ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Το μετατραυματικό στρες προκαλεί πρόωρη γήρανση

Το μετατραυματικό στρες (PTSD) έχει συνδεθεί με πληθώρα προβλημάτων σωματικής και ψυχικής υγείας, όπως η αϋπνία, η χρόνια κατάθλιψη, οι διατροφικές διαταραχές και η κατάχρηση ουσιών.

Το μετατραυματικό στρες προκαλεί πρόωρη γήρανση

Τώρα, μια νέα μελέτη που εκπονήθηκε από Αμερικανούς ερευνητές και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση American Journal of Geriatric Psychiatry καταδεικνύει ότι τα άτομα που έχουν λάβει διάγνωση για σύνδρομο μετατραυματικού στρες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρης γήρανσης.

Καθένας από εμάς γερνά με διαφορετικό ρυθμό, πώς μπορούν λοιπόν οι επιστήμονες να κρίνουν ότι αυτή η υποομάδα του πληθυσμού γερνά ταχύτερα από το φυσιολογικό; Για να ορίσουν με ακρίβεια την έννοια της πρόωρης γήρανσης, οι ερευνητές εξέτασαν παθήσεις μη ψυχιατρικής φύσεως που συνδέονται με την ταχεία γήρανση του οργανισμού, όπως το σύνδρομο της προγηρίας και το σύνδρομο Down. Μελετώντας τέτοιου είδους παθήσεις, οι ερευνητές κατέληξαν σε τρεις παραμέτρους: τον πρόωρο θάνατο, τη διάγνωση ασθένειας που συνδέεται με την προχωρημένη ηλικία (όπως ο καρκίνος) σε μικρή ηλικία και μια σειρά από μοναδικούς βιολογικούς δείκτες (όπως το μήκος των τελομερών των λευκοκυττάρων).

Αφού κατέληξαν στις τρεις παραπάνω παραμέτρους, οι ερευνητές αναζήτησαν σε βάσεις δεδομένων στοιχεία από πρόσφατες μελέτες αναφορικά με την πρόωρη γήρανση σε πληθυσμούς με μετατραυματικό στρες.

Από το σύνολο των μελετών που συγκεντρώθηκαν, 64 σχετίζονταν άμεσα με το υπό μελέτη θέμα την τελευταία 15ετία. Τα ερευνητικά στοιχεία υπέδειξαν πως υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ του συνδρόμου μετατραυματικού στρες και ενδείξεων γήρανσης, από προφλεγμονώδεις δείκτες και συννοσηρότητα έως παθήσεις που τυπικά συνδέονται με την προχωρημένη ηλικία, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο διαβήτης τύπου 2 και η άνοια. Εντοπίστηκε ακόμη συσχέτιση μεταξύ μετατραυματικού στρες και πρόωρου θανάτου.