ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Εποχική συναισθηματική διαταραχή: Πού οφείλεται, ποια είναι τα συμπτώματα (γράφημα)

Η μέρα έχει μικρύνει αισθητά και το κρύο έχει γίνει πλέον τσουχτερό. Αναπόφευκτα, κλεινόμαστε στο σπίτι και η διάθεσή μας δέχεται ένα ισχυρό πλήγμα...

Εποχική συναισθηματική διαταραχή: Πού οφείλεται, ποια είναι τα συμπτώματα (γράφημα)

Είναι λογικό να κατηγορήσουμε την έλλειψη φωτός και την παγωνιά για την πεσμένη μας διάθεση, μήπως όμως πίσω από αυτή τη στεναχώρια κρύβεται η λεγόμενη εποχική συναισθηματική διαταραχή;

Εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο εκδηλώνουν κάθε χειμώνα συμπτώματα της εποχικής συναισθηματικής διαταραχής (Seasonal Affective Disorder - SAD), γνωστή και ως «χειμωνιάτικη κατάθλιψη».

Από κλινικής πλευράς, η διαταραχή έχει συνδεθεί με την έλλειψη φωτός που επικρατεί τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες.

Το σύνδρομο πλήττει συχνότερα τις γυναίκες, καθώς σε ποσοστό 60-90% τα περιστατικά καταγράφονται στο γυναικείο πληθυσμό.

Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο τεστ για την αναγνώριση του συνδρόμου. Οι ειδικοί συνήθως μελετούν το ατομικό ιστορικό ώστε να εντοπίσουν εποχικά επεισόδια κατάθλιψης. Η εποχική συναισθηματική διαταραχή έχει συχνά κληρονομικό υπόβαθρο, οπότε ο ειδικός λαμβάνει επίσης υπόψη το οικογενειακό ιστορικό.

Στο γράφημα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε ποια είναι τα βασικά συμπτώματα και άλλα στοιχεία-κλειδιά σχετικά με την εποχική συναισθηματική διαταραχή.

Το γράφημα δημιουργήθηκε από το Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχιατρικής Φροντίδας Yellowbrick που εδρεύει στο Ιλινόι των ΗΠΑ.

seasonal affective disorder infographic

Δείτε κι αυτό:

Το άγχος και η κατάθλιψη μέσα από ένα συγκλονιστικό κόμικ

Μελαγχολική κατάθλιψη: Το τεστ των 8 ερωτήσεων

Χρόνια απάθεια: Πότε δείχνει κατάθλιψη και πότε άλλη σοβαρή ασθένεια