ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Hangxiety: Οι τύψεις για τις πράξεις μιας μεθυσμένης νύχτας έχουν πλέον όνομα!

Όλο και περισσότερες γυναίκες εκδηλώνουν συμπτώματα έντονου στρες και πανικό έπειτα από μια νύχτα με πολύ αλκοόλ. Ο λόγος; Πιστεύουν ότι ήπιαν τόσο που έχασαν τον έλεγχο και έκαναν πράγματα για τα οποία πρέπει την επόμενη ημέρα να μετανιώνουν.

Hangxiety: Οι τύψεις για τις πράξεις μιας μεθυσμένης νύχτας έχουν πλέον όνομα!

Το φαινόμενο περιγράφεται ως hangxiety (hangover + anxiety) ή boozanoia (booze + paranoia) και περιγράφει τις έντονες ανησυχίες που βιώνει το άτομο μετά την κατανάλωση αλκοόλ και τις ανησυχίες για το αν η συμπεριφορά του ήταν ανάρμοστη προς γνωστούς και φίλους λόγω του αλκοόλ.

Αρκετές γυναίκες που βιώνουν αυτήν την εμπειρία πασχίζουν να ανακαλέσουν στιγμές από τη μεθυσμένη νύχτα ώστε να αξιολογήσουν τη συμπεριφορά τους. Εάν δεν τα καταφέρουν, αναζητούν στο Facebook ή το κινητό τους σχετικά τεκμήρια, όπως φωτογραφίες, μηνύματα ή κλήσεις.

Σε αρκετές περιπτώσεις οι ανησυχίες προκύπτουν από την αμφιβολία αν φέρθηκαν ανάρμοστα σε κάποιο γνωστό τους πρόσωπο ή από την ανάγκη να διατηρήσουν μια αξιοπρεπή εικόνα για τον εαυτό τους προς τον έξω κόσμο.

Τα συμπτώματα του hangxiety δεν σχετίζονται απαραιτήτως με τις πρότερες εμπειρίες της ζωής, καθώς γυναίκες που το έχουν βιώσει δηλώνουν πως παλαιότερα ήταν αρκετά φιλελεύθερες τόσο στις σεξουαλικές τους σχέσεις όσο και στη ζωή τους γενικότερα χωρίς να αισθάνονται τύψεις και ενοχές.

Όταν καταναλώνουμε αλκοόλ, οι αντιστάσεις μας μειώνονται και γινόμαστε πιο εξωστρεφείς και επικοινωνιακοί. Όσο όμως περνά η επίδραση του αλκοόλ, ενεργοποιείται και πάλι το κέντρο της αυτοκριτικής στον εγκέφαλο και είναι πιθανό να προκύψουν αρνητικά συναισθήματα όπως αυτά που περιγράφονται παραπάνω.

Το hangxiety είναι σε αρκετές περιπτώσεις ήπιο, δεν αποκλείεται όμως να οδηγήσει σε κανονική κρίση πανικού, με το άτομο να αισθάνεται ότι παθαίνει έμφραγμα.

Η αποχή από την κατανάλωση ή η κατανάλωση με έλεγχο και μέτρο είναι ένα μέτρο πρόληψης της κρίσης. Από την άλλη όμως μπορεί το άτομο να εκδηλώσει εξάρτηση από το αλκοόλ σε μια προσπάθεια να «φιμώσει» τον αυτό-κριτή που κρύβει μέσα του.

Διαβάστε επίσης:

Οι τάσεις αλκοολισμού φαίνονται στα... μάτια
Κολύμπι υπό την επήρεια αλκοόλ – Ένα συγκλονιστικό βίντεο που πρέπει να δείτε