ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Κατάθλιψη & ζάχαρη: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Η διατροφή αποτελεί πυλώνα της υγείας μας, τόσο της σωματικής όσο και της ψυχικής.

Κατάθλιψη & ζάχαρη: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Πολλάκις οι επιστήμονες έχουν επισημάνει τις αρνητικές συνέπειες της υπερκατανάλωσης ζάχαρης, καθώς έχει αποδειχθεί ότι το γλυκαντικό συμβάλλει στην εκδήλωση καρδιοπάθειας, παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου 2 ή ακόμη και καρκίνου.

Αυτό που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι η ζάχαρη αποτελεί «δηλητήριο» και για τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη.

Σύμφωνα με το γιατρό Mark Hyman: «Δεν υπάρχει καμία διαφωνία μεταξύ των επιστημόνων. Τα ερευνητικά δεδομένα αποδεικνύουν ότι η ζάχαρη προκαλεί φλεγμονές. Τα ανθεκτικά στην ινσουλίνη λιποκύτταρα που δημιουργούνται όταν καταναλώνουμε πολλή ζάχαρη αποστέλλουν φλεγμονώδη σήματα (κυτοκίνες ή κυτταροκίνες), εξαπλώνοντας τις βλάβες στον εγκέφαλο. Ερευνητές έχουν προτείνει μάλιστα η κατάθλιψη να ονομαστεί Μεταβολικό Σύνδρομο Τύπου 2, επειδή δεν παρατηρείται μόνο διόγκωση στην κοιλιά αλλά και διόγκωση στον (καταθλιπτικό) εγκέφαλο. Για το λόγο αυτό, ορισμένοι ψυχίατροι αντιμετωπίζουν την κατάθλιψη με τις ψυχιατρικές διαταραχές με τα ίδια φάρμακα που δίνουν στους διαβητικούς. Τα φάρμακα αυτά μειώνουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, μειώνουν τα επίπεδα της ινσουλίνης και καταπολεμούν τις φλεγμονές.»

Πέραν της ανισορροπίας που επιφέρουν στα επίπεδα της γλυκόζης και της ινσουλίνης, οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες και τα σάκχαρα εξαντλούν τα αποθέματα των βιταμινών του συμπλέγματος Β από τον οργανισμό, βιταμίνες απαραίτητες για να διατηρήσουμε την καλή μας διάθεση.

Ειδικοί από τη μη κερδοσκοπική κλινική Brain Bio Center με τη σειρά τους συμπληρώνουν: «Η υπερκατανάλωση ζάχαρης προκαλεί απότομες αυξομειώσεις στα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Συμπτώματα αυτών των εναλλαγών είναι η κόπωση, η ευερεθιστότητα, η ζάλη, η αϋπνία, η έντονη εφίδρωση (ιδιαίτερα τη νύχτα), η έλλειψη συγκέντρωσης, η αδυναμία απομνημόνευσης, η έντονη δίψα, η κακή διάθεση, το συχνό κλάμα, η διαταραχή της πέψης και η θολή όραση. Ο εγκέφαλος χρειάζεται σταθερή παροχή γλυκόζης κι έτσι ευλόγως η ζάχαρη συσχετίζεται με την επιθετική συμπεριφορά, το άγχος, την κατάθλιψη και την κόπωση.»

Διαβάστε επίσης:

Κατάθλιψη: Ο οδηγός του ΠΟΥ για πάσχοντες, φίλους, φροντιστές (βίντεο με ελληνικούς υπότιτλους)
Καταθλιπτική διάθεση & άγχος: Πότε είναι συμπτώματα σωματικής ασθένειας
Τα σημάδια που προαναγγέλλουν... κατάθλιψη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ