ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Το διατροφικό μυστικό για να νικήσετε στρες και άγχος

Πολύς λόγος γίνεται τα τελευταία χρόνια για τον ρόλο της διατροφής στην ψυχική υγεία. Αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι η επαρκής πρόσληψη θρεπτικών συστατικών συμβάλλει στην πρόληψη και την αντιμετώπιση παθήσεων όπως η κατάθλιψη και οι αγχώδεις διαταραχές, ενώ, αντίθετα, οι διατροφικές ελλείψεις αναδεικνύονται σε παράγοντα κινδύνου για ποικίλα ψυχικά νοσήματα.

Το διατροφικό μυστικό για να νικήσετε στρες και άγχος

Στο πλαίσιο αυτό, μια νέα επιστημονική μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι εστίασε στον ρόλο της διατροφής στην αντιμετώπιση του στρες και του άγχους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Scientific Reports, ένας κοινός τύπος προβιοτικών μπορεί να μειώσει τις εκδηλώσεις στρες και άγχους. Με τον όρο προβιοτικά εννοούμε τους ειδικούς ζωντανούς μικροοργανισμούς με αντίστοιχη μορφή και δράση με μικροοργανισμούς που αποτελούν τη φυσιολογική εντερική χλωρίδα του ανθρώπου.

Παλαιότερες μελέτες έχουν υποδείξει ότι υπάρχει μια άμεση σχέση μεταξύ της εντερικής χλωρίδας και του κεντρικού νευρικού συστήματος. Βάσει αυτής της θεωρίας, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι διαπίστωσαν μέσω δοκιμής σε πρότυπους οργανισμούς (ψάρι-ζέβρα) ότι ο φυτογαλακτοβάκιλος (Lactobacillus plantarum), ένα προβιοτικό που βρίσκεται σε αρκετά γιαούρτια και συμπληρώματα διατροφής, επιδρά θετικά στην αντιμετώπιση του στρες και του άγχους.

«Το ψάρι-ζέβρα αποτελεί πρότυπο οργανισμό για τις μελέτες νευροσυμπεριφορικού περιεχομένου και χρησιμοποιείται ευρέως για τη δοκιμή φαρμάκων» αναφέρει ο Άρον Έρικσον, διευθυντής του Κέντρου Μεταγονιδιωματικής και καθηγητής στο Τμήμα Κτηνιατρικής Παθοβιολογίας του Πανεπιστημίου του Μιζούρι. «Η μελέτη μας δείχνει ότι απλές προβιοτικές ουσίες που συνήθως λαμβάνουμε για τη ρύθμιση της γαστρεντερικής λειτουργίας αποδεικνύονται ωφέλιμες και για τη μείωση των επιπέδων του στρες» προσθέτει ο ερευνητής.

Διαβάστε επίσης:

Διατροφή ενάντια στην κατάθλιψη – Οι συστάσεις του ψυχιάτρου