ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Και όμως, η μουσική καταπολεμά την κατάθλιψη στους νέους!

Ένα πρόγραμμα μουσικοθεραπείας σε συνδυασμό με κάποια αντικαταθλιπτικά κατάφεραν να μειώσουν τα συμπτώματα κατάθλιψης σε νέους από 8 έως 16 ετών.

Και όμως, η μουσική καταπολεμά την κατάθλιψη στους νέους!

Μια ομάδα από το πανεπιστήμιο Queen του Μπέλφαστ στην Ιρλανδία έρχεται να αποδείξει ότι η μουσικοθεραπεία μαζί με αντικαταθλιπτική θεραπεία μπορούν να μειώσουν σημαντικά τα συμπτώματα κατάθλιψης των νέων σε σχέση με μια απλή θεραπεία.

Το αποτέλεσμα αυτό είχε ήδη παρατηρηθεί σε ορισμένους ασθενείς, αλλά καμία επιστημονική απόδειξη δεν άφησε να σταματήσει αυτή η θεραπεία. Σε αυτή την έρευνα λοιπόν συμμετείχαν 251 έφηβοι ηλικίας 8 με 16 ετών, οι οποίοι υποφέρουν από σοβαρές ψυχικές διαταράξεις όπως συναισθηματικές, συμπεριφορικές και κοινωνικές, των οποίων το 1/3 έχει συμπτώματα κατάθλιψης.

Στην πράξη, οι έφηβοι θα πρέπει να συνεχίσουν την τρέχουσα θεραπεία τους, αλλά οι μισοί από αυτούς, που επιλέγονται τυχαία, συμμετείχαν σε μια επιπλέον μουσικοθεραπεία που γινόταν από έναν ειδικό: μεμονωμένα εργαστήρια ελεύθερου αυτοσχεδιασμού τριάντα λεπτών την εβδομάδα για δώδεκα εβδομάδες. Το προσωπικό έπαιζε σύμφωνα με τις επιθυμίες των παιδιών και τους πρόσφερε διάφορα όργανα. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν διάφορες κλίμακες αξιολόγησης για να ελέγξουν την ποιότητα και την ποσότητα του προφορικού λόγου και της κοινωνικότητάς τους, την αυτοεκτίμηση, την κατάθλιψη ή τη λειτουργικότητα της οικογένειας τους πριν και μετά το πρόγραμμα.

Μετά από 12 εβδομάδες, οι μελετητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά που είχαν συμπτώματα κατάθλιψης κατάφεραν να τα εξαλείψουν σε σημαντικό βαθμό καθώς ακόμα παρατήρησαν σημαντική βελτίωση στην εμπιστοσύνη που είχαν στον εαυτό τους, στην ομιλία τους και στην κοινωνικότητά τους.

Τέλος, ο καθηγητής Sam Porter, υπεύθυνος του πανεπιστημίου, δήλωσε ότι πρόκειται για μια θεραπεία που έχει μακρόχρονα αποτελέσματα και αυτό οφείλεται στις εναλλαγές, στην επικοινωνία και στην δημιουργικότητα που προσφέρει στα παιδιά αυτό το πρόγραμμά.

Διαβάστε ακόμη:

Τι έδειξε η νεκροψία στον Ρόμπιν Γουίλιαμς

Η κατάθλιψη φαίνεται στη φωνή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ