ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Κατάθλιψη: Τι πρέπει να τρώτε για να μειώσετε τον κίνδυνο

Η υψηλή ποσότητα νατρίου και κορεσμένων λιπαρών, που περιέχονται στο junk food σχετίζονται με την εκδήλωση κατάθλιψης στους εφήβους, επισημαίνει νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων.

Κατάθλιψη: Τι πρέπει να τρώτε για να μειώσετε τον κίνδυνο

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα διαπίστωσαν ότι ένας επιπλέον παράγοντας, που αυξάνει το ποσοστό κατάθλιψης μεταξύ των εφήβων στην Αμερική, είναι η προτίμησή τους στο junk food, το οποίο είναι πλούσιο σε νάτριο και δεν περιέχει απαραίτητα μέταλλα που χρειάζεται ο οργανισμός, όπως είναι το κάλιο.

Στην έρευνα, που ολοκληρώθηκε σε δύο φάσεις, συμμετείχαν 84 Αφροαμερικανές μαθήτριες, οι οποίες προέρχονταν από οικογένειες χαμηλού εισοδήματος.

Οι ερευνητές έλαβαν και ανέλυσαν δείγματα ούρων και διαπίστωσαν ότι όσες από αυτές είχαν υψηλά επίπεδα νατρίου και χαμηλά επίπεδα καλίου στον οργανισμό τους, είχαν εκδηλώσει συμπτώματα κατάθλιψης. Το ίδιο και οι γονείς τους.

bigstock Unhealthy Products Food Bad F 256992898

Κατά την δεύτερη φάση της μελέτης, 1,5 χρόνο αργότερα, οι ερευνητές επανέλαβαν τη διαδικασία, εξετάζοντας και άλλες μεταβλητές, όπως είναι η αρτηριακή πίεση, το βάρος, η ηλικία και το φύλο και διαπίστωσαν ακόμα πιο έντονα συμπτώματα κατάθλιψης στις συμμετέχουσες. Κατέληξαν έτσι στο συμπέρασμα, ότι τα υψηλά επίπεδα νατρίου αυξάνουν τον κίνδυνο ψυχικών διαταραχών.

«Η υψηλή πρόσληψη νατρίου, υποδηλώνει συχνή κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων. Αυτά μπορεί να είναι junk food, έτοιμα γεύματα ή ανθυγιεινά σνακ. Η ανεπάρκεια καλίου σημαίνει επίσης, ότι το άτομο ακολουθεί ένα μοντέλο διατροφής που δεν περιλαμβάνει φρούτα ή λαχανικά, που είναι πλούσια σε αυτό, όπως είναι οι μπανάνες, οι γλυκοπατάτες, οι ντομάτες, τα πορτοκάλια, το αβοκάντο, το γιαούρτι και ο σολομός», τονίζει η επικεφαλής της έρευνας Δρ. Σίλβι Μράγκ.

bigstock Natural Food Sources Of Potass 279924982

Τα συμπεράσματα της μελέτης στηρίζει και η διαιτολόγος Λίζα Ντρέιερ, η οποία αναφέρει ότι «Το κάλιο είναι ένα πολύ σημαντικό μέταλλο για τον οργανισμό γιατί μεταξύ άλλων ελαττώνει τις κράμπες, αυξάνει την αντοχή των μυών, ρίχνει την αρτηριακή πίεση, αυξάνει την οστική πυκνότητα, μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Εάν λοιπόν οι έφηβοι, καταναλώνουν περισσότερες τροφές που είναι πλούσιες σε αυτό, είναι πιθανό να έχουν περισσότερη ενέργεια, να αισθάνονται καλύτερα και να έχουν βελτιωμένη ψυχική υγεία».

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα, δε απέδειξαν σχέση αιτίας-αποτελέσματος, διαπίστωσαν όμως ότι οι έφηβοι που δεν καταναλώνουν σχεδόν καθόλου φρούτα ή λαχανικά έχουν αυξημένο κίνδυνο ψυχικών διαταραχών.

Πηγή: Medical Daily

Διαβάστε επίσης:

Ξέρεις πόσο αλάτι έχουν αυτά τα τρόφιμα; (pics)

Γνωριμία με το πολύτιμο κάλιο: Οι κυριότερες πηγές και λειτουργίες του

Κατάθλιψη: Η τροφή που μειώνει τον κίνδυνο