ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Πώς θα μειώσετε το άγχος για τα οικονομικά προβλήματα

Για πολλούς ανθρώπους, η σχέση με τα χρήματα είναι μία αγχωτική διαδικασία.

Πώς θα μειώσετε το άγχος για τα οικονομικά προβλήματα

Πόσο μάλλον σήμερα, που όλο και περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Η διαρκής ανησυχία γύρω από το ζήτημα, μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη πιο σοβαρά ψυχικά προβλήματα, καθώς δεν είναι όλοι σε θέση να διαχειριστούν ψύχραιμα την κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση, το πρώτο βήμα για την επίλυση του θέματος είναι η ειλικρινής αντιμετώπιση της πραγματικότητας.

Τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε το άγχος;

Ζήστε στο παρόν

Προσπαθήστε να μην σκέφτεστε υπερβολικά τι μπορεί ή δεν μπορεί να συμβεί στα οικονομικά σας μακροπρόθεσμα. Ομοίως, μην ανησυχείτε για τα οικονομικά λάθη που μπορεί να κάνατε στο παρελθόν, θεωρώντας ότι πιθανώς τώρα δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για να αλλάξετε την κατάσταση. Μπορεί τώρα να σας φαίνονται υπερβολικά και ανυπέρβλητα, αν όμως εστιάσετε στα χρήματα που ξοδεύετε αυτή την περίοδο, τα πράγματα στο μέλλον θα είναι καλύτερα.

Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας

Κάντε έναν έλεγχο των εσόδων, των δαπανών και των χρεών σας. Κοιτάξτε τι ξοδεύετε για τα βασικά, όπως το ενοίκιο ή οι λογαριασμοί. Ίσως να μπορείτε για παράδειγμα, να μειώσετε το κόστος μεταβαίνοντας σε άλλο πάροχο υπηρεσιών.

Αντιμετωπίζοντας την πραγματικότητα των οικονομικών σας και κρατώντας τον έλεγχο, θα ανακτήσετε τη χαμένη σας αυτοπεποίθηση. Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετές εφαρμογές για κινητά που μπορούν να κάνουν μερικές από αυτές τις δουλειές για λογαριασμό σας. Έτσι, μπορείτε ανά πάσα στιγμή να έχετε τη συνολική εικόνα των οικονομικών σας, να καθορίζετε τους προϋπολογισμούς σας, να αναλύετε τις δαπάνες και να θέτετε νέους στόχους εξοικονόμησης.

Αντιμετωπίστε τα γεγονότα και τα στοιχεία

Μην αγνοείτε τις επιστολές, τις κλήσεις και τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Κάτι τέτοιο θα κάνει τα πράγματα χειρότερα. Πάρτε μια βαθιά ανάσα και ανοίξτε τους λογαριασμούς, αντί να προσποιείστε ότι δεν υπάρχουν. Αν αισθάνεστε πολύ άγχος σε σχέση με το πρόβλημα, η συζήτηση με τα μέλη της οικογένειάς σας ή τους φίλους σας μπορεί να σας βοηθήσει να οδηγηθείτε σε κάποια βιώσιμη λύση.

Πηγή: theguardian.com