ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

«Οδηγείται σε κατάρρευση η ψυχιατρική μεταρρύθμιση»

Εκπρόσωποι των εργαζομένων στα ψυχιατρικά νοσοκομεία Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πέτρας Ολύμπου και Κέρκυρας προειδοποίησαν ότι η έλλειψη σχεδίου από την κυβέρνηση θα οδηγήσει την ψυχιατρική μεταρρύθμιση σε κατάρρευση, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Οδηγείται σε κατάρρευση η ψυχιατρική μεταρρύθμιση»

«Το κλείσιμο των ψυχιατρείων αποτελεί μια δημοσιονομική προσαρμογή με βάση τις επιταγές της τρόικας» σημείωσε ο εκπρόσωπος του Σωματείου Εργαζομένων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (ΨΝΘ), Θανάσης Βαξεβάνης, ο οποίος ανέφερε ότι σήμερα τα μεγαλύτερα προβλήματα του ΨΝΘ είναι η υποχρηματοδότηση και η έλλειψη προσωπικού.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αθηνών, Νίκος Παναγούλης, από την πλευρά του ανέφερε ότι στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο στο Δαφνί, το οποίο είναι το μεγαλύτερο των Βαλκανίων, τα τελευταία χρόνια σχεδόν τριπλασιάστηκε ο αριθμός των αστέγων που εισήχθησαν.

«Σήμερα στην Αθήνα υπάρχουν 20.000 άστεγοι το 70-80% των οποίων αντιμετωπίζει ψυχικά προβλήματα. Το 2015 θα γίνει το ολοκαύτωμα για τους ψυχικά ασθενείς. Οι 2800 εργαζόμενοι στα τρία εναπομείναντα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία της χώρας υπερασπίζονται ό,τι έχει απομείνει στο χώρο της ψυχικής υγείας», πρόσθεσε ο κ Παναγούλης.

Αναφερόμενος στην τύχη των ασθενών του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Πέτρας Ολύμπου το οποίο έκλεισε το 2004, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων του Στέργιος Καστόρης, είπε ότι οι μισοί από τους ασθενείς που ήταν από την περιοχή μπήκανε σε ξενώνες και οικοτροφεία της Κατερίνης, ενώ οι άλλοι μισοί πήγαν στον τόπο καταγωγής τους και όπου επειδή δεν υπήρχαν δομές, αναγκάστηκαν να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα.

«Στην Κατερίνη έχουμε 17 δομές και ο όγκος ασθενών που δεχόμαστε είναι μεγάλος ενώ δεν υπάρχει προσωπικό και υποχρηματοδοτούμαστε. Θα οδηγηθούν οι ψυχικά ασθενείς κάτω από τις γέφυρες και σε πάρκα», σημείωσε.

Πηγή: newsbomb

Διαβάστε ακόμη:

ΠΟΥ: Ένας άνθρωπος αυτοκτονεί στον κόσμο κάθε 40΄΄

Κονδύλι 700.000 ευρώ για τις δομές του Ψυχιατρείου Λέρου