ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Κόπωση: Ποιες ασθένειες υποδεικνύει το ψυχοσωματικό σύμπτωμα

Είναι λογικό να νιώθουμε κουρασμένοι μετά από πολλές ώρες δουλειάς και λίγες ώρες ύπνου, όμως η έντονη κόπωση που επιμένει μπορεί να αποτελεί ανησυχητικό σημάδι για την υγεία μας.

Κόπωση: Ποιες ασθένειες υποδεικνύει το ψυχοσωματικό σύμπτωμα

Αν δεν οφείλεται στο στρες και τις αυξημένες εργασιακές υποχρεώσεις, η κούραση μπορεί να υποδεικνύει ψυχολογική καταπόνηση, προβλήματα στο θυρεοειδή, έλλειψη πολύτιμων θρεπτικών συστατικών και όχι μόνο.

Δείτε μερικά από τα πιο συχνά υποκείμενα αίτια της χρόνιας κόπωσης.

1. Κατάθλιψη
Η ψυχική νόσος εκδηλώνεται συχνά με ψυχοσωματικά συμπτώματα και ένα από αυτά είναι η λεγόμενη «ανηδονία». Πρόκειται για την επιθυμία του ατόμου να μένει συνεχώς στο σπίτι και να μην έχει ενέργεια να συμμετάσχει σε δραστηριότητες, ακόμη κι αν αυτές είναι ευχάριστες.

2. Διαταραχές του θυρεοειδούς
Ο υποθυρεοειδισμός, όταν δηλαδή ο θυρεοειδής υπολειτουργεί και παράγει μικρή ποσότητα της θυρεοειδικής ορμόνης, επιβραδύνει τη μεταβολική λειτουργία, με αποτέλεσμα το έντονο αίσθημα κούρασης. Η πάθηση είναι πολλές φορές κληρονομική.

3. Αναιμία
Εάν τα ερυθρά αιμοσφαίρια δε διαθέτουν επαρκείς ποσότητες σιδήρου, αδυνατούν να μεταφέρουν αποτελεσματικά το οξυγόνο στα επιμέρους συστήματα του οργανισμού ώστε αυτά να λειτουργήσουν σωστά.

4. Καρδιοπάθεια και πνευμονοπάθεια
Εάν η κόπωση συνοδεύεται από δύσπνοια, έντονο βήχα, ταχυπαλμία ή πόνο στο στήθος μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα καρδιοπάθειας ή πνευμονοπάθειας.

5. Διαταραχές του ύπνου
Η αϋπνία, το Σύνδρομο Ανήσυχου Ποδιού και η υπνική άπνοια (εκδηλώνεται με το έντονο ροχαλητό) είναι μερικές από τις παθήσεις που δε μας επιτρέπουν να επωφεληθούμε στο μέγιστο από τον καθημερινό μας ύπνο. Αναπόφευκτα, την επόμενη ημέρα μας συνοδεύει ένα μόνιμο αίσθημα κούρασης.

Διαβάστε επίσης:

Δείτε σε τι κατάσταση βρίσκεται ο εγκέφαλός σας αυτή τη στιγμή!
Δέκα σημάδια ότι οδεύετε προς την... κατάρρευση!
Τα 3 σνακ που θα σας ξυπνήσουν από τον απογευματινό λήθαργο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ