά είπε ότι έχει κάποιο από αυτά τα προβλήματα στον ύπνο.

Οι εφιάλτες εξελίσσονται κατά το στάδιο του ονείρου και συνήθως τα παιδιά δεν κινούνται ούτε κάνουν κάποιο θόρυβο. Μπορούν ωστόσο αργότερα να θυμηθούν έντονα το όνειρο/εφιάλτη που είδαν.

Οι καταστάσεις τρόμου τη νύχτα συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του βαθύ ύπνου. Τα παιδιά μπορεί φαινομενικά να είναι ξύπνια, αλλά στην ουσία κοιμούνται βαριά εκείνη τη στιγμή. Μπορεί ακόμα και να σηκωθούν και να φωνάξουν, αλλά συνήθως δεν θυμούνται τίποτα όταν ξυπνάνε.

Τα αποτελέσματα της έρευνας υποδεικνύουν ότι ο εκφοβισμός είναι ένα σημαντικό τραύμα ή παράγοντας στρες για τα παιδιά. Οι γονείς πρέπει αν είναι σε εγρήγορση και να σπεύσουν αν μιλήσουν με το παιδί, αν αντιληφθούν κάτι τέτοιο.

Διαβάστε επίσης:

Ο ρόλος του εκφοβισμού στην παιδική παχυσαρκία

Ο εκφοβισμός στο σχολείο μας “κυνηγάει” ακόμα και 40 χρόνια μετά

Πιο έντονες οι επιπτώσεις του εκφοβισμού στα δημοφιλή παιδιά

Χαμόγελο του Παιδιού: Ένας στους 3 μαθητές θύμα bullying