ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Ψυχολόγοι βρίσκουν τον μαθηματικό τύπο της επιτυχίας – Μελέτη

Μια φόρμουλα που ανακαλύφθηκε από τους ερευνητές του Yale εξηγεί τι κάνει τους ανθρώπους να οδηγούνται προς την επιτυχία ενώ σπουδάζουν, εργάζονται ή αθλούνται.

Ψυχολόγοι βρίσκουν τον μαθηματικό τύπο της επιτυχίας – Μελέτη

Η ανάγκη της επιτυχίας κατά τη μελέτη, την εργασία ή μια αθλητική δραστηριότητα μπορεί να είναι υποσυνείδητη, αλλά δεν είναι τυχαία, αποκάλυψαν νέα ευρήματα μελέτης του πανεπιστημίου Yale.

Η υπολογιστική θεωρία της ροής

Το να αισθάνεσαι «στη ροή» ενώ μελετάς, εργάζεσαι ή αθλείσαι μπορεί να είναι υποσυνείδητο, αλλά δεν είναι τυχαίο, αποκαλύπτουν νέα ευρήματα.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Yale ανέπτυξαν τη μαθηματική θεωρία της ροής και υποστηρίζουν ότι είναι δυνατόν να ενισχυθεί η εμβύθιση και η εμπλοκή σε σχεδόν οποιαδήποτε εργασία με τον χειρισμό μερικών κρίσιμων στοιχείων.

Ο τύπος, ο οποίος δημοσιεύθηκε σε μελέτη την Τρίτη 26/4 στο περιοδικό Nature Communications, αναφέρει ότι «η υπολογιστική θεωρία της ροής υπολογίζει την αμοιβαία πληροφορία μεταξύ των επιθυμητών τελικών καταστάσεων και των μέσων επίτευξής τους, μια ποσότητα που εκφράζεται ως I(ME)».

Το παράδειγμα της άσκησης

Οι ερευνητές έδωσαν ως παράδειγμα την άσκηση, η οποία συνοδεύεται από την επιθυμητή τελική επίτευξη στόχου όπως το χάσιμο 5 κιλών επί παραδείγματι.

Οι άνθρωποι έχουν επίσης ένα μέσο για την επίτευξη της τελικής τους κατάστασης, ίσως το τζόκινγκ. Το αν κάνουν τζόκινγκ (συχνότητα -απόσταση- διάρκεια) είναι το μέσο και είναι καθοριστικό για το αν θα επιτύχουν τον τελικό τους στόχο.

«Η θεωρία μας λέει ότι όσο πιο κατατοπιστικό είναι ένα μέσο, τόσο μεγαλύτερη ροή θα βιώσει κάποιος κατά την εκτέλεσή του», δήλωσε ο David Melnikoff, ψυχολόγος του Yale. Ενώ είπε στη συνέχεια: «Ο τύπος είναι ένας τρόπος μαθηματικού ποσοτικού προσδιορισμού του πόσο ακριβώς πληροφοριακό τυχαίνει να είναι ένα συγκεκριμένο μέσο».

Οι συγγραφείς σημείωσαν επίσης ότι ο τύπος τους χρησιμοποιείται από προγραμματιστές τεχνητής νοημοσύνης. Ουσιαστικά, οι ειδικοί της τεχνητής νοημοσύνης προσπαθούν να κατασκευάσουν μηχανές που συμπεριφέρονται όπως οι άνθρωποι σε καταστάσεις ροής.

Πηγή: jpost.com